ПІДСУМКИ І ПЛАНИ

На розширеній колегії Мінсоцполітики розповіли про покращення якості соцпослуг та результати оцінювання регіонів

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»

Підбиваючи підсумки півріччя, Наталія Королевська нагадала, що середня зарплата в травні 2013 року становила 3253 гривні, або на 7,9% більше, ніж у травні 2012-го (3015 гривень). Середня пенсія за аналогічний період становила 1478 гривень (проти 1245 гривень у минулому році).

— Активізувалася робота фондів соціального страхування. Зокрема, з 1 березня цього року Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань провів перерахунок і збільшення щомісячних страхових виплат на 14,9%. Середній розмір виплат зріс на 180 гривень, — зазначила міністр.

Вона також зауважила, що для 3,5 мільйона працівників бюджетної сфери збільшився посадовий оклад І розряду з 831 до 852 гривень. «Хоч це невелике збільшення, але ми зберегли тенденцію до зростання», — уточнила міністр.

За пропозицією Мінсоцполітики, уряд підвищив мінімальні пенсії всім інвалідам війни ІІ–ІІІ груп, а пенсія учасників бойових дій, яким виповнилося 85 років, становить мінімум 2548 гривень.

Міністр поінформувала також про те, що Мінсоцполітики розробило нову модель для фахівців соціальних робіт, які співпрацюватимуть з іншими спеціалістами, що дасть можливість зробити соціальні послуги якісними, доступними та своєчасними.

Вона нагадала, що у 2012 році було запроваджено інститут Фахівців соціальних робіт (ФСР). «На відміну від старої схеми, де в центрі надання послуг був соціальний працівник в офісі, ми пропонуємо замінити «кімнатних посадовців» на фахівців соціальних робіт, які повинні працювати безпосередньо в громадах. Вони мають щільно і постійно взаємодіяти з громадянами і знаходити тих, хто опинився в складних життєвих обставинах. Не людина має йти по допомогу, а фахівець до людей.

За словами міністра, нова модель поєднає роботу фахівців соціальних робіт з іншими спеціалістами соціальної сфери. Такий фахівець одночасно виконує три ролі: помічника-постачальника соціальних послуг, координатора ведення конкретного випадку та представника інтересів клієнта в інших установах. Окрім фахівців соціальної роботи, до процесу буде залучено весь штат соціальних працівників країни — майже 100 тисяч спеціалістів. З них 15 тисяч — з управлінь та відділів соціального захисту населення, 60 тисяч — з територіальних центрів соціального обслуговування та понад 16 тисяч — з центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Ця модель роботи фахівців була розроблена на виконання соціальних ініціатив Президента та затверджена на колегії. Наступний крок — розробка необхідної нормативно-правової бази для її практичної реалізації.

Міністр також повідомила результати першого соціального оцінювання регіонів. Так, щодо погашення заборгованості із заробітної плати найкращі показники у Рівненської, Волинської, Дніпропетровської, Хмельницької та Полтавської областей. Щодо ринку праці, то нині ситуація найкраща у Києві, Севастополі, АР Крим, Дніпропетровській та Запорізькій областях. А діти-сироти найкраще охоплюються сімейними формами виховання у Харківській, Сумській, Рівненській, Дніпропетровській та Вінницькій областях.