ЗАЙНЯТІСТЬ

Роботодавці у пошуках кваліфікованих працівників

За даними Міжнародної організації праці (МОП), нині кількість безробітних у світі перевищує 200 млн чоловік. Для порівняння: до початку світової фінансової кризи, в 2007 році, їх, за офіційними підрахунками, налічувалося 34 млн. Армія безробітних Великобританії становить понад 2,5 млн, Іспанії — 4 млн. Загалом же в Євросоюзі без постійної роботи зареєстровано кожного десятого працездатного громадянина. У зв’язку з цим днями в МОП забили на сполох, адже проблема навіть не в кількості, а в тенденції: кожен четвертий безробітний європеєць уже понад рік (!) шукає роботу.

В Україні кількість безробітних на 1 вересня 2011 року становила 432,4 тис. осіб. Такі дані Державної служби зайнятості озвучив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага. Причому є тенденція до зменшення. Так, за даними Держстату, в липні цього року кількість офіційно зареєстрованих безробітних скоротилася порівняно з червнем на 7,2%, або на 36,6 тис. осіб, а на 1 серпня становила 469,5 тис.

Уряд також б’є на сполох: попри наявне безробіття, країна відчуває дефіцит у певних спеціальностях. Як повідомив на передостанньому засіданні Кабміну Прем’єр-міністр Микола Азаров, на 1 липня 2011-го у базі даних служби зайнятості налічувалося 90 тис. вакансій, що на 14% більше, ніж на відповідну дату 2010-го.

Звернув увагу на проблему Микола Янович незвично. Він запросив у залу урядових засідань Героя Соціалістичної праці Феофана Куца, якому саме цього дня виповнилося 90 років. Привітавши й нагородивши ювіляра, глава уряду стоячи вислухав ветерана, який, подякувавши Прем’єру, сказав: «Ви хочете за короткий термін вивести країну на вищий рівень розвитку, але без кваліфікованих робітничих кадрів цього зробити не можна».

Феофан Дмитрович розпочав трудовий шлях в 1938 році учнем на київському авіаційному заводі № 43 (нинішнє покоління киян знає його як «Авіант»). Після війни і повернення з евакуації його запросили майстром професійно-трудового навчання в училище, що готувало кваліфікованих робітників для цього ж таки заводу. І пропрацював він беззмінним майстром до самої пенсії, підготувавши тисячі професіоналів.

Попри поважний вік, ветеран цікавиться сьогоденням і з болем сприймає сучасність, коли, за його словами, «не престижна зарплата у фахівців робітничих спеціальностей, багато їх виїхало на заробітки за кордон або пішло на базари».

Це зауваження набуло резонансного продовження у виступі Миколи Азарова, який, загострюючи проблему, зауважив, що підвищений попит роботодавців сьогодні мають професії слюсаря, токаря, електрогазозварювальника, зате ТОП-лист безробітних очолюють бухгалтери, менеджери зі збуту, референти тощо.

Кореспондентові «УК» вдалося поспілкуватися з Феофаном Куцом. Як виявилось, він, тільки-но набувши кваліфікації, після початку війни був разом із заводом евакуйований до Новосибірська, на базу тамтешнього авіаційного підприємства ім. Чкалова. У Києві завод випускав уже застарілі винищувачі І-16. В евакуації довелося перекваліфіковуватись на виготовлення спочатку Як-3, згодом — Як-7,  Як-9.

Добрі слова сказав Микола Азаров ветеранові, Герою Соціалістичної праці Феофанові Куцу. Фото Олега МАРКЕВИЧА

«Ми ледве встигали збирати кілька машин щодоби, але фронт вимагав, і ми за короткий термін за добу стали випускати 40 літаків!» — згадує ветеран. Ні, він, демонструючи вражаючу для свого віку ясність думок, не закликає, аби сучасна промисловість України запрацювала в режимі авралу військового часу. Феофан Дмитрович уболіває за повернення престижу робітничим професіям. Не для гасла «Робітник — це звучить гордо!», а для економіки, яка без сучасної індустрії не зможе вивести Україну з тіні слаборозвинених країн. Адже  сучасна промисловість за всіх сприятливих обставин не має перспектив без армії підготовлених, освічених й досвідчених трудових кадрів.

Зірку Героя праці Феофан Куц отримав за те, що разом зі своїми учнями ПТУ сконструював, розробив й виготовив багатофункціональний верстат, який потім пішов у серію в масштабах СРСР (виготовляли його в 13-ти містах). Тут, окрім проблеми  професійної підготовки спеціалістів вкрай потрібних країні професій, ветеран порушив ще одну актуальну тему.

За останні 15 років Держслужба інтелектуальної власності України видала 90 тис. патентів, але лише 20 винахідників змогли втілити свою ідею в життя. За словами глави Держслужби Миколи Паладія, «вчених запрошують за кордон, а насправді просять розкрити сутність винаходу за мінімальні гроші».

Хоча вітчизняні кулібіни не перевелися — останнім часом в Україні щорічно реєструють майже 10 тис. винаходів. Але ні приватний бізнес, ні держава не поспішають вкладати в них капітал, який може обернутися сторицею. Віриться, на цю проблему уряд зверне увагу, як уже відреагував на ситуацію у сфері професійно-технічного навчання.

Микола Азаров, зауваживши, що тільки торік не працевлаштовано за фахом чверть з випущених ПТУ 226 тис. осіб, підкреслив: «Ми будуємо інноваційну економіку; країні потрібні фахівці для нових технологічних укладів. Уряд взяв курс на модернізацію вітчизняного виробництва, імпортозаміщення і енергозбереження, тому потреба в кадрах тільки зростатиме». Й доручив Мінекономіки, Мінсоцполітики та Міносвіти із залученням Академії наук проаналізувати тенденції ринку праці та розробити проект балансів між демографічною ситуацією, підготовкою фахівців та розвитком економіки.

«Я всім раджу прислухатись до мудрої людини, яка відбулась у житті як Майстер», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Користуючись нагодою, наша газета також вітає Феофана Куца з 90-річним ювілеєм і бажає й надалі залишатись таким же активним громадянином України. І висловлює впевненість, що його поради та побажання будуть втілені в життя.