ГРОШІ

Попри заходи органів влади та прокуратури, заборгованість із зарплати в Миколаївській області становить  понад 71 млн гривень

У цьому році органи прокуратури порушили 71 кримінальну справу за фактами порушення законодавства про працю, 42 з яких — за фактами умисної невиплати заробітної плати. З них 39 справ направлено до суду, за документами реагування відшкодовано близько 50 млн грн, до відповідальності притягнуто 77 посадових осіб. Утім, незважаючи на вжиті заходи, за даними Головного управління праці та соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації, заборгованість в області становить 71,3 млн грн.

При цьому прокурорськими перевірками виявлено непоодинокі факти, коли керівники підприємств навмисно не виплачували заробітну плату, а кошти, призначені для цього, використовували на інші потреби:  погашення кредитів та інше.

Зокрема, за наслідками проведеної прокуратурою Корабельного району м. Миколаєва перевірки додержання законодавства у вказаній сфері порушено кримінальну справу за фактами грубого порушення законодавства про працю та безпідставної невиплати заробітної плати більш ніж за один місяць посадовими особами ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан». Заборгованість підприємства перед своїми працівниками тут становить 17,5 млн грн. Також прокуратурою міста Миколаєва порушено кримінальну справу за фактом умисної невиплати керівництвом закритого акціонерного товариства «Миколаївський машинобудівний завод» заробітної плати працівникам підприємства у розмірі 1 млн 243 тис. грн.

Аналогічні злочини виявляються більшістю міських і районних прокурорів області. При цьому встановлено, що розповсюдженості порушень законодавства про оплату праці певною мірою сприяє  неналежне виконання контролюючими органами покладених на них функцій у цій сфері. Зокрема, це Територіальна державна інспекція праці у Миколаївській області, місцеві державні адміністрації, органи Державної податкової служби України, органи статистики.

В обласній прокуратурі впевнені, що внаслідок формального підходу до організації роботи створені органами виконавчої влади комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати  практично не впливають на керівників підприємств-боржників, питання притягнення їх до відповідальності не ініціюється.

Водночас є прорахунки й у роботі прокурорів. Під час колегії в обласній прокуратурі було визначено, що прокурорам міст Миколаєва та Южноукраїнська, Центрального і Корабельного районів м. Миколаєва, прокурору Новоодеського району, Очаківському міжрайонному прокурору слід вжити вичерпних заходів цивільно-правового характеру з метою стягнення заборгованості із заробітної плати в повному обсязі.