ЦІНИ

На тлі не зовсім спокійної цінової ситуації вартість хліба в магазинах викликає особливу увагу. На Черкащині вона останнім часом загалом стабільна, але це, мабуть, завдяки представникам Aнтимонопольного комітету.

Недавно Черкаське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, перевіривши роботу одного з основних виробників хліба - ВАТ "Черкасихліб" (забезпечує потреби області в хлібобулочних виробах на 70-75%), дійшло висновку: роздрібна ціна продукції підприємства могла б бути значно нижчою, якби оптово-відпускні ціни на хліб масових сортів, встановлені товариством, мали належне економічне обгрунтування.

Річ у тім, що люди, які купують хліб на території підприємства і вивозять його власним транспортом, досі сплачували товариству ще й вартість його доставки, яка вже закладена в ціні хліба, хоча фактично цих послуг не отримували.

Аби припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції, адміністративна колегія територіального відділення зобов'язала товариство виконати рекомендації щодо приведення оптово-відпускних цін на хліб до економічно обгрунтованого рівня. На підприємстві до рекомендацій прислухались і встановили дві оптово-відпускні ціни на хліб: без транспортних витрат - для тих, хто купує хліб на території товариства і вивозить його власним транспортом, і з транспортними витратами - для покупців, кому продукція доставляється транспортом товариства.

Крім того, до угод про поставки, укладених з підприємцями області, товариство внесло зміни і вилучило необгрунтовані витрати. Як зауважив голова територіального відділення АМК Володимир Соколовський, завдяки втручанню територіального відділення споживачі продукції ВАТ "Черкасихліб" заощадять за рік понад 618 тис. грн.

Але це економія, так би мовити, умовна. А якщо порахувати, що це дасть конкретному споживачу? З таким запитанням я звернувся до начальника державної інспекції з контролю за цінами в Черкаській області Віри Сотник.

- Безперечно, зміни відчують і конкретні покупці, - запевнила вона. - Приміром, ціна буханки так званого сірого хліба, який має найбільший попит, залежно від відстані перевезення, знизиться на 5-10 копійок. Ми сумлінно контролюватимемо, аби саме так і було.