На сполох б’ють ОСББ і ЖБК: нове законодавство може поставити хрест на справі формування ефективного власника житла. Згідно з оновленим Податковим кодексом, що набув чинності з 1 січня, оподаткуванню підлягатимуть доходи ОСББ та ЖБК. Як пояснюють фахівці, йдеться не лише про плату за оренду приміщень у підвалах та на перших поверхах, а й… про внески співвласників на капремонти. Фактично, кажуть голови ОСББ, це означає вилучення частини коштів, які співвласники добровільно акумулюють для цільового спільного використання.

Отже, ОСББ і ЖБК фактично вилучили зі списку неприбуткових організацій. До речі, таке вже було кілька років тому, коли лише формувалося законодавство щодо об’єднань співвласників житла. Тоді контролюючі організації намагалися розглядати ОСББ як прибуткові структури і оподатковувати кошти, що їх люди збирали на впорядкування будинків, на які, даруйте, чхати хотіли ЖЕКи, а подекуди й сама місцева влада. Тож гальмувався процес створення ОСББ, на яке держава в межах реформування ЖКГ покладала великі надії. Тодішнє міністерство ЖКГ доклало чимало зусиль, щоб довести податківцям, що йдеться лише про кошти для нормального утримання будинків.  

Чи вистачить грошей на ремонт даху, якщо зібрані мешканцями кошти на це оподаткують? Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Дежа вю

«Так, поточні внески мешканців можуть перевищувати поточні витрати, але це не можна трактувати як прибуток, це ресурс для ремонту будинків тощо. Отже, немає підстав для зарахування ОСББ та ЖБК до переліку платників податків», — зауважує народний депутат Альона Бабак.

Закон «Про ОСББ» зобов’язує співвласників створювати ремонтний та резервний фонди та зберігати ці кошти на окремому рахунку, щоб використати на ремонт і термомодернізацію, ліквідацію аварій або наслідків стихійних обставин. Є приклади, коли ОСББ беруть кредити і за підтримки місцевої влади забезпечують собі комфортне проживання, а місцевій владі — відсутність проблем з утриманням надто затратного житлофонду.

ОСББ можуть істотно економити енергоресурси, що вже спостерігаємо у термомодернізованих будинках. За їхнім прикладом у чималій кількості багатоповерхівок також почали вживати заходів з енергоощадності.

Але… зміни до Податкового кодексу запускають дежа вю — перспективу віддати частину ремонтних коштів як податок на прибуток. Нині лише у 20% будинків створено ОСББ, і чи можна сподіватися, що у людей надалі не зникне бажання об’єднуватися? І чи існуватимуть за таких умов уже створені ОСББ?

Критичній термін — 31 березня

Утім, вихід із ситуації є. Це ухвалення народними депутатами законопроекту №1892 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій», який пропонує повернути ОСББ та ЖСК статус неприбутковості. Цей документ підтримала ініціатива «Реанімаційний пакет реформ». Фахівці кажуть, що критично важливо ухвалити його до 31 березня — кінця звітного періоду. Голови ОСББ та громадських об’єднань звернулися з телеграмами та листами до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана із закликом ухвалити законопроект у найкоротший строк та запобігти знищенню ОСББ й ЖБК. Листи на підтримку проекту закону №1892 надійшли від Асоціації міст України і від міських голів, облдержадміністрацій. Міські ради теж приймають звернення до парламенту про необхідність негайного ухвалення проекту закону.

За словами Вікторії Погорєлової, голови правління ОСББ «Мотор», члена Нацради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ при Кабінеті Міністрів, «реалізація законопроекту №1892 не потребує додаткових коштів, вона фактично повертає попередній стан речей. До всього, це забезпечить подальше належне функціонування ОСББ і ЖБК та запобігатиме зростанню соціальної напруги в суспільстві».

Люди, які вже об’єдналися для ефективного управління своїми будинками, і ті, хто тільки планує це зробити, напружено чекають: який вердикт винесуть народні депутати? Бо хоч потреби бюджету в надходженні податкових коштів, безумовно, зрозумілі, але ж, вочевидь, до формування переліку суб’єктів оподаткування також потрібно підходити виважено.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Ускладнюється бухгалтерська звітність

Наталія ОЛІЙНИК,
доктор економічних наук, експерт з питань ЖКГ:

— Хочеться вірити, що цю прикру помилку вдасться виправити до 31 березня. Ухвалення законопроекту №1892 підтримує і Мінрегіон. Найнебезпечніше у прийнятих змінах те, що оподаткуванню підлягають усі кошти ОСББ і ЖБК. Щодо здачі в оренду об’єднаннями нежитлових приміщень, у кого вони є, — за це вони вже сплачують податки.

Ще більша небезпека — те, що ОСББ і ЖБК вилучили з переліку неприбуткових у час, коли реформування ЖКГ набуло особливої актуальності, коли багато людей усвідомили, як саме ефективно управляти своїм житлом, і почали щось робити для цього, зібрали кошти чи взяли кредити. Чи сформуємо справді ефективного власника житла?

До всього, змінюється, точніше, ускладнюється система бухгалтерської звітності, яку мають надавати податковим органам ОСББ і ЖБК. З одного боку, нова система звітності не враховує їхньої діяльності як неприбуткових організацій, а з іншого — жоден бухгалтер, який веде нескладну документацію ОСББ чи ЖБК за майже символічну плату, не погодиться за такі гроші виконувати великий обсяг роботи.

ТОЧКА ЗОРУ

В усьому світі товариства власників житла — некомерційні

Надія ГУРА,
доктор економічних наук, експерт з питань ЖКГ:

— Я дуже занепокоєна тим, що можуть не ухвалити законопроект №1892. Вилучення ОСББ та ЖБК з переліку неприбуткових організацій — це удар по демократії, самоуправлінню, ініціативі громадян та по ЖКГ загалом. На жаль, ухвалення цього законопроекту зустрічає шалений спротив. Аргументи — небажання зменшити дохідну частину бюджету та визнавати неприбутковими організації, що мають будь-які додаткові доходи (в ОСББ це доходи від оренди). Але ж в усьому світі товариства власників житла належать до неприбуткових, некомерційних організацій.

В українському законодавстві непідприємницькі, неприбуткові організації визначено у ст. 85 ЦКУ, п. 14.1.121. ПКУ як такі, що не мають на меті отримання прибутку. Пунктом 4 Закону «Про ОСББ» не передбачено мети діяльності «отримання прибутку». При цьому ст. 86 ЦКУ визначено, що непідприємницькі товариства можуть здійснювати поряд з основною і підприємницьку діяльність. Тобто вилучення ОСББ і ЖБК (як і інших) з переліку неприбуткових організацій — пряме порушення норм законодавства України.

Під оподаткування в ОСББ можуть підпасти такі збори зі співвласників: на капремонт будинку, на енергозбереження, субсидії й пільги з бюджету (які раніше визнавались доходом в момент отримання, а тепер — у момент нарахування), а також… борги мешканців, які не оплачують житлово-комунальні послуги. Звичайно, ОСББ намагатимуться уникнути оподаткування цих «доходів» — не збиратимуть гроші на капремонти, не займатимуться енергоощадністю тощо. Інші доходи у них зростатимуть повільніше за витрати, бо обсяг внесків співвласників ніколи не встигає за зростанням витрат на утримання будинку. При цьому ОСББ можуть на законних підставах вимагати від держави кошти на капремонти згідно із законом про приватизацію від 1992 року або відмовлятися від самоуправління у своїх будинках і повертати їх в управління державі, що збільшить видатки бюджету.

Тож замість отримання бюджетом податку на прибуток в повному обсязі від надання приміщень в оренду держава може втратити будь-які надходження від ОСББ, руйнуючи поступово житловий фонд та блокуючи реформування у сфері ЖКГ.