УРОЖАЙ-2011

Львівщина завершила збирання ранніх зернових. Намолочено майже
720 тисяч тонн  при урожайності 33,6 ц/га

Цьогорічні жнива не були сприятливими для хліборобів. Однак там, де на землі пораються не поденники, а справжні господарі, навіть за несприятливих погодних умов виростили і зібрали кращі від торішніх урожаї. Хоча, як розповідає керівник одного з кращих у регіоні сільгосппідприємств - агрофірми  «Білий стік», що у Сокальському районі, — Олег Іванчина, через негоду доводиться підраховувати недоотримані прибутки. Бо  якщо у першій половині жнив (до дощів)  зерно мало високий вміст клейковини, а вологість не перевищувала 14%, то через негоду показники якості погіршилися. Тож доводиться вмикати сушильні агрегати, а це додаткові затрати — на кожній тонні зерна щонайменше 150 гривень. Єдине, що тішить дбайливого господарника, то це те, що основний хліб (понад 85 відсотків) встигли взяти з поля, а недоотримані прибутки відчутно не позначаться на економіці агрофірми.

Багатопрофільне і збалансоване господарство «Білий стік» має міцний фундамент і на практиці спростовує звичні нарікання господарників на те, що прикарпатська зона не надто сприятлива для вирощування зернових. У господарстві збирають їх по 50 центнерів з гектара, засіваючи зерновими щороку майже половину із 2300 гектарів орендованих земель. Задоволені і жителі сіл Волиця, Комарів, Зубків,  Романівка, Тартаків співпрацею з орендарем — поля не  заростають  чагарниками, та й підгодовують своїх власників кого живими грішми, а кого зерном. Мало  хто  відмовляється  отримати  пшеницю — і собі на борошно мають, і на корм домашній живності буде. На полях агрогосподарства  добре родять також цукрові буряки й озимий ріпак, кукурудза та інші сільгоспкультури. Зрештою задоволені не лише власники наділів — завдяки агрофірмі 130 місцевих жителів мають загалом непогано оплачувану роботу.

Жнива завершилися, та керівника не полишає тривога. Особливо, коли заходить мова про цінову політику.  Бо не вигідно господарству, коли вартість зерна невисока, реалізовувати  вирощений урожай. Але ж і не тримати його у коморі,  хоч агрофірма має склади для зберігання — «живі» гроші потрібні щоденно, адже добрий господар і жнивує, і про майбутній  урожай думає.

Як вважає виконувач обов’язків начальника головного управління агропромислового комплексу та продовольства Львівської облдержадміністрації Михайло Кучеренко, цьогоріч Львівщина буде з хлібом. Зерновий клин господарства області збільшили порівняно з попереднім на 22,1 тисячу гектарів. Чи не вперше за останні роки регіон може похвалитися високою врожайністю: намолотили по 33,6 центнера з гектара. Проте підраховувати прибутки й витрати аграрники зможуть, коли реалізують вирощену продукцію. Поспішати продавати урожай за заниженими цінами, на думку М. Кучеренка,  немає потреби — третина його чекає сприятливих часів у нормальних умовах — на Львівщині є 16 сертифікованих складів для зберігання зерна. Відповідні умови мають і малі фермерські господарства.

Швидко віджнивувати господарникам області допомогла забезпеченість необхідною технікою. Ті, у кого вона застаріла та малопродуктивна, мали змогу залучити до збирання врожаю найсучаснішу й високопродуктивну Державного підприємства «Продовольча зернова корпорація України». Так, у компанії «Агрофрутіка» підрахували й вирішили, що вигідніше винайняти техніку такої структури, аніж робити це самотужки. Тож без зайвих клопотів вчасно зібрали врожай, не змарнувавши жодного дня у гарячу жнивну пору.