ПРОЕКТИ

Чи вироблятимуть на Івано-Франківщині дитяче харчування з екологічно чистого коров’ячого молока?

За оцінками експертів, український малюк споживає сумішей, у тому числі молочних, у чотири рази менше, ніж його ровесник у країнах Європи. І не тільки тому, що наші матері традиційно не лінуються варити кашку і терти яблучко своєму чадові самотужки. Їхній ентузіазм живить недовіра до імпортованого дитячого харчування — безрозмірного за терміном зберігання, яке наші бабусі називають коротко і ясно —  «хімія». Реалізується така продукція зі значним вмістом стабілізаторів, консервантів і емульгаторів, переважно хімічно синтезованого характеру, що негативно позначається на здоров’ї дітей, які її вживають. Тому в Україні виникла нагальна потреба в екологічно чистих дитячих продуктах харчування. 

Секретні рецепти

Зволікати в цій ситуації не можна. З часом погіршується стан сільськогосподарських угідь внаслідок зниження родючості ∂рунту, який забруднюється пестицидами, гербіцидами та мінеральними добривами.

Ці аргументи спонукали професора Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника, директора Прикарпатського науково-аналітичного центру Ірину Ткачук ініціювати та залучити провідні науково-дослідні інститути для розробки інноваційно-інвестиційного проекту «Виробництво дитячого харчування з екологічно чистого коров’ячого молока в спеціальній сировинній зоні Рогатинського району».

Як депутат Івано-Франківської обласної ради, Ірина Григорівна задля сприяння розвитку депресивних аграрних районів (зокрема Рогатинщини) ініціювала розробку інноваційно-інвестиційного проекту. Ця ініціатива була схвалена рішенням обласної ради та підтримана розпорядженням голови Івано-Франківської облдержадміністрації.

Корми юез хімікатів — «чисте» молоко. Фото з сайту hsus.typepad.com    

Має вона до цього краю й ностальгійні сентименти: село Вишнів на Рогатинщині є її малою батьківщиною. Отож Вишнів та навколишні села і були запропоновані нею до участі в розбудові програми «Дитяче молочне харчування».

 

З дитинства знала: Букачівський молокозавод ще за Австро-Угорщини і колишнього Союзу славився своїми молокопродуктами, — переконує Ірина Григорівна. —  Букачівські сири були неповторними за своїми смаковими якостями. 

 

Рецепти особливих твердих сирів до сьогодні зберігаються в родинах тутешніх жителів.

У сорока вишнівських дворах утримують 200 голів великої рогатої худоби. І це не кажучи про такі великі села, як Чернів чи Підмихайлівці, які теж увійшли до числа 15 сільських населених пунктів 11-кілометрової зони довкола «молочних» Букачівців. Тут і передбачається виробництво молочних продуктів для дітей віком до 2-х років з екологічно чистого коров’ячого молока.

 Ці продукти у виробничому сегменті економіки України становлять наразі лише 1,1% від загального ринку цієї продукції, який спеціалісти оцінюють у 70 млн доларів. При тому, що наші малюки, як уже мовилося, споживають домашні кашки і пюре, котрі частково заміняють втрачену у 1990-х звиклу продукцію державних «дитячих молочних кухонь».

Без держпідтримки не обійтися

У розробленому на Прикарпатті інноваційно-інвестиційному проекті виробництва екологічно чистого дитячого молочного харчування враховано наявність поблизу автомагістралей та залізниці. А також те, що подібного виробництва немає не лише на теренах України, а й у сусідніх Польщі, Румунії, Чехії, Росії. Втілення першого етапу розраховане на задоволення майже 80% потреб внутрішнього ринку з подальшим доведенням його до стовідсоткового. Адже тільки в області місячна потреба становить 31492,8 т і окупиться протягом чотирьох років. При цьому прибуток 84,039 млн грн при 40% рентабельності. В асортименті виробництва молокозаводу в Букачівцях – 14 назв продукції.

— Надалі з’явиться потреба залучити ще кілька районів, — зазначає директор Інституту землеробства та тваринництва західного регіону Григорій Седіла. —  Йдеться про Коломийщину, Тисмениччину та Снятинщину, щоб скористатися їх географічно вигідним розміщенням.

 В Україні вже визначено 100 екологічно чистих зон для виробництва дитячого харчування, що є, за твердженням фахівців, одним з чотирьох китів, на яких тримається здоров’я нації.

Загальна вартість проекту від обробки землі до випуску продукції 290 млн грн. Джерела фінансування — державні та приватні інвестиції. Та, за переконанням розробників проекту, якщо влада не простягне вчасно таким виробникам руку допомоги, то вони «простягнуть ноги». За словами Ірини Ткачук, навіть залучення коштів населення як одного з вітчизняних інвесторів, наприклад, через випуск держоблігацій із залученням банків може здійснитися лише під егідою і патронатом держави.

Автори Рогатинського інвестпроекту розраховують також на кошти, які держава виділяє на підтримку та створення ко?оперативів, а також включення розбудови Букачівського кластера дитячого молочного харчування у державну програму з 30% фінансування з державного та місцевого бюджетів.

На думку голови Рогатинської райдержадміністрації Марії Челядин, такою могла б бути допомога кредитами під 7% на придбання сільгоспвиробникам молочного стада. Подібний досвід практикується сьогодні в Угорщині. Два господарства району на території Чернівської та Козарівської сільрад уже мають відповідне поголів’я. Їх пасовищні угіддя та землі під кормовиробництво розташовані вздовж Дністра в екологічно чистій зоні. Перед аграріями району поставлено завдання про утримання щонайменше 1 голови худоби на гектар угідь. До кінця року, продовжує Марія Степанівна, будуть задіяні у виробництві всі землі до останнього облога, реконструйовано 19 ферм і ще 16 збудовано для реалізації цієї програми.