Черкаський дитсадок «Дніпряночка», розташований у житловому масиві Митниця, нині міг би претендувати на першість у переліку найпопулярніших. Правда, з позначкою «анти». Річ у тім, що малюків, яких тут 350, утримують в умовах, наближених до екстремальних. Що це означає? Найперше те, що температура в приміщенні взимку тут не піднімається вище 13 градусів.

Отож діти лягають спати вдягненими, а щоб зігрітися — намагаються весь час рухатися. І чекають, коли нарешті у дорослих прокинеться совість.

Чи буде це найтеплішим місцем в усій кімнаті? Фото з сайту dzvin.org

Вихователі й батьки прагнуть допомогти, чим можуть. Встановлюють у приміщенні обігрівачі, придбали насос для поліпшення циркуляції теплоносія. Утім, проблеми таким чином все одно не розв’язали. Адже справжня заковика в іншому. Колись через недбалість будівельників дитсадок та сусідня дев’ятиповерхівка опинилися на одній тепловій трубі. З того часу із настанням холодів згаданий будинок і дитячий заклад намагаються «перетягувати ковдру» кожен на себе. Якщо відкрити більше тепла для будинку, то у дитсадку стає холодно, як у церкві, а коли дітям у дитсадку тепло, отже, мерзнуть інші діти — ті, що в дев’ятиповерхівці. Ось так і живуть. А попереду знову зима.

— Якби ж то тільки ця проблема, — зітхнула завідувачка ДНЗ №34 «Дніпряночка» Олена Перцева. — Хоч холод — одне з найболючіших, але й багато інших питань не можемо розв’язати роками. Востаннє кошти на ремонт, хоч і незначні, одержували ще два роки тому. Нині ж нам виділяють їх лише на оплату комунальних послуг, харчування дітей і зарплату. Оце і все. Добре, що депутат Сергій Ткаченко недавно допоміг нам вирішити ще одну суттєву проблему — із освітленням території біля дитячого садка, та купив 20 ліжечок для дітей. А так — роками у нас немає за що відремонтувати басейн, течуть дахи. Намагаємося ремонтувати їх самі, разом з батьками, але які з нас будівельники…

Що все ж таки робити з опаленням? Розв’язання цієї проблеми згаданий депутат міської ради, член комісії із питань житлово-комунального господарства Сергій Ткаченко бачить так:

— Аби діти цієї зими не мерзли, за висновком спеціалістів, необхідно терміново збільшити діаметр прохідних теплокомунікацій. До того ж департамент ЖКГ повідомив про можливість удосконалення системи теплопостачання для дитсадка і висотного будинку. Це питання планують розглянути на одному із найближчих сесійних засідань міської ради.

А поки солідні дяді «планують розглянути», діти малюють на запотілих шибках сніжинки. Холод уже настільки дошкулив мешканцям дитячого закладу, що вони ладні запросити керівників міста, аби ті хоч раз поспали в таких умовах. Може б тоді вони швидше ворушилися?