Перебіг реформ в Україні, її готовність до лібералізації візового режиму з ЄС стали основними темами зустрічей Президента Петра Порошенка із Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, які він провів у Брюсселі під час свого робочого візиту до столиці Євросоюзу.

Президент поінформував про конкретні результати реформ у боротьбі з корупцією та реформування правосуддя: ухвалення важливого законодавства про електронне декларування, повернення активів, спеціальну конфіскацію, а також запобігання корупції. «Усе це необхідно для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС», — пояснив Петро Порошенко, роблячи заяву для преси після зустрічі.

Звернув він увагу й на позитивні результати запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Зокрема, в січні-лютому 2016 року зріс товарообіг продуктів харчування, засобів виробництва і обладнання, транспортних засобів та запасних частин, товарів народного споживання. «Ми працюємо над повною імплементацією Угоди про асоціацію, зобов’язань з Міжнародним валютним фондом та в межах мінських домовленостей», — цитує прес-служба глави держави слова Петра Порошенка.

На позицію Жан-Клода Юнкера і Дональда Туска Петро Порошенко відреагував з великим оптимізмом. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Не міг він обійти увагою й внутрішньополітичні суперечності всередині нашої країни, висловивши сподівання, що порозуміння в середовищі демократичних сил буде знайдено до кінця місяця.

У відповідь Президент Європейської Ради Дональд Туск наголосив, що розуміє, з якими труднощами стикаються Україна, її народ і Президент на цьому відрізку часу: «Ми бачимо, що Україна йде шляхом реформ — запровадила заходи, які ведуть до їх успішного завершення».

Дональд Туск підкреслив, що Україна зробила необхідні кроки на шляху лібералізації візового режиму. «Із грудня Україна зробила кроки для того, щоб відповідати всім ключовим вимогам, які дають змогу зробити останній крок і отримати позитивний результат у цьому процесі», — конкретизував Дональд Туск.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер наголосив, що Єврокомісія погоджується з необхідністю поліпшити умови громадянам України для подорожей Європою та готова надати пропозиції щодо лібералізації візового режиму в квітні. На це Петро Порошенко відреагував з великим оптимізмом.

«Список Савченко» вже в ЄС

На спільній прес-конференції Петро Порошенко, Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер укотре наголосили на звільненні української льотчиці Надії Савченко та незаконно утримуваних у в’язницях Росії українців, а також усіх заручників, які перебувають у полоні бойовиків на Донбасі.

Глава Української держави висловив вдячність очільникам Європейського Союзу за чітку позицію щодо української льотчиці народного депутата України Надії Савченко та інших українців. Він також повідомив, що передав лідерам ЄС «Список Савченко» з великими сподіваннями на його позитивний розгляд.

При цьому Президент України запропонував зробити цей список відкритим і не обмежувати його лише справою Надії Савченко, а й долучити до нього справи всіх незаконно утримуваних у Росії українців, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та інших.

Під час зустрічі Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер та Дональд Туск значну увагу приділили ситуації на Донбасі та незаконній анексії Криму. Глава Української держави наголосив, що Україна виконує мінські домовленості, зокрема відкрита для співпраці з місією ОБСЄ: «Але, на жаль, ми не бачимо нічого з боку Росії».

Дональд Туск підтримав негайне звільнення Надії Савченко: «Ми також рішуче висловлюємося за негайне звільнення незаконно утримуваної в Росії Надії Савченко, а також звільнення Олега Сенцова і решти українських громадян, яких незаконно утримують там».

Крім того, Дональд Туск нагадав про сумну дату новітньої історії — другі роковини незаконної анексії української території — Криму. «Висловлюю панові Порошенку нашу жорстку позицію невизнання цих дій законними і ще раз засвідчую, що ми продовжуємо наполягати на повній імплементації мінських угод. Наші санкції проти Росії продовжують чинність до повного виконання мінських угод», — чітко визначився Президент Європейської Ради.

Під час переговорів сторони домовилися провести наступний саміт «Україна — ЄС» 19 травня.

Тиск слід посилювати

Петро Порошенко зустрівся і з Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом. Він підтримав розвиток міжпарламентської співпраці Україна — ЄС, подякувавши за проведення днів України в Європейському парламенті. Президента Європарламенту Петро Порошенко закликав посилити тиск на Росію для забезпечення негайного звільнення Надії Савченко та інших українців, незаконно утримуваних у російських в’язницях.

Петро Порошенко передав Мартіну Шульцу санкційні пропозиції України проти осіб, які фабрикували справу проти нашої бранки, наголосивши на необхідності збереження санкцій ЄС щодо Росії до повного виконання нею мінських домовленостей.

Президент запросив Мартіна Шульца відвідати Україну і взяти участь у заходах з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Мартін Шульц запевнив у готовності Європарламенту підтримати рішення про запровадження безвізового режиму для українців уже в цьому році.

У програмі візиту Президента до Брюсселя — тристороння зустріч із федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом, а також лідерами країн-членів ЄС.