ЗАКОН

Така норма стосуватиметься тільки новопризначених виплат

Ми продовжуємо ознайомлювати читачів з новим пенсійним законодавством. Цього разу поговоримо про державних службовців, народних депутатів, прокурорів, суддів та інших працівників, які виходитимуть на пенсію за спеціальними законами після 1 жовтня цього року.

За словами директора департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Миколи Шамбіра, цій категорії осіб пенсія обчислюватиметься за новим законодавством, що передбачає не 90% від суми їхньої заробітної плати, а 80%. Право на отримання пенсії за спецзаконами матимуть чоловіки зі страховим стажем 35 років і жінки — 30 років (для обох статей стаж збільшено на 10 років). Тим часом спеціальний стаж у цих осіб, окрім прокурорів, залишився незмінним: 10 років — для держслужбовців і стільки ж для прирівняних до них журналістів державних та комунальних ЗМІ, а також 20 років для чоловіків та 15 для жінок — для науковців. Для прокурорів спеціальний стаж збільшено на 5 років (поступово впродовж 10 років). Окрім того, максимальний розмір пенсії спецпенсіонерів за новим законом не повинен перевищувати 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, тобто його розмір змінюватиметься протягом року. Приміром, з 1 жовтня 2011 року він становить 784 грн, а з 1 грудня — 800 грн. Отже, максимальна пенсія становитиме, відповідно, 7 840 грн та 8 000 грн.

Микола Шамбір також підкреслив, що ця норма не поширюється на пенсіонерів, яким пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) була призначена раніше, до набрання чинності цим законом. Відтак не треба хвилюватися тим, кому висока пенсія була призначена до 1 жовтня, адже ці люди отримуватимуть виплати у таких само розмірах. Але тим пенсіонерам, у яких виплата перевищує максимальний розмір, встановлений новим законом, пенсія буде виплачуватися без індексації, без перерахунків, передбачених законодавством, до того часу, коли розмір їхньої пенсії відповідатиме максимальному розміру пенсії.

Змінено також порядок виплати «спеціальних» пенсій. Як пояснив директор департаменту, працюючим пенсіонерам, а саме тим, хто виходить на заслужений відпочинок за спецзаконами після 1 жовтня і продовжує працювати на посадах, що дають право на призначення пенсії у порядку і на умовах, передбачених спецзаконами, виплачуватиметься лише та частина пенсії, яка обчислена за нормами Закону «Про загально обов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — пенсію виплачуватимуть у повному розмірі відповідно до спецзаконів.

Микола Шамбір пояснив, що це аж ніяк не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) та які влаштувалися на роботу до того, як новий закон вступив у дію.

А ось стосовно достроково призначеної пенсії (незалежно від закону, за яким вона призначена) тим особам, які звільнилися з роботи у зв’язку зі скороченням кількості працівників, за станом здоров’я або у зв’язку зі зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС, посадовець повідомив: у період до досягнення пенсійного віку, встановленого відповідним законом, працюючим пенсіонерам вона не виплачується.

За словами М. Шамбіра, право на призначення пенсії по інвалідності за нормами Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» надається науковим (науково-педагогічним) працівникам із числа інвалідів з дитинства.

Змінами до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» передбачено, що науковим (науково-педагогічним) працівникам, які визнані інвалідами І, ІІ і ІІІ груп, призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника незалежно від віку за наявності стажу наукової роботи, передбаченого частиною другою цієї статті (тобто 15 років для жінок і 20 років для чоловіків), та страхового стажу, передбаченого статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а особам із числа інвалідів з дитинства — незалежно від часу встановлення інвалідності».

Нове у пенсійному законодавстві є і щодо працівників бюджетної сфери з тих, хто має право на пенсію за вислугу років, — медиків, педагогів, працівників соціальної сфери, артистів, спортсменів. При наявності страхового стажу на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, вони мають право виходу на пенсію за віком із виплатою одноразової грошової допомоги в розмірі десяти призначених пенсій, якщо вони до цього не скористалися правом на пенсію за вислугу років та не отримували будь-яку іншу пенсію.