МІСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Ремонтувати житлові будинки в Черкасах ніхто не поспішає

У Черкасах міське господарство — ніби латана свитка. Туди натягнеш — в іншому місці порветься. Воно й не дивина, кажуть городяни. Якби ж дбайливий господар був. Та де його взяти?

Будинки тріщать по швах

Дев’ятиповерхівка, що на вулиці Героїв Сталінграда, 38, на перший погляд нічим не відрізняється від інших. Однак чотири роки тому мешканці квартир помітили: шпалери в деяких місцях тріскаються. Далі — більше: у стінах з’являються тріщини. В окремих помешканнях через такі тріщини зимувати було зовсім незатишно, адже вітер і холод потрапляли всередину.

Сьогодні півсотні сімей, що проживають у під’їзді, живуть під загрозою обвалу. Мешканці намагалися знайти винних: зверталися і в службу управління будинків, і в міськвиконком. Там нічим зарадити не можуть. За словами начальника управління ЖКГ міськвиконкому Алли Грохольської, у комунальну власність будинок не передавали. Важко стверджувати, у кого він сьогодні перебуває на балансі. Квартири ж приватні.

Будинок, як виявилося, споруджували дві будівельні фірми і здавали в експлуатацію, як нині водиться, по черзі під продаж квартир. Можливо, тому й допустили будівельники брак?

Усі обставини щодо аварійного будинку взялася з’ясувати прокуратура міста Черкас. Як повідомила прес-служба прокуратури, перевірка виявила, що «житловий будинок має деформаційні тріщини в стінах та перекриттях, імовірні причини яких — людський чинник, неякісна кладка стін та відхилення бетонних паль, що є основою фундаменту будинку. Причина такого стану — невиконання будівельних норм і правил, що може призвести до заподіяння шкоди здоров’ю мешканців будинку».

За результатами перевірки розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 275 КК України. Подібні правопорушення караються штрафом до 50-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, можливе також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Однак загрозу для життя і здоров’я мешканців будинку не усунуто. Потрібні термінові заходи, а з ними міська влада не квапиться. Щоправда, їй не позаздриш. Адже подібні ситуації виникають доволі часто. Недавно від багатоповерхівки на вулиці Пастерівській відвалилася двохсоткілограмова бетонна брила, яка дивом не зачепила мешканку цього будинку. Споруду, яку свого часу зводили югославські будівельники, нині обстежують спеціалісти. Пам’я?тають жителі масиву Митниця, як три роки тому під стінами власних квартир мало не постраждали мешканці будинку на Гагаріна, 45. Причиною аварійної ситуації стало порушення несучих конструкцій, викликаних самочинними діями приватного підприємця, який облаштував у будівлі перукарню.

700 тисяч гривень, що їх виділила на ремонт цього житла міська влада, та зусилля самих власників квартир, які об’єдналися в ОСББ, очевидно, можуть зарадити справі. Руйнування однієї стіни будинку на вулиці Героїв Сталінграда, 14, який належить комунальній власності міста, сталося через хиби у проектуванні або недотримання технологій при будівництві. На його ремонт також пішло більш як півмільйона гривень.

Як стверджують фахівці, в обласному центрі є ще кілька аварійних житлових будинків. Виділяти кошти та ремонтувати їх ніхто не поспішає. З одного боку, на це потрібні великі гроші, яких у міській казні немає, а з другого — може, якось минеться? Принаймні, на це сподівається дехто з міських керівників. Однак, як свідчить практика, самі собою подібні проблеми не розв’язуються...

Ліфти зупиняються

Ще одне слабке місце комунального господарства Черкас — ліфти. Вони надто часто ламаються. Бо термін експлуатації минув. А користуватися «простроченими», стверджують у спеціалізованому ремонтно-будівельному підприємстві «Черкасиліфт», інструкція не дозволяє. Його директор Петро Сорокалет прямо заявив: «Якщо ліфт відпрацював нормативний строк (а це 25 років), він має бути зупинений. Продовжувати його експлуатувати — вчиняти злочин. Уже сім таких посадовців в Україні засуджені за те, що не зупинили своєчасно підйомних механізмів».

На сьогодні ж цілих 20 електропідйомників міста відпрацювали свій термін і вже у квітні мають зупинитися на капітальний ремонт. Шість ліфтів зупинилися раніше. Ще 247 механізмів чекатимуть ремонту протягом цього року.

Однак відновлювальні роботи й запчастини коштують зовсім не дешево. До листопада 2012 року всі капремонти виконували завдяки коштам міського бюджету. Та нині керівники міста заявили, що самі не потягнуть і треба просити допомоги у черкасців.

Та якби ж просили — це півбіди. Тут люди добрі, зрозуміють. Але ж не просять, а наказують. Замаскувавши свої наміри під експеримент, вирішили перекласти фінансування ремонтних робіт на мешканців багатоповерхівок. Хоча, як кажуть чиновники, міський бюджет частково підтримає черкасців: для програми повної заміни ліфтів виділено половину коштів вартості запланованих робіт, а щодо капітальних ремонтів — міський бюджет теж профінансує 35% їх вартості. Нічого робити черкасцям — на дев’ятий поверх діставатися нелегко. Та ось перепона: остання сесія взагалі відмовилася фінансувати ці роботи: або самі ремонтуйте, або пішки ходіть.

А як ходити, приміром, Ганні Харченко, яка мешкає на шостому поверсі багатоповерхівки на вулиці Ватутіна, 175/2? Річ у тому, що Ганна пересувається на інвалідному візку. Їй і на підйомнику рухатися складно. Крім того, дівчина проходить амбулаторне лікування. Ремонт ліфта коштуватиме мешканцям під’їзду приблизно 30 тисяч гривень. Де взяти гроші? Для пенсіонерів, які тут проживають, така сума — захмарна.

Щось тут не те, кажуть черкасці. Та й збирати кошти з мешканців будинків уже немає потреби — «своїх» 35% міська рада все одно не дає. Бачте, депутати міськради не затвердили відповідну програму, яка, на їхню думку, «не має правових підстав». Так званий «експеримент» провалився, ще й не розпочавшись.

Як підказує логіка, ремонт устаткування багатоповерхівок, які перебувають на балансі служби експлуатації будинків, мають фінансувати з міського бюджету. Але в міській скарбниці, як завжди, порожньо. Хоча дехто з депутатів заявляє, що гроші можна знайти, відкоригувавши бюджет. Хоч як би там було, а ліфти зупиняються. І як та за чиї кошти їх ремонтуватимуть — поки що ніхто не знає.