БРИФІНГ

На це запитання відповів перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага

Прийняття пенсійної реформи — лише один із комплексних заходів уряду, спрямованих на підвищення рівня життя пенсіонерів і відновлення соціальної справедливості. На цьому наголосив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага на брифінгу у вівторок. Зокрема, зазначив він, впровадження єдиного соціального внеску та податкової реформи уже дали відчутний результат: непогані темпи зростання надходжень до фондів соціального страхування і до бюджету. Василь Надрага вважає, що це —показник того, що у нас є додаткові ресурси, які можна спрямувати на пенсії, чи будь-які допомоги, які повинна виплачувати держава.

Також перший заступник міністра розповів про наміри зробити Пенсійний фонд бездефіцитним. Хоч, за його словами, пенсії нині виплачуються вчасно і в повному обсязі, і пенсіонери не відчувають дефіциту ПФУ, однак він є. Радує лише те, що він постійно зменшується. Якщо торік дефіцит Пенсійного фонду складав 34,4 млрд грн, то планується, що цього року він становитиме 17,8 млрд грн. А в наступному році прогнозується, що цей дефіцит буде лише 2,2 млрд грн. Однак Василь Надрага переконаний, що вдасться і цей дефіцит подолати. Він повідомив, що зараз міністерство опрацьовує додаткові пропозиції, аби звести дефіцит пенсійного фонду в наступному році до нуля.

— Тут є різні пропозиції, в тому числі й щодо детінізації заробітної плати та трудових відносин. Ми будемо рухатися не тільки в напрямку зменшення витрат на адміністративне утримання Пенсійного фонду, а й робитимемо глобальніші речі, які дадуть можливість підняти рівень фінансових надходжень до ПФУ. І якщо ми ліквідуємо дефіцит Пенсійного фонду у 2012 році, то вже в 2013 році зможемо, нарешті, запустити другий рівень пенсійного забезпечення. Бездефіцитність ПФУ — одна з головних умов можливості запуску накопичувального рівня.

Василь Надрага висловив також свою думку щодо ситуації, яка відбувається біля Адміністрації Президента, де оголосили голодування майже 100 чорнобильців-ліквідаторів, які вимагають збільшення пенсійних виплат.

— Безумовно, існує в нашому суспільстві проблема, яку умовно можна назвати так: держава, взявши на себе протягом 20 років соціальні зобов’язання, не спроможна їх виплатити, — підкреслив він. — І це погано, бо, вводячи законодавчо ті чи інші пільги, виплати тощо, на жаль, парламентарі не розглядали питання їх фінансового забезпечення. Ця проблема змушує людей іти до судів. Нині держава може виплачувати ті зобов’язання, які вона спроможна, виходячи з фінансових можливостей. Але в жодному разі не ставиться питання про зменшення реальних виплат. Вже два роки наш уряд постійно збільшує соціальні виплати, починаючи із заробітної плати і пенсій, закінчуючи виплатами інвалідам, на дітей тощо. Сьогодні йдеться про те, щоб запустити інший механізм, який дасть можливість встановлювати рівень фінансового забезпечення, виходячи з можливостей держави. Наскільки я знаю, нині у Верховній Раді готується до другого читання законопроект, який дасть можливість чітко врегулювати це питання. Також ми напрацювали і передали до Кабінету Міністрів комплекс пропозицій щодо поліпшення фінансового забезпечення і соціальних виплат для 5 категорій наших громадян. В цих пропозиціях є й чорнобильці. Йдеться з одного боку про збільшення фінансових допомог і соціальних виплат, а з іншого — про покращення їхнього медичного обслуговування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням тощо.

Пояснюючи необхідність осучаснення пенсій, Василь Надрага підкреслив, що фахівці міністерства зробили розрахунок, відповідно до якого у 2012 році буде виплачено 15,7 млрд грн із бюджету пенсійного фонду на «осучаснення» пенсій. Його результатом стане те, що в першій половині наступного року щонайменше на 10% підвищаться пенсії у більш ніж 60% пенсіонерів — насамперед у тих, хто отримує найменше.