ЗАГРОЗА. Спеціалісти управління у справах захисту прав споживачів у Сумській області перевірили низку торговельних підприємств, що реалізують продовольчі товари, зокрема дитяче харчування. У складі-магазині підприємця Л. Бондар міста Охтирки вони відібрали для аналізу незбиране сухе молоко ТМ «Жасмин» виробництва приватного підприємця Л. Каплій (Дніпропетровськ). Одержані результати виявилися майже приголомшливими і, як кажуть, балансували на грані…

 Псевдомолоко становить загрозу для здоров’я малюків. Фото з сайту feme.com.ua

Як повідомила заступник начальника управління Алла Степаненко, за перевіреними органолептичними та фізико-хімічними показниками вони не відповідали нормам, а за окремими навіть зашкалювали. Так, при вказаній вазі нетто 150 г пакети виявилися легшими на 10–20 г, а вологість становила 4,7% при вказаних 4. А щодо жирності продукції, яка б мала відповідати 25%, виробники «помилилися» майже в 4 рази — вона була лише 7%. Навіть на смак сухе молоко швидше нагадувало сіль, аніж продукт, передбачений для харчування… немовлят — саме для них призначався цей фальсифікат.

Оскільки під загрозою опинилося здоров’я малюків, фахівці управління негайно видали припис, яким заборонили торгівлю, і оперативно поінформували споріднені торговельні заклади про виявлені факти. Про можливі негативні наслідки вживання такої їжі розповіли на стенді неякісних товарів постійної експозиції в одному з центральних магазинів Сум. Зараз в області виявляють псевдомолоко, аби убезпечити мам і їхніх малят від реальної харчової загрози.