ІНІЦІАТИВА

Президент доручив створити центри соціальної підтримки дітей і сімей в усіх містах і районах країни

Напередодні Дня захисту дітей Президент Віктор Янукович відвідав районний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії» у селищі Макарів на Київщині. Вихованці закладу зустріли главу держави піснею і танцем. А під час огляду житлових кімнат та ігрової зали Президент поцікавився в одного з вихованців, який проводив екскурсію територією, умовами його перебування в цьому центрі. Хлопчик розповів, що навчається у п’ятому класі, прожив у тут понад 8 місяців, і вже 4 місяці мешкає в новій родині. На запитання Президента, де йому більше подобається, той відповів: «В родині з братами і сестрами. Тепер у нас окремі кімнати в Баришівці: одна для хлопців і одна для дівчат».

А завідувач центру «Промінь надії» Світлана Шабанова розповіла, що всіх вихованців закладу було влаштовано в сім’ї. «Усього у нас було 30 дітей, десятьох усиновили, а решта повернулася у прийомну родину. Тільки одна мама відмовилася від дитини, але цю дитину вже також усиновили», — сказала вона. А потім подякувала Президентові за ініціативу щодо запровадження інституту соціальних працівників у селах.

Глава держави поспілкувався з батьками вихованців і соціальними фахівцями, які працюють у селищі, подарував центру набір ігор та мультимедійне обладнання. У свою чергу діти подарували Вікторові Януковичу картину та подякували за турботу.

Дитина повинна постійно відчувати турботу дорослих. Фото Михайла МAРКIВA

Як передає слова Президента його прес-служба, кожна дитина повинна отримати повноцінне виховання в сім’ї: «У державі є ще багато проблем, але ми повинні зробити все, щоб не було дитячих будинків, шкіл-інтернатів, після яких діти не можуть знайти себе в житті. Вони страждають, втрачають себе, і від цього зазнає втрат держава».

Макарівський центр «Промінь надії», вважає Президент, став першою ластівкою, на якій було відпрацьовано модель захисту прав дітей та їхню адаптацію до майбутнього життя. Така система потребує особливої державної підтримки. «Ми робитимемо все для того, щоб це було так», — наголосив Віктор Янукович.

По завершенні відвідин він доручив створити центри соціальної підтримки дітей і сімей в усіх містах і районах країни. Зокрема, уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко та голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк мають організувати на базі «Променя надії» збори голів облдержадміністрацій для вироблення моделі створення таких центрів на місцях.

А міністр фінансів Юрій Колобов згідно з цим президентським дорученням має розробити систему фінансування будівництва і функціонування центрів соціальної підтримки дітей і сімей по всій Україні. Передбачається, що такі центри мають замінити інтернатні заклади, які існують.

Як наголосив глава держави, головна мета діяльності центрів — запобігти розлученню дітей із батьками, створити умови, коли б жодну дитину з району не було направлено в інтернатні заклади, натомість вони б мали необхідні захист і підтримку в своїй громаді, аби «кожна дитина знайшла свою сім’ю».

«Цей будинок створює умови для захисту майбутнього дітей, молодих мам, для їхньої соціальної реабілітації, щоб жодна дитина в нашій країні не була в інтернатних закладах чи дитячих будинках, щоб кожна дитина знайшла свою сім’ю», — підкреслив він.

Під час спілкування з жителями Макарова до глави держави звернулася місцева мешканка, житло якої постраждало від пожежі. Тож Президент доручив голові Київської ОДА Анатолієві Присяжнюку невідкладно розв’язати цю проблему. «Коли горить хата, допомагають усім миром», — зазначив він. А від себе дав жінці гроші на відбудову житла. «Я першим роблю внесок. Подаю приклад», — сказав Президент.

За це жителька Макарова подякувала Вікторові Януковичу: «Я дуже вдячна Президентові. Це перша допомога, яку я отримала», — сказала вона.

А Анатолій Присяжнюк запевнив Президента у швидкому вирішенні цієї ситуації.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»