ДОБРОЧИНСТВО. Найкращий в Україні оздоровчий центр санаторного типу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, побудували в селі Олефірівка Миргородського району на Полтавщині. Тепер на теренах області працює 22 заміські дитячі оздоровниці, більшість яких збереглася тут ще з радянських часів. 

«Ми побудували за рахунок обласного бюджету два нових оздоровчих табори для дітей. Виділяли на них кошти протягом кількох років. Зокрема на оздоровчий центр в Олефірівці спрямували 12 мільйонів гривень. Хто там був, той знає, що це суперсучасний постійно діючий табір», — говорить голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко.

За інформацією голови Миргородської райради Наталії Дудник, нову оздоровницю споруджено в сосновому лісі, на базі колишнього міжколгоспного оздоровчого комплексу. «Взимку тут проводили семінари, відпочивали сільгоспвиробники, комсомольський, партійний актив. Улітку — їхні діти, — розповідає вона. — А потім наш нинішній очільник району, Олександр Волошко, який тоді працював на посаді заввідділом освіти Миргородської райдержадміністрації, умовив аграріїв передати це приміщення у відання обласного відділу освіти. За кошти обласного бюджету, відділу освіти зробили його реконструкцію. Сьогодні це найкращий профілактичний заклад для дітей в Україні. Крім цілющого повітря, тут створені достойні умови проживання. Є чудові ванни, тренажери. Я буваю в санаторіях, де вартість путівки досить висока, але таких ванн я там не бачила. Тут прекрасні актовий зал, їдальня…»

«Нині у нас оздоровлюється 175 дітей, — повідомив директор дитячого оздоровчого центру санаторного типу «Миргородський» Павло Міщенко, — із Кобеляк, Градизька, Полтави, Гадяча, Новосанжарського району. Вони проживають по двоє у кімнаті, харчуються п’ять разів на день. Вартість харчування — 45 гривень. Курс оздоровлення передбачає бальнеологічні, фізіотерапевтичні послуги, озокерит тощо. Наш триповерховий корпус, розрахований на сто осіб, опалюється. Тож маємо змогу приймати дітей на оздоровлення не лише літом, а й на час весняних та зимових канікул. Віковий ценз наших підопічних — до 21 року».

За словами Олександра Удовіченка, аналогічний оздоровчий центр для обдарованих дітей найближчим часом буде здано в експлуатацію і в селі Потоки Кременчуцького району.