Директор департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики 
Микола ШАМБІР

У травні цього року відбувся масовий перерахунок трудових пенсій на виконання соціальних ініціатив Президента. Люди отримали істотні надбавки до пенсій у межах 100 гривень. Попри різні заяви деяких політиків, коштів усім вистачило, пенсіонери задоволені. Проте цей процес триває. В липні також  дехто отримає надбавку.

Докладніше про це ми попросили  розповісти директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Миколу  ШАМБІРА.

— Миколо Івановичу, поясніть, кому саме перерахують пенсії в липні?

— З 1 липня цього року відбулося чергове підвищення пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму відповідно до Закону  «Про Державний бюджет України на 2012 рік». Зокрема, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня збільшився з 838 грн до 844 грн. Підвищено складові розміру пенсії непрацюючим пенсіонерам (надбавки до пенсій за понаднормовий стаж, які обчислені виходячи із розміру прожиткового мінімуму, доплата до мінімального розміру пенсії за віком);  надбавки та підвищення до пенсій, розмір яких залежить від величини прожиткового мінімуму (підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, державна соціальна допомога на догляд, розміри надбавок  до пенсій донорам, розміри пенсійних виплат шахтарям тощо). Підвищено мінімальні розміри пенсій, розмір яких встановлено в залежності від прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір пенсії за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника на одного утриманця з 1 липня  цього року становить 844 грн, мінімальна пенсія у зв’язку з втратою годувальника на двох утриманців — 1012,80 грн, на трьох і більше — 1266 грн. Непрацюючі шахтарі, на яких поширюється чинність Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», у липні отримають пенсію у розмірі не менш ніж 2532 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23 листопада 2011 р. № 1210, розмір мінімальної пенсії для інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 1 липня становить 1519,20 грн, 1350,40 грн і 1223,80 грн для інвалідів І, ІІ та ІІІ групи відповідно.

Для інших інвалідів, щодо яких встановлено причиновий зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, з 1 липня розмір мінімальної пенсії підвищено зі 100% до 110, 125 і 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для інвалідів ІІІ, ІІ та І групи відповідно. Таким чином, ці пенсії зростуть на 90—428 гривень і становитимуть  928,40 грн, 1055 грн і 1266 грн відповідно.

Мінімальний розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсій в інвалідів війни та учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (без урахування пенсій за особливі заслуги) з 1 липня становить: для інвалідів І групи 2405,40 грн, ІІ групи — 2152,20 грн, ІІІ групи — 1899,00 грн, для учасників бойових дій — 1392,60 грн.

Працюючим пенсіонерам кожні два роки пенсії перераховують. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Згідно з постановою Кабінету Міністрів  від 23 квітня 2012 р. № 355, на 11% підвищені основні розміри пенсій, призначених відповідно до Закону  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

— Чи перераховуються  пенсії працюючим пенсіонерам у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму?

— Відповідно до статті 42 Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в редакції, що чинна з 1 жовтня 2011 року, у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 цього Закону (крім пенсіонерів, які працюють). Пенсіонерам, які працюють, пенсію перераховують після звільнення з роботи з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення з роботи.

— Якщо особу звільнили за скороченням штатів за півтора року  й вона оформила достроково пенсію, а потім влаштувалася на роботу, чи  виплачується їй пенсія?

— Відповідно до пункту 7 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», достроково призначена пенсія за віком з урахуванням підпункту «г» частини першої пункту 1 статті 26 Закону  «Про зайнятість населення» у період до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, працюючим пенсіонерам не виплачується. Аналогічна норма є і в інших законах, якими визначені умови призначення пенсії за віком.

— Буває, що пенсіонер, який оформив спеціальну пенсію цього року, після трьох-чотирьох місяців перебування на заслуженому відпочинку влаштовується на роботу, пов’язану з держслужбою, чи отримуватиме він і зарплату, й пенсію?

— Згідно зі статтею 37 Закону  «Про державну службу», пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку і на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому згідно з цим Законом.

— Про гідну пенсію мріють усі, а от як її заробити в наш час, щоб у старості було комфортно?

— Чинний на сьогодні механізм обчислення пенсій за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» забезпечує нарахування пенсій відповідно до страхового стажу та заробітку, з якого сплачувалися внески. Таким чином розмір пенсії буде тим більший, чим більше страхового стажу та більший заробіток матиме особа, яка оформляє пенсію.

Іншим варіантом отримувати більший розмір пенсії у старості є участь у системі  недержавного пенсійного забезпечення. Шляхом накопичення  у недержавних пенсійних фондах кожна працююча особа має змогу заробити собі додаткову пенсію.

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Микола ШАМБІР. Народився 22 травня 1966 року на Рівненщині. Закінчив Чернігівський юридичний технікум та Київський державний університет ім. Тараса Шевченка. З 1985 року працює в органах соціального захисту. Заслужений працівник соціальної сфери.