ДОСВІД

Чи можна створити ОСББ у гуртожитку?

На Луганщині перше «гуртожитківське» ОСББ було створене в колишньому гуртожитку № 8 по вулиці Градусова. Процес очолили юрист Аліна Жидкова і бухгалтер Тетяна Волошина. Вони й розповіли кореспонденту «Урядового кур’єра» про той нелегкий шлях до об’єднання, який їм довелося пройти.

Об’єднатися змусила біда

Поштовхом до активних дій стала ситуація, що трапилась в сусідньому гуртожитку. Тетяна Волошина розповіла, що в тій, сусідній будівлі, несподівано відключила газ, світло та воду. Тетяна добре пам’ятає вечір восени 2007 року, коли вона разом із сусідами побачила, що на балконі сусіднього гуртожитку діти палять меблі. Дорослі гримнули на дітей, бо боялися пожежі. А у відповідь почули: «Тітоньки, ми хліб гріємо». Через кілька днів власники фабрики, котрій належав сумнозвісний гуртожиток, продали споруду. З’явилася воєнізована охорона, нехитрий скарб мешканців просто винесли на вулицю і закрили вхід. Потім у домі швидко провели ремонт, перепланування і почали продавати квартири площею в цілий поверх.

Звичний уклад життя в цей час змінився і в «градусовців» — було звільнено прибиральницю, двірника, вахтерів... Мешканці відчули, що можуть опинитися на вулиці, як і сусіди. Так невизначеність і підштовхнула їх до самоорганізації. Люди вирішили змінити статус будівлі: із гуртожитку — на житловий будинок. Адже це був єдиний шлях потрапити в поле приватизації. Перше, що зробили, — провели збори і створили раду мешканців. Тож уже могли звертатися до чиновників не як приватні особи, а від імені ради.

За словами Аліни Жидкової, на відміну від інших міст області, де приватизація житлоплощі гуртожитків проводилась без обов’язкової перебудови споруди, в Луганську місцева влада вимагала обов’язкової реконструкції, яка передбачає виселення мешканців. А це людей не влаштовувало.

Наступну відпустку Аліна Жидкова провела в обласному державному архіві — шукала відомості та документи на будинок. Виявила, що дім «завис» в інформаційному просторі. Землевідведення у 80-ті роки минулого століття не практикувалося. Технічної документації теж не знайшлося — лише листи щодо закріплення певної території під будівництво. І тільки інвентаризаційна справа БТІ свідчила про факт «народження» рідного гуртожитку. Але Жидковій поталанило: знайшла листування керівництва підприємства з головним архітектором міста про можливість переводу багатоповерхівки у статус сімейного гуртожитку.

Та документи — то лише півсправи. Аби відстояти свої права, свого часу навіть на мітинг виходили. 186 сімей, тобто приблизно 420 осіб, прибули до міськвиконкому. До них приєдналися мешканці інших гуртожитків.

— До нас вийшов міський голова. Я від імені мешканців гуртожитку попросила прийняти наше письмове клопотання і пропозиції. І треба віддати йому належне, вже через кілька годин ми зібралися за «круглим столом». Там були всі, кого ми мріяли побачити в коридорах влади, — від керівництва заводу до начальника ЖЕКу.

Кількість мешканців колишнього гуртожитку, котрий став ОСББ, зростає за рахунок новонароджених малюків. Фото Олени ОСОБОВОЇ

Чиновники не знали, що робити

Розмова була важкою. Чиновники були не проти допомогти, але… Фахівці посилалися на слабкість законодавчої бази.

— Ми шукали спільні рішення, — каже Аліна Жидкова. — Але не було ні можливості у когось запозичити досвід, ані навіть елементарних зразків довідок на приватизацію житлового фонду гуртожитків. Ми разом складали листи в профільне міністерство, але з Києва приходили відписки… І тоді ми вирішили їхати в столицю.

Втім, «градусовцям» просто пощастило. За іронією долі, вже дорогою до печерських пагорбів їм подзвонили й повідомили, що народні депутати прийняли закон про реалізацію прав мешканців гуртожитків, тож можна приватизувати житло. Такий день подарувала доля Аліні Жидковій та Тетяні Волошиній: відбулася зустріч з київськими чиновниками, всі полегшено зітхнули через добру звістку. Та ще й луганчанкам надали можливість попрацювати в спеціалізованій відомчій бібліотеці. Перебираючи БНіПи та ДБНи, «градусовці» спробували прорахувати ситуацію на перспективу. Виходило, що шлях один — у товариство співвласників багатоквартирного будинку. Тобто в ОСББ.

— Так ми стали першими в Україні, хто відразу після вступу закону в дію отримав свідоцтва на приватизацію, — з усмішкою згадує Аліна Жидкова. — Нам телефонували з різних міст — просили поділитися досвідом, навіть зразками довідок. Секрет успіху в тому, що ми не були по різні сторони барикади з представниками влади та профільних інстанцій. Ми шукали рішення разом і знайшли їх.

Нині Аліні Жидковій і Тетяні Волошиній мешканці семи колишніх заводських гуртожитків довірили справу їхнього об’єднання. А крім того, до них дедалі частіше звертаються жителі багатоквартирних будинків з питань створення ОСББ. Адже більшість городян тією.чи іншою мірою теж «гуртожителі». Просто у когось поріг квартири та ліфт трохи далі від кухні й спальні. Але проблема — відчувати весь багатоповерховий будинок, з підвалом і горищем, ліфтом і сходами, — як свій дім, де повинно бути чисто в кожному кутку і світло на кожному майданчику, — спільна.

— Ніхто за вас не перетворить будинок на фортецю. А жити за принципом «моя хата скраю», на жаль, уже неможливо з урахуванням найближчих перспектив, — от таке напуття від Аліни Жидкової, людини, котрій знайоме почуття перемоги у сфері ЖКГ.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій КРАВЧЕНКО,
міський голова Луганська:

— Те, що ми робимо в Луганську щодо реалізації прав мешканців гуртожитків, ще жодним іншим містом в Україні не досягнуто. За спільним рішенням прийняли у комунальну власність більшість гуртожитків колишніх підприємств — 18 багатоповерхівок. Готуємо акти передачі житла людям. І в цьому плані обганяємо інші міста — з майже трьох тисяч мешканців гуртожитків 559 вже приватизували своє житло. Зараз проблема в тому, що багато людей чи вже перебудували свої кімнати на більш комфортабельні, чи планують це зробити і проводять такі ремонти стихійно. Ми не робимо перешкод людям у здійсненні таких планів, але вимагаємо дотримуватися певних процедур, у тому числі погодження своїх дій з низкою інстанцій. Перспективу бачимо в тому, аби мешканці гуртожитків, отримавши право на приватизацію свого житла, об’єднувалися в ОСББ і брали на себе турботи про будинок.

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

Аліна Жидкова
бажаючим створити ОСББ рекомендує:

1. Зрозуміти і чітко проаналізувати проблему та визначити мету. Взяти «під контроль» проблеми.
2. Зрозуміти, хто в домі реальний лідер, здатний вести конструктивні переговори.
3. Визначити структуру громадських діячів, здатних швидко ретранслювати новини, оповіщати мешканців, вести людей за собою.
4. Цуратися радикальних поглядів. При нинішньому стані законодавчої бази єдине, що може принести результат, — компромісні рішення.
5. Шукати серед представників місцевої влади людей, які ставляться до своєї роботи з певною творчістю.