ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

Жителів Сумщини найбільше турбує перерахунок раніше призначених виплат

У кабінетах Сумського обласного управління Пенсійного фонду справжня «спека» – насамперед телефонна. Та й відвідувачів чимало. Людей цікавить пенсійна реформа. Фахівці управління ведуть активну роз’яснювальну роботу серед населення стосовно положень новоприйнятого закону. Як каже в. о. начальника управління Олена Савісько, запитань і звернень — десятки, якщо не сотні. І на кожне треба дати ∂рунтовну відповідь.

Показово, що колектив планомірно і послідовно проводив попередню роз’яснювальну роботу починаючи з часу внесення на розгляд Верховної Ради нового законопроекту. Відбулося понад 2,3 тисячі зустрічей у трудових колективах, більш як 700 — за місцем проживання. Їх учасниками стали майже 152 тисячі пенсіонерів та працюючих. За словами Олени Вікторівни, найчастіше людей цікавить порядок виплати раніше призначених пенсій працюючим пенсіонерам та можливості їх перерахунку. Відповідь єдина і чітка: розмір пенсії жодним чином не зменшиться.

Особам, яким вона призначена до набрання чинності цього закону, мінімальний розмір за віком та доплата за понаднормативний стаж встановлюватимуться з урахуванням мінімально необхідного страхового стажу – 20 років для жінок та 25 для чоловіків. Для тих осіб, які перераховуватимуть пенсії з урахуванням заробітної плати за періоди страхового стажу після її призначення, мінімальний розмір на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, буде встановлюватися за наявності не менш ніж 30 років страхового стажу для жінок та 35 років для чоловіків.

Встановлене цим законом обмеження пенсії максимальним розміром, зокрема на рівні десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність, стосуватиметься пенсій, що призначатимуться з першого жовтня. Щодо тих, які на сьогодні перевищують визначену законом максимальну величину, то вони не підлягатимуть перерахунку доти, доки їх розмір відповідатиме максимальному розміру пенсії, встановленому цим законом.

Олена Савісько  також пояснює відвідувачам, що в разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищиться розмір пенсії, обчислений з урахуванням зазначеного показника (крім пенсіонерів, які працюють чи провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Перерахунок проводитиметься з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи пенсію перерахують з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що визначено законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

А якщо застрахована особа продовжувала працювати не менш ніж 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії (попереднього перерахунку) незалежно від перерв у роботі? З такими запитаннями також звертаються до фахівців управління. Олена Савісько зауважує, що в такому разі людина за бажанням матиме право на перерахунок або з урахуванням зарплати та страхового стажу, або, за доцільності, тільки з урахуванням страхового стажу. Якщо ж застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок проводитимуть не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. При цьому в обох випадках застосовуватиметься показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Положення нового закону в частині перерахунків із дорахуванням періодів страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсії працюючим пенсіонерам не поширюється на осіб, яким її призначено за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли встановленого пенсійного віку.