ВІДКРИТТЯ

Півсотні перспективних професій віднині здобувають у Рівному представники 20 областей

Ця симпатична будівля за кілька років виросла в непримітному місці на вулиці Підкови у Рівному. У переддень 20-річчя Незалежності держави вона стала переможцем Всеукраїнського конкурсу в номінації «Об’єкти освіти, виховання та підготовки кадрів». Так-так, адже це — навчально-виробничий комплекс із підготовки персоналу для готельного господарства, ресторанної справи, торгівлі, сфери побуту та туризму Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Тобто зведений комплекс коштом страхового фонду на випадок безробіття: щоб прислужитися тим, хто шукає на ринку праці свою «золоту вакансію». Президент Віктор Янукович відвідав його під час офіційного візиту на Рівненщину 29 серпня. Саме в цей, без перебільшення, світ краси та гарного смаку ми й прочинили двері…

Королівський обід замовляли?

Навчальна майстерня-ресторан виглядає так вишукано й привабливо, що сюди й справді годиться запрошувати віп-гостей. Вона об’єднує сучасну ресторанну залу, банкетну, виконану в українському народному стилі, комп’ютеризоване робоче місце бармена, кухню-лабораторію з надсучасним обладнанням та посудом (мрією кожної господині!), м’ясо-рибний та кондитерський цехи, професійні холодильні шафи з програмним управлінням. І все це — до послуг тих, хто хоче стати кухарем, офіціантом, барменом чи майстром ресторанного обслуговування. Тут і справді можна приготувати королівський обід. Півроку триває підготовка кухарів. І жити (щоправда, іногороднім) можна тут-таки, поряд: для них обладнали комфортабельний гуртожиток на 200 місць. От тільки ці справжні люксові номери, «нафаршировані» мудрою технікою, язик не повертається назвати гуртожитком.

— Ми — модернізований центр професійної підготовки кадрів для економіки. Але виключно для дорослих, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — У навчальній майстерні-ресторані ці фахівці мають зрозуміти, що вони — не кадри радянського «общепита», а майстри своєї справи, яких потребує нинішній стрімкий час. Адже наш навчальний ресторан високого класу, саме подібні заклади прийматимуть гостей Євро-2012.

We speak english…

Плавно переходимо до ще однієї складової комплексу — лінгафонного кабінету. Тут вивчають іноземні мови не лише завтрашні офіціанти, а й покоївки, туристичні менеджери, працівники готельного бізнесу, перукарі, продавці та касири торговельної зали — одне слово, ті, кому створювати індустрію гостинності в Україні вже завтра.

З відкриттям цього комплексу до переліку професій, що пропонує Рівненський обласний центр зайнятості, додалося ще 12 — загалом їх кількість сягає вже півсотні. Ковалі, майстри фермерського господарства, квітникарі, майстри лозоплетіння — всі вони сподіваються на своє місце під сонцем у цьому непростому житті.

Ніде правди діти, сфера послуг в Україні ще недавно безнадійно відставала від вимог сьогодення. Ця оаза затишку й комфорту випереджає час: РОС-термінали та РОС-принтери, мультимедійні дошки, графопроектори, надсучасне програмне забезпечення і, звісно, професійне обладнання в кожній із лабораторій — та такому й «просунуті» іноземці позаздрять! Скажімо, навчальні майстерні «Салон краси» чи «Туристична фірма», готель із номерами класу «Люкс», міні-маркет чи сільський магазин.

— Справді, дивитися маємо вже навіть не в завтрашній, а в післязавтрашній день, — говорить голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ. — Утім, переконаний: навіть найсучасніші технології не допоможуть, якщо немає справжніх майстрів, що введуть початківців у чарівний світ обраної професії, як дитину в казку. Саме таких майстрів, знаних в області менеджерів-професіоналів, тут і намагаються залучити до навчального процесу. От вам і буде єдність форми та змісту навчання. Життя — така річ, що інколи змушує на марші змінювати професію. Здається, робити це в таких умовах, на такій матеріальній базі і з такими викладачами — то справжнє задоволення.

Слухачами комплексу є люди найрізноманітнішого вікового діапазону — від 18 до 50 років. Завдання, яке ставлять перед собою його працівники, — максимально ефективно й швидко реагувати на потреби ринку праці.

 До речі, підготовку тут проходять не лише за направленнями центрів зайнятості, а й коштом роботодавців, і власним коштом слухачів.

Твоя «золота вакансія»

Покоївка, кухар, бармен, офіціант — це і є сьогоднішні «золоті вакансії», принаймні на Рівненщині, якій Господь подарував кілька унікальних речей — бурштин, Пересопницьке Євангеліє, Острозьку академію… Саме тому в рамках концепції соціально-економічного розвитку «Західна брама» область зробила ставку на туризм як джерело поповнення бюджету.

Рівненщина поки що єдина представляє Україну в європейській мережі регіональної кулінарної спадщини, тобто презентує культуру краю через… кухню. Це ті родзинки, які вирізняють нашу землю, додають їй неповторності й особливого шарму і водночас потребують не лише професійних менеджерів, а й виконавців. Тож служба зайнятості, як ніколи, спрацювала на випередження.

…На величезній «плазмі» (такі тут у кожному кабінеті) видно рухи майстра-перукаря. Зоряна Назарук, яка приїхала здобути цю професію з Білогірського району Хмельницької області за направленням місцевого центру зайнятості, прискіпливо фіксує ці рухи і тут таки переносить їх на «навчальну голову», виготовлену з натурального волосся. Вона творить складну весільну зачіску… Вийшло! — радості дівчини вже немає меж.

І неодмінно вийде у кожного, хто завітає в цей світ краси та гарного смаку з відповідним бажанням та відкритою душею.