В області стан підготовки житлово-комунального господарства до осінньо-зимового періоду — один з кращих у країні. Роботи виконують за графіком, і в облдержадміністрації впевнені, що своєчасно та на 100% галузь буде готова технічно. Справляються і з урядовим завданням — не допустити необгрунтованого підвищення тарифів. 

Вкладають кошти  в модернізацію

Нещодавно у селищі міського типу Турбів підняли розмір оплати на водопостачання і водовідведення. Новина ще не встигла обійти всі двори, як орган місцевого самоврядування повернувся до раніше встановленої вартості за комунальні послуги, бо в ситуацію втрутилася обласна комісія з контролю за тарифами. Навівши цей приклад, заступник голови Вінницької обласної держадміністрації Роман Аксельрод зазначив: «Сьогодні для людей оплата за отримані послуги ЖКГ — це все-таки велике навантаження на сімейний бюджет. Тому в області для себе ми поставили завдання працювати максимально з тим, щоб не підвищувати тарифи, навіть якщо для цього є підстави».

З його слів, нині у вінничан найменший в країні тариф на водовідведення і водопостачання та один з найнижчих на теплопостачання. Водночас Роман Аксельрод наголосив, що в області жодний тариф не відшкодовує собівартості. Зрозуміло, що через це виникає фінансова проблема, але вона не позначається на технічному рівні підготовки галузі до роботи в новому опалювальному сезоні. За рахунок чого вдається утримуватися на плаву?

Щодо підприємств, яким встановлює тариф національна комісія, працюють кілька законів, у тому числі про житлово-комунальні послуги, де написано, що той, хто встановлює тариф, якщо він затверджений як нижчий за собівартість, повинен відшкодовувати різницю. Це й робить держава субвенцією. Якщо ж збитковим його затвердив орган місцевого самоврядування, виникають проблеми. Бо, з одного боку, населення реально не готове оплачувати послуги хоча б за собівартістю, а, з другого — у місцевих бюджетах коштів негусто. «Вишукуємо внутрішні резерви. Моя позиція така. Не можна підвищувати тарифу лише тому, що залишилися якісь наслідки і проблеми з минулих років», — зауважив Роман Аксельрод.

До розв’язання питання в області підійшли комплексно. Насамперед впроваджують енергозберігаючі і новітні технології, зменшують витрати складових тарифу. Наприклад, з міського та обласного бюджету виділяються кошти на заміну мереж підприємству з теплопостачання, а тому йому на цей обсяг робіт не треба витрачати свої гроші, що позитивно позначається на формуванні вартості комунальних послуг. Або таке: підприємству «Вінницяводоканал», щоб покращити якість питної води, на солідну суму придбали технічні засоби. А нині з фонду екології обласного бюджету виділяються та передаються місту Вінниці кошти на прокладення каналізації в житлових масивах приватного сектору. Тож у водоканалу збільшиться кількість споживачів, що розширить його можливості.

Коли працівники ЖКГ сумлінні, підготовка до зими іде за графіком. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На боржників подають до суду

Непроста ситуація склалася щодо розрахунків теплопостачаючих підприємств за газ. За словами Романа Аксельрода, за даними НАК «Нафтогаз України», Вінниччина розрахувалася на 28%, а за обласними підрахунками — на 76. «Цього року «живими» коштами ми заплатили майже 88 мільйонів гривень, які НАК безпідставно, на мій погляд, зарахувала як борги минулих періодів, що мають погашатися різницею в тарифах», — зазначив він. Як відомо, з вищеназваною організацією виникли розбіжності з низки принципових питань не лише у вінничан, а й в інших регіонах. Зауважимо, що в області є можливості для проведення розрахунків.

Це сума щодо погашення заборгованості різниці в тарифах, а також борги споживачів перед теплопостачальними підприємствами. З останніми державний бюджет не повністю розрахувався щодо пільг, субсидій та за використане тепло державними установами, які розміщені в області. Майже 2 мільйони гривень становить заборгованість місцевих бюджетів. А найгірша ситуація з розрахунками у населення, яке заборгувало 45 мільйонів гривень. Якщо все це підсумувати, то теплопостачальні підприємства мають отримати майже 139 мільйонів гривень, що набагато більше, ніж вони, у свою чергу, заборгували за газ.

Народна мудрість каже, що позичати легко, проте віддавати важко. Це справді так: борги доводиться, що називається, вибивати. Зокрема, ведеться претензійна робота з населенням, яка з наближенням до опалювального сезону стає жорсткішою щодо накладення арешту на майно.

«До кінця нинішнього року всі наші комунальні підприємства з теплопостачання уклали угоди з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу. Тож область розпочне опалювальний сезон своєчасно», — зауважив Роман Аксельрод.