АКТУАЛЬНО

Відміна Пенсійної реформи стала б завеликим ударом для бюджету

Напередодні свята Великої Перемоги актуальною темою у царині пенсійного забезпечення, безперечно, є виплати ветеранам та інвалідам війни.

Про ветеранів дбають з року в рік

Заступник голови правління Пенсійного фонду Валентина Никитенко нагадала, що пенсійне забезпечення учасників бойових дій та інвалідів війни регулюється Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Закон регулює отримання пенсії у разі втрати працездатності (тобто пенсії по інвалідності), у разі втрати годувальника і пенсії за вислугу років. Таку пенсію нині отримують майже 670 тисяч військових пенсіонерів, тих, хто втратив годувальника, та за вислугу років. І понад 60 тисяч осіб, визнаних інвалідами війни, з числа тих, хто брав участь у бойових діях, а також сім’ї загиблих. Ветерани війни, на їхній особистий вибір, якщо мають таке право, можуть отримувати пенсію і за іншими законами. Так, учасники війни відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» отримують підвищення за те, що під час війни брали участь у роботах для Перемоги. А учасники бойових дій за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» мають право дострокового (на 5 років раніше) виходу на пенсію.

Кількість учасників Великої Вітчизняної війни з року в рік зменшується. Так, якщо на 1 січня 2010 року на обліку перебували 2,084 мільйона таких осіб, то на 1 січня 2013 року — 1,482 мільйона осіб, а отже, цим людям слід приділяти найпильнішу увагу.

Так, у 2012 році цій категорії осіб перераховували пенсії 5 разів — у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тож якщо на 1 січня 2012 року він становив 822 гривні, то на 1 грудня 2012 року — 884 гривні. А з 1 січня 2013 року — 894 гривні. Відповідно до Державного бюджету на 2013 рік, в цьому році такий перерахунок проводитимуть двічі. Один уже провели — з 1 січня, а другий планується з 1 грудня.

Також у 2012 році вперше було проведене осучаснення заробітних плат інвалідам війни та учасникам бойових дій, які після Великої Вітчизняної війни продовжували працювати. Це було зроблено відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших категорій осіб».

А отже, ті інваліди війни, яким після цього стало доцільніше отримувати пенсію відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (а це ті, хто мав великий стаж роботи), були за власними заявами до Пенсійного фонду переведені на цей вид пенсії.

З 1 травня 2012 року були збільшені розміри підвищень до пенсії учасникам війни з 10% до 15%, учасникам війни, які нагороджені медалями за роботу під час війни, — з 15% до 20%, а також було збільшено підвищення до пенсії сім’ям загиблих під час війни. Якщо до 1 травня 2012 року вони отримували його в розмірі 25%, то після того таке підвищення зросло до 42%.

Збільшилася і допомога на догляд для інваліда відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію». Якщо раніше вона становила відповідно 10, 15 чи 25%, то з 1 січня 2012 року — 30, 50 і 100%. Розмір допомоги залежить від здатності інваліда обслуговувати себе. Категорію ж інваліду встановлюють органи МСЕК, а за їхніми довідками органи Пенсійного фонду визначають розмір такої допомоги.

А ще з жовтня 2012 року особам, яким виповнилося 100 і більше років, відповідно до Закону «Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни» були проведені перерахунки пенсій і встановлені підвищення у розмірі 150%. Раніше такі підвищення були на рівні 50%. Нині в Україні проживають 1,6 тисячі таких осіб.

Із 1 січня 2013 року було проведено перерахунок пенсій учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, їхні пенсії збільшились на 447 гривень.

Ветерани мають бути оточені особливою увагою. Фото Володимира ЗАЇКИ

Нові підвищення

Щодо поточних підвищень Валентина Никитенко повідомила, що з 1 травня 2013 року згідно з постановою Кабінету Міністрів від 13 березня поточного року № 151 інвалідам війни ІІ і ІІІ групи з числа учасників бойових дій та учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, як для інвалідів війни І групи. До цього часу розмір мінімальної пенсійної виплати для учасників бойових дій становив 165%, інвалідів війни ІІ групи — 255%, ІІІ групи — 225% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, у кожного учасника бойових дій у період Великої Вітчизняної війни та інваліда війни ІІ або ІІІ групи з їх числа, якому виповнилося 85 років, пенсія не може бути меншою за 2547,9 гривні. Якщо ж таким особам призначено пенсію за особливі заслуги перед Україною, ця сума виплачується понад зазначений розмір.

Нині перерахунок пенсій проведений 60 тисячам 85-річних ветеранів війни органами Пенсійного фонду, без потреби літнім людям особисто звертатися до установи.

Також, за словами Валентини Никитенко, у травні пенсіонери одержать підвищені пенсії у зв’язку зі зростанням середньої заробітної плати по Україні у 2012 році. Це передбачено частиною 2 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і проводиться відповідно до постанови Кабміну від 15 квітня 2013 року № 264 «Про підвищення розмірів пенсій у зв’язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника».

Розміри пенсій збільшуються з 1 березня на коефіцієнт, який відповідає 20% темпів зростання середньомісячної заробітної плати за 2012 рік порівняно з 2011 роком, — 1,0298. Закон передбачає, що таке підвищення отримають особи, пенсії яких минулого року не перевищували цей коефіцієнт, а це майже 350 тисяч пенсіонерів. Сягатиме це підвищення від 35 до 135 гривень, залежно від розміру пенсій. Отже, як наголосила Валентина Никитенко, пенсіонерам у травні виплатять це підвищення також за березень і квітень.

Посадовець також нагадала, що у І кварталі 2013 року Пенсійний фонд забезпечив виплату пенсій та грошової допомоги з урахуванням їх підвищень усім 13,6 мільйона пенсіонерів. Загальна сума видатків на ці та інші заплановані виплати сягнула 62,1 мільярда гривень, що на 8,6 мільярда гривень більше, ніж у 2012 році.

Середній розмір пенсій по Україні на 1 квітня 2013 року становив 1,474,55 гривні, що на 195, 11 гривні більше за розмір у квітні 2012 року.

Це програма не одного дня

Говорячи про стан упровадження в Україні Пенсійної реформи, заступник голови правління Пенсійного фонду зазначила, що реформа взагалі — процес, для якого потрібен час. І оцінювати через півтора року ефект від того, втілення чого розраховане на десятиріччя, просто зарано. Взяти хоча б те ж підвищення пенсійного віку для жінок, розраховане на 10 років, чи підвищення мінімального страхового стажу, яке також розраховане на роки. Тому не слід робити завчасних висновків.

До того ж уже нині маємо позитив. Це, наприклад, збільшення розміру пенсій для жінок, які виходять на пенсію пізніше за 55 років, — на 2,5% за кожні 6 місяців. Також цей закон робить перші кроки до уніфікації пенсій, адже з того часу за всіма пенсійними законами, яких маємо 28, максимальний розмір пенсії становив 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, або 8,940 тисячі гривень. І за жодним спецзаконом нікому не платять більше.

Змінено також порядок обчислення самого розміру пенсій по всіх 28 законах. Зменшено максимальний відсоток від зарплати, з якого нараховуються пенсії. Якщо раніше за спеціальними законами він по деяких професіях сягав 90%, то нині не перевищує 80%.

Також якщо людина вийшла на пенсію за спецзаконом, а нині хоче влаштуватися на роботу чи навпаки — працює нині за спеціальним законом (держслужбовці, журналісти та інші) і хоче вийти на пенсію без відриву від виробництва, виплату ці люди отримуватимуть відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а не за спецзаконом. Тобто на період роботи до цих людей пенсії за спецзаконом не застосовуються, а лише після повного звільнення з роботи.

Як результат, Валентина Никитенко зауважила, що минулого року правом дострокового виходу на пенсію скористалися всього 27 тисяч 55-річних жінок. А це небагато.

Усі заходи дають можливість наповнювати бюджет Пенсійного фонду, сподіваймося, відбуватиметься це й надалі. І дефіцит бюджету ПФ зменшуватиметься. Адже на 2013 рік ця цифра становить 21,7 мільярда гривень. А якщо відмінити цю реформу нині, тобто скасувати всі норми, які почали діяти з 1 жовтня 2011 року, з держбюджету потрібно буде витратити додатково 12,7 мільярда гривень.