ВИСТАВКА

Учасники конкурсу показали «якісний світ» у малюнках

В Українському домі столиці нагородили переможців Всеукраїнської виставки-конкурсу дитячого малюнка «Я хочу жити в якісному світі». Подібний захід не має аналогів ні в країнах СНД, ні за кордоном. Переможців конкурсу визначали за кількома категоріями: «Я пізнаю якісну продукцію», «Ми архітектори якісного світу», «Кращий плакат на споживчу тематику». Цього року на виставку надійшло понад п’ять тисяч малюнків. Заохочували до участі у конкурсі цінні подарунки (мобільні телефони) від організаторів.

Переглядаючи малюнки, мимоволі розумієш, що сучасні діти непогано обізнані в питанні якості їжі. Приємно, що хлопчики й дівчатка, попри свій юний вік, знають, що екологічно чиста продукція — та, яка вирощена на землі без використання хімікатів. Приміром, якщо йдеться про молоко, то воно повинно бути від корівки, яка пасеться на луках і їсть травичку, а яєчка – від курочок, що бігають надворі. Тому в більшості учасників конкурсу яскравий світ асоціюється із сільськими пейзажами та домашніми тваринами.

Так, на своєму малюнку «Натурпродукт» переможниця в номінації «Кращий плакат на споживчу тематику» художниця Олена Курик зобразила город і курочок, а поодаль на лавці сиділи ті, хто все це вирощує, — бабуся та дідусь. Ще одна з переможниць конкурсу – Юлія Звездіна на своєму малюнку з промовистою назвою «Наше рідне завжди смачніше» зобразила котика, який злизує розлите молочко. А от Габріелла Деренак поділила свій малюнок на дві частини: яскраве кольорове сьогодення й сіро-чорне майбутнє, яке на нас очікує, якщо ми не схаменемося.

Якщо яєчко, від курочок, що бігають на дворі бабусі й дідуся. Фото Володимира ЗАЇКИ

Зазирнув на виставку, щоб привітати дітей з їхньою перемогою у конкурсі, голова державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов. Вітаючи малечу, він зазначив: «Кожен малюнок — індивідуальне висловлювання дитини щодо навколишнього світу. В цих картинках є дуже багато цікавого і корисного для нас, дорослих. Ми повинні намагатися працювати і не забувати про природу, яка нас оточує. Щоб наступні покоління українців зростали в екологічно чистому світі».

Передав свої привітання учасникам конкурсу і голова Державної служби молоді та спорту Равіль Сафіуллін. Він сказав, що з року в рік кількість учасників конкурсу збільшується. І якщо 8 років тому, коли цей захід проводили вперше, в ньому взяло участь лише 140 авторів малюнків, то сьогодні їхня кількість зросла до понад п’яти тисяч. Також Равіль Сафович висловив сподівання, що надалі кількість учасників зростатиме, а юним художникам побажав натхнення.

Після офіційної частини та вручення подарунків на дітей очікувала цікава концертна програма.