Державний візит до України Президента Ізраїлю Реувена Рівліна виявився неповним через об’єктивні й скорботні обставини — на його батьківщині пішов у небуття колишній глава цієї держави Шимон Перес. Тому нинішній очільник країни змушений був перервати перебування в Україні.

Натомість він устиг провести переговори з Президентом Петром Порошенком, взяти участь у спільній з українським колегою прес-конференції та парламентських слуханнях на тему «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність».

Петро Порошенко, Реувен Рівлін і Володимир Гройсман прагнуть знайти точки дотику в історії та сьогоденні. Фото з Урядового порталу

Приватизаційний інтерес

У центрі уваги глав держав був насамперед увесь комплекс питань двосторонньої співпраці, про розширення якої й домовилися Петро Порошенко з Реувеном Рівліном. Тож візит Президента Держави Ізраїль до України мав особливий, навіть знаковий характер.

«Ми домовилися прискорити переговори з укладення Угоди про вільну торгівлю, бо це єдиний антикризовий захід, який є взаємовигідним. Я впевнений, що найближчим часом ми зможемо продемонструвати прогрес у цьому напрямі», — наголосив Петро Порошенко під час спілкування з журналістами, додавши про домовленість щодо якнайшвидшого проведення чергового засідання Спільної українсько-ізраїльської Комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

«Очікую, що наші делегації досягнуть прогресу з питань подальшої лібералізації авіасполучення між країнами — маємо прибрати будь-які перешкоди для ізраїльських і українських компаній. Ми домовилися про започаткування співпраці в науково-технологічній галузі, розвитку туризму, в аграрній сфері. Особливо українців цікавить унікальний досвід ізраїльтян у зрошувальному землеробстві», — сказав Президент України.

Він запропонував ізраїльським партнерам та інвесторам взяти участь у масштабній приватизації, яка відбудеться впродовж 2016—2017 років, і побачив велику зацікавленість у цьому напрямі.

Поінформовано поважного гостя й про розвиток відносин з Європейським Союзом, зокрема щодо безвізового режиму та імплементації Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. У цьому контексті Реувен Рівлін зазначив, що чверть століття дипломатичних відносин з Україною це не лише «прекрасний привід святкувати нашу співпрацю», а й можливість зробити багато корисного для громадян обох країн.

Петро Порошенко цілком погодився з колегою, назвавши двосторонні відносини справді дружніми, відзначивши істотне поліпшення у ставленні людей одне до одного.

Сприяє цьому й позитивний досвід безвізового режиму. За час його існування кількість українців, які відвідали Ізраїль, та ізраїльтян, які відвідали Україну, зросла вдесятеро. Це сприяє кращому ставленню одне до одного та зміцненню контактів між людьми. Колеги домовилися провести в грудні на Землі Обітованій дні української культури.

Загалом, на думку Реувена Рівліна, останнім часом Україна демонструє величезні зміни, базуючись у своїх реформах на тих самих глибоких демократичних цінностях, які сповідує і якими керується демократичний Ізраїль. Особливо він відзначив зміни в енергетичній сфері та публічному адмініструванні.

«Ці реформи відображають прагнення українського народу і заслуговують на міжнародне визнання», — зазначив він, висловивши переконання, що реформи й демократичні перетворення ще активніше зближуватимуть народи наших країн.

Спільний біль із минулого…

Особливу увагу під час переговорів глави держав приділили питанню захисту прав громадян України на території Ізраїлю. Петро Порошенко наголосив на важливості якнайшвидшого набуття чинності міжурядової Угоди про тимчасове працевлаштування українських працівників на тамтешньому ринку праці. «Ми домовилися, що її буде реалізовано найближчим часом. Угоду було підписано 7 червня і вже ратифіковано Кнесетом. Очікую, що найближчим часом ця ратифікація відбудеться також у Верховній Раді», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Він також подякував ізраїльським партнерам, які прибули до Києва для участі в заходах із вшанування 75-х роковин трагедії Бабиного Яру: «Той факт, що ми приймаємо таку численну делегацію Держави Ізраїль, разом із представниками інших держав, є проявом шани й поваги до України та українського народу».

Глава Держави Ізраїль наголосив, що його візит в Україну здійснюється на запрошення Президента Петра Порошенка відвідати Україну та взяти участь у вшануванні 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру.

«Кров наших братів і сестер, яка пролилася в цьому жахливому місці, покладає на нас обов’язок пам’ятати та попереджати увесь світ про небезпеку не тільки антисемітизму, а й інших форм расизму», — сказав Реувен Рівлін. — Тому ми повинні не лише пам’ятати минуле, а й дивитися в майбутнє».

… і впевнений погляд у майбутнє

Своєю чергою Петро Порошенко подякував Ізраїлю за допомогу нашій країні у важкі часи, висловивши сподівання, що вона триватиме й надалі: «Розраховуємо на послідовну підтримку наших ізраїльських партнерів у питанні деокупації Криму і в питанні територіальної цілісності України».

Особливу увагу під час переговорів співрозмовники приділили обговоренню безпекових викликів, що постали перед Україною у зв’язку з агресією Російської Федерації. «Ми підтвердили спільність наших позицій в частині підтримки Ізраїлем суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України та необхідності повного виконання мінських домовленостей», — наголосив Президент України.

Як глава держави, що, як жодна інша, втомилася від воєнних дій, Президент Ізраїлю висловив сподівання на віднайдення шляху швидкого і мирного розв’язання конфлікту в Україні. Про це він повідомив уже в стінах Верховної Ради під час парламентських слухань «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність».

Нині Україна зіткнулася з багатьма труднощами й проблемами. «І в цей важкий період ми підтримуємо зусилля українського уряду, спрямовані на здійснення важливих реформ у соціально-економічній сфері», — цитує УНІАН слова поважного гостя. І попри суперечливість деяких його заяв стосовно певних подій Другої світової війни та участі в них українців, що доволі неоднозначно було сприйнято всередині нашого суспільства, Президент Ізраїлю запевнив, що його країна сприяє і сприятиме Україні в її просуванні до кращого майбутнього.

«Хотів би висловити тут мою надію, що знайдеться швидке мирне вирішення конфлікту, який зачепив ваш регіон», — зазначив Реувен Рівлін.

Участь у цих парламентських слуханнях взяли також Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, народні депутати, представники національних товариств, діаспори, зокрема керівництво Світового Конгресу Українців, представники акредитованого в Україні дипломатичного корпусу, правозахисники, науковці й духовенство.

До слова, Петро Порошенко висловив співчуття ізраїльському народові у зв’язку зі смертю Шимона Переса.

«Один з визначних політиків Ізраїлю, лауреат Нобелівської премії миру, добрий друг України, чиї справи в ім’я процвітання своєї країни знайшли заслужене місце в історії нації. Шимон Перес — видатна постать у глобальному масштабі, адже він завжди докладав максимальних зусиль для підтримки миру та ставив принципи честі та поваги до людської гідності понад усе! Тому це втрата не лише Ізраїлю, але й усього світу», — зазначив Глава нашої держави.