Одна моя київська приятелька була дуже здивована, коли я їй розповіла, що у майже півмільйона мешканців правобережної частини Дніпропетровська (це п’ять районів міста з восьми) у розпал серпневої спеки у кранах не було води. І таке «щастя» на цілих дві доби. «Як? Зовсім воду відключили? Чи тільки гарячу?» — не могла второпати жителька столиці. Довелося їй докладно пояснити, що якраз нестача гарячої води у централізованій мережі водопостачання для Дніпропетровська вже давно є нормою життя. Як і щорічні відключення холодної води влітку на дві доби — через планово-профілактичний ремонт застарілої водопостачальної мережі й підготовку її до зими. «І як же ви без води обходилися?» — переймалася киянка. «Та запасалися, — кажу. — Про відключення ж попереджають заздалегідь».

В Дніпропетровську «сухі» дні влітку стали традиційними. Фото з сайту vodokanal.dp.ua

Водозаборам – до сотні років

Ця розмова змусила замислитися над ситуацією, що вже стала звичною. Такі відключення у Дніпропетровську відбуваються майже два десятки років, ще з початку 1990-х: спочатку зупиняли водопостачання у всьому місті (плюс деякі прилеглі райони, залежні від конкретного водозабору), останнім же часом без води залишають лівий та правий береги по черзі. Городяни вже звикли: хоч і не вдоволені, але терпляче це зносять. Та скільки ж можна? І коли ж нарешті комунальники і чиновники щось зроблять, аби літнє безводдя скінчилося?

У міськводоканалі кажуть, що без спорожнення системи ремонтувати водозабори й водогінні мережі неможливо. Отже, без планових відключень не обійтися.

Як розповів «УК» начальник управління експлуатації водопровідних мереж КП «Дніпроводоканал» Олександр Семенюк, місто має три основні джерела водопостачання: Аульський, Кайдацький та Ломівський водозабори. Зокрема Кайдацькій насосно-фільтрувальній станції, яка разом з Аулами подає воду на правобережжя міста, вже понад сто років. А Ломівська та Аульська станції побудовані у 60-х роках ХХ століття. Під час планових зупинок ремонтники міняють або ремонтують застарілі агрегати, запірну арматуру та обладнання. «Цього року проводимо не тільки ремонт, а й міняємо засувки, інше обладнання на нове, — розповідає Олександр Євстафійович. — Зокрема, багато технологічного обладнання замінено на Кайдацькому водогоні, електричної частини — на Аульському».

«Люди почувалися свиньми»

Цьогорічні планово-профілактичні роботи (ППР) збиралися робити ще на початку липня, але через спеку відклали. Натомість гаряча пора у середині серпня відключенню води чомусь не завадила. Як завжди, напередодні відключень городяни масово запасалися водою. Те саме робили на підприємствах і в установах. У лікарнях на дві «безводні» доби скасовували планові операції, деяких хворих відпускали додому. А заклади громадського харчування, перукарні або закривалися, або працювали у скороченому режимі. Масовий розбір води вже ввечері перед зупинкою водопостачання різко знизив напір у кранах. Тож не всім (а особливо жителям горішніх поверхів) пощастило набрати достатній запас. А хтось повернувся напередодні з відпустки і теж води не набрав. Та й після відновлення водопостачання у деяких районах міста з кранів аж до вечора лилися лише невеличкі цівочки — система наповнювалася не одразу.

«У нас залишилися самі нецензурні слова. Обіцяли відключити воду в місті на профілактику мережі завтра вранці. Ми планували сьогодні ввечері помитися самі й скупати дітей, а потім зробити у ванні запаси. Несподівано води не стало вже о 17.30. Зараз 20.30 — води як не було, так і немає. На вулиці вдень +35, вночі +28. Дихати нічим і вмитися нічим. А як бути людям з маленькими дітьми? Літо все-таки: тут і до масових отруєнь недалеко», — написала жителька Дніпропетровська Наталія у соціальній мережі в день перед офіційною зупинкою водопостачання. І згодом: «Вода у нас пішла опівночі. Іржава жахливо! Але встигли набрати повну ванну. Отже, дві доби якось вистоїмо». А ось коментар тієї самої жінки наступного дня після відключення, коли вже воду мали б пустити: «Три доби сидимо без води. У місті вже люди людьми не почуваються. Запас, набраний на дві доби, скінчився. У службі оперативного реагування міськвиконкому відповіли «обнадійливо»: за такою-то адресою дуже складна ситуація. Начебто енергетики «відрубали» електрику за несплату у трьох теплорозподільчих пунктах, в яких насоси подають воду у висотки. У міськводоканалі свою історію розповідають: мовляв, у трубах утворилися повітряні пробки. Вони й заважають воді з кранів піти».

Відключення будуть тільки локальні?

За інформацією КП «Дніпроводоканал», 70-відсоткова зношеність водопостачальної системи Дніпропетровська і є головною причиною відключень: необхідно проводити масштабні ремонтні заходи, які без спорожнення системи неможливі. Що ж це за роботи і чому за багато років вони не позбавляють городян днів безводдя?

За словами головного інженера КП «Дніпроводоканал» Анатолія Алексеєнкова, на Кайдацькій насосно-фільтрувальній станції під час зупинки водопостачання підключили нові фільтри для очистки води, змонтували нове, енергоощадне насосне обладнання, замінили труби великого діаметру, відремонтували вихідну засувку тощо. Встановили сталеву запірну арматуру в районі Нового мосту, щоб регулювати постачання води на лівий берег і раціональніше використовувати воду. Цією запірною арматурою дистанційно керуватимуть з диспетчерського пункту. На водопровідно-насосних станціях №3 та №4, що на правому березі, також проведено роботи для покращення роботи цих станцій.

«У нас є трубопроводи ще з 30-х років минулого століття. Так, на центральному проспекті стара система, однак вона працює. А є нова, менш якісна, — каже головний інженер. — У середньому на рік міняємо по 10 кілометрів із 2 тисяч кілометрів усієї мережі. А за європейськими стандартами треба міняти не менш як 2%. Такими темпами повністю оновимо систему аж… за 50 років. З 1990-х майже нічого не робилося. Якщо раніше модернізація відбувалася за рахунок державних коштів, то сьогодні це покладено на органи місцевого самоврядування або на тарифи. Тому вже другий десяток років змушені робити масштабні ремонтно-профілактичні роботи і відключати воду».

Пощастило дніпропетровцям, що живуть на лівому березі, їм цього року відключати воду вже не планують. Анатолій Алексеєнков запевнив, що вже з наступного року водоканалівці перейдуть із масштабних на локальні відключення — в окремих районах чи вулицях за чергою. І не на дві доби, а на менший термін. «Запірна арматура відремонтована, міцніше триматиме», — сподівається він.

Такі безводні дні є у багатьох містах України (за словами співробітників Дніпроводоканалу, у Запоріжжі, Донецьку, Тернополі, Рівному та інших), адже система ЖКГ застаріла в усій Україні. Але ж це не має бути виправданням та індульгенцією, щоб нічого не робити. Тим більше, якщо прагнемо жити у цивілізованій країні.

ДОВІДКА «УК»

Під час відключення води на правобережжі Дніпропетровська на ремонтно-профілактичних роботах працювали 650 робітників та 120 одиниць спеціалізованої техніки Дніпроводоканалу. Вартість цих робіт становить понад 3,2 мільйона гривень (власні кошти КП).