ЗНАЙШЛИ ВИХІД!

На боротьбу з неплатниками кинули «зброю масового інформування»

Якщо ви розраховуєтеся за воду, то маєте цілком резонне право її отримувати. Ось тільки… Якщо ви заплатили, це ще не означає, що водопостачальник не має до вас претензій. Бо кошти ваші не завжди до нього надходять. Саме така ситуація склалася в Києві. Понад 170 ОСББ та ЖБК столиці — а це 14% їх загальної кількості — не розраховуються за воду, яку отримують мешканці цих будинків. Попри те, що самі люди справно платять. У результаті — загальний борг перед «Київводоканалом» за постачання холодної води для підігріву та її відведення становить майже 25 мільйонів гривень.

Цікаво, що більш як половина боржників «скупкувалася» у двох районах міста: 49 — у Деснянському та 40 — в Оболонському. Загалом вони винні понад 15 мільйонів гривень. У Києві тарифи на водопостачання і водовідведення одні з найнижчих в Україні і становлять приблизно 60% собівартості послуги. Вочевидь, найкраще це усвідомили в Печерському районі, бо там боржників узагалі немає, кажуть у «Київводоканалі». А що робити з несумлінними «клієнтами», вони просто не знають.

На сайті «Київводоканалу» опубліковано повний список будинків-боржників. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Ми і позови до суду подаємо, і намагаємося впливати на них напряму, і навіть колекторську фірму підключили, причому вона працює не з фізичними особами, а з юридичними, — розповіла «Урядовому кур’єру» радник «Київводоканалу» з питань інформаційної політики Вікторія Яковлєва, — однак не завжди вдається досягти результату. — Керівництво цих організацій зазвичай мотивує свої дії, а точніше — бездіяльність браком договорів з «Київводоканалом» на надання послуги. А договорів самі не хочуть укладати!

Цікаво те, що, зауважила Вікторія Яковлєва, найдієвішим «заходом впливу» на боржників виявилися не суди і колектори, а… Інтернет.

— Ми нещодавно оприлюднили на сайті «Київводоканалу» повний список будинків-боржників — вказали назву ОСББ чи ЖБК, адресу, суму боргу… Встановили спеціальну кнопку. І кожен мешканець, зайшовши на сайт, може перевірити, чи надійшли сплачені ним кошти до нас. Уявіть собі, за кілька днів з дня оприлюднення цього списку уже шість об’єднань співвласників розрахувалися з нами! А це — приблизно 300—400 тисяч гривень. Можливо, стало соромно перед мешканцями, які платять, а може, якийсь інший чинник спрацював, але перші результати вже є.

Та чи не найбільшу тривогу викликає новобудова, розташована по Харківському шосе, 19. У «Київводоканалі» розповідають, що за 9 років, поки триває спорудження комплексу, забудовник жодного разу не звернувся до них для отримання чи погодження відповідних документів на водопостачання і водовідведення, мотивуючи тим, що в нього власна артезіанська свердловина. Однак від мешканців сусіднього будинку-гуртожитку надходили скарги на низький тиск води, і фахівці «Київводоканалу», провівши обстеження, в одному з колодязів виявили несанкціоновану врізку в магістраль. Тож встановили засувки, а наступного дня вирішили їх замінити на заглушки. Однак до водопровідного колодязя їх не пустила охорона. І навіть втручання міліції результатів не дало.

— Та нині є сподівання на вирішення конфлікту, адже за справу взялася прокуратура, — каже Вікторія Яковлєва.

Втім, цікава річ. ОСББ та ЖБК заборгували «Київводоканалу» 25 мільйонів гривень, хоч загальна заборгованість абонентів перед ним за надані послуги на кінець лютого, підтверджена рішеннями судів, становить понад 390 мільйонів гривень. Звідки ж узялася ця чимала «решта»? — запитую Вікторію Яковлєву.

— Річ у тому, що, крім поточних несплат, перед нами споживачі накопичили ще й велику суму боргів за минулі роки, — пояснює вона. — До того ж, тут ідеться про борги не лише столичних споживачів, а й передмістя, яке ми обслуговуємо. Приміром, Вишгород має перед нами кількарічний борг за послуги каналізації…