ПРАВОВЕ ПОЛЕ

Вводити в оману споживача забороняє закон

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

На переконання першого заступника голови Антимонопольного комітету Юрія Кравченка, нова редакція законів «Про Антимонопольний комітет України» та «Про захист економічної конкуренції» — ще один крок назустріч бізнесу. Йдеться про те, що зміни у законодавстві надають право суб’єктам господарювання звернутися до Антимонопольного комітету за висновками щодо відповідності змісту рекламних матеріалів нормам чинного законодавства у сфері захисту економічної конкуренції.

Завдяки цьому підприємці зможуть передбачити наслідки рекламної кампанії та уникнути порушень законодавства, вважає посадовець. Однак, зважаючи на зростання кількості випадків недобросовісної конкуренції, закликав представників бізнесу утримуватися від використання в рекламі не підтверджених відповідними документами характеристик товару (приміром, таких як «найкращий», «перший», «єдиний»).

Реклама може бути і небезпечною для життя. Фото автора

Наскільки таке явище є типовим, свідчить статистика. Торік кількість випадків недобросовісної конкуренції, стосовно яких комітет прийняв рішення щодо притягнення правопорушників до відповідальності, зросла на 60% порівняно з 2009 роком. Не без проблем і сьогодні. Нещодавно Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету притягнуло до відповідальності самбірське підприємство «Рабмер» за поширення в мережі Інтернет оманливої реклами й оштрафувало його на 17 тис. грн за використання неправдивої інформації щодо періоду діяльності підприємства на ринку послуг із безтраншейної санації трубопроводів.

Як уточнили у прес-службі відомства, суб’єкт господарювання на власному веб-сайті розмістив інформацію з акцентом на багаторічний досвід у виконанні зазначених робіт у 2003-2005 рр. Насправді ж ПП «Рабмер» було створене лише у 2008 році і не обслуговувало споживачів у вказаний період. Окрім того, з’ясовано, що такі послуги надавала австрійська компанія «Rabmer Holding GmbH», представництвом якої в Україні є ТОВ «Рабмер-Україна», засноване у 2002 році.

У зв’язку з цим відповідача зобов’язали припинити порушення, оскільки поширювана інформація може ввести споживачів в оману. Зі свого боку, підприємство на засіданні адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення комітету визнало факт вчиненого порушення й зобов’язалося припинити неправомірні дії та сплатити штраф до державного бюджету.

Кроком назустріч підприємцям стало й спрощення умов ведення бізнесу завдяки наданій можливості вносити плату за подання заяв про надання дозволу на узгоджені дії чи концентрацію не тільки у гривні, а й у євро чи доларах США. Місяць тому Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції».