У 2013 році вже 6742 українські родини, здебільшого педагоги, медики, військові, працівники бюджетної сфери та молоді сім’ї, придбали квартири завдяки державній підтримці. «Зокрема 2013 року через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву укладено договори з 4929 сім’ями, що на 22% більше, ніж за 2012-й. Забезпечення українців доступним житлом — один із пріоритетів роботи уряду. В 2014 році реалізація державних програм продовжиться, це передбачено у проекті державного бюджету», — повідомив під час наради щодо реалізації державних програм доступного житла віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

За його завданням міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник перевірив стан готовності нового будинку за адресою: м. Київ, вул. Ломоносова, 48а, в якому новоселами стали ще 140 українських родин, котрі придбали квартири завдяки державній підтримці.

«Для мене і моєї родини нова квартира — це довгоочікувана мрія. Дуже приємно, що держава почала робити реальні кроки назустріч своїм громадянам і дала можливість нам придбати власне житло», — поділилася враженнями працівниця Київського національного університету ім. Т. Шевченка Надія Ковіня, чия родина — чоловік,  двоє синів, один з яких інвалід, придбала двокімнатну квартиру загальною площею 73 квадратних метри.

Проектом бюджету передбачено продовження цієї  програми і в поточному році. Фото Володимира ЗAЇКИ

У свою чергу Олександр Вілкул наголосив, що держава допомогла людям придбати нове житло, а місцева влада має створити комфортні умови для їхнього проживання. Тож влада на місцях, а також забудовники отримали завдання від віце-прем’єра прискорити всі роботи з благоустрою навколо будинку.

«Турбота держави про людей не закінчується наданням їм квартир. Необхідно забезпечити якісний благоустрій територій, наявність дитячих майданчиків, зон відпочинку. Будівництво слід проводити з урахуванням наявності місць у дитячих садочках, школах, медичних установах. Люди мають почувати себе комфортно на новому місці», — цитує слова Олександра Вілкула його прес-служба.

Водночас голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін доповів віце-прем’єрові, що у 2013 році в Києві та Київській області через фонд придбали житло майже 1000 сімей.

Загалом у рамках соціальних ініціатив Президента за Програмою будівництва доступного житла за принципом «30% на 70%», коли 30% вартості житла сплачує держава, а 70% — громадянин, з 2010 року 3463 сім’ї отримали допомогу держави (у 2013 році — 823 договори). За програмою «Молодіжного кредитування» (відсоткова ставка становить 3%, термін повернення кредиту до 30 років), за якою кредити мають право отримати молоді сім’ї, з 2010 року надано 1507 кредитів, зокрема 2013 року — 407 договорів. За програмою «Здешевлення вартості іпотечних кредитів» (кредитна ставка не більш ніж 16%, з яких 13% компенсує держава) — з 2010 року надано 3387 кредитів, у 2013 році укладено 2154 угоди. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»