Відповідне завдання окреслив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул в Одесі під час виїзної наради щодо контролю реалізації проекту Світового банку «Розвиток міської інфраструктури».

Без зволікань

«Уряд залучає кошти міжнародних фінансових організацій для модернізації житлово-комунального господарства та підвищення якості надання населенню послуг. Одеса завдяки цьому отримала майже 47 мільйонів доларів США, тобто третину всієї суми позики в рамках проекту «Розвиток міської інфраструктури». Тепер у одеситів є новий напірний колектор. Ведуться роботи з будівництва двох каналізаційних насосних станцій і реконструкції тунельного каналізаційного колектора глибокого залягання. Завдання міської влади Одеси та КП «Агентство програм розвитку Одеси»: своєчасно і якісно виконати взяті на себе зобов’язання та завершити всі контракти в рамках проекту», — наголосив Олександр Вілкул.

Він нагадав, що термін завершення проекту — вересень 2014 року, тож будь-які зволікання з виконанням робіт ставлять під загрозу своєчасне завершення проекту. У цьому контексті віце-прем’єр доручив керівництву міста не допускати надалі жодних затримок, а міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Темнику ретельно контролювати хід реалізації проекту.

«Проект Світового банку, який реалізується в регіоні з розвитку міської інфраструктури, дуже важливий для Одеси і з точки зору екологічної безпеки. Саме це дасть змогу додатково підвищити туристичну привабливість Південної Пальміри», — додав Олександр Вілкул.

Повітряні ворота міста набувають нових обрисів. Фото з урядового порталу

Будуємо з українських матеріалів

Крім того, керівництво Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради та міжнародного аеропорту «Одеса» доповіли віце-прем’єру про хід будівництва нового аеровокзалу (термінала) та злітно-посадкової смуги.

«Проведення спортивних свят міжнародного рівня, як от Євробаскет-2015, є потужним імпульсом не тільки для розвитку спорту та здорового способу життя, а й для активізації економіки, будівельної галузі й туризму. Реконструкція аеропорту в Одесі в рамках підготовки до чемпіонату Європи з баскетболу сприятиме розвитку міста, підвищенню якості обслуговування пасажирів та посиленню логістичного потенціалу всього регіону. Одеський аеропорт має стати сучасними південними повітряними воротами України», — заявив Олександр Вілкул.

Як доповів в.о. Одеського міського голови Олег Бриндак, для будівництва нового термінала та злітно-посадкової смуги міською радою державному підприємству «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса» було відведено у постійне користування дві земельні ділянки загальною площею 260,6 гектара. Також рішенням Одеської міської ради це державне підприємство було звільнено від сплати податку за земельні ділянки на період до кінця 2013 року.

Начальник будівельного департаменту ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» Андрій Шкатюк доповів, що наразі будівельна готовність термінального комплексу становить 19%. Зокрема, вже збудовано залізобетонний каркас будівлі, приймачі для приєднання телетрапів і встановлені зовнішні стіни. Крім того, збудовано цоколь по периметру будівлі для опори фасадів. Наразі ведеться монтаж даху (встановлюються металоконструкції) та закладка фасадів пінобетонними блоками. На нульовому рівні термінала влаштовуються комунікаційні канали для кабельних ліній. Для майбутнього термінала побудовано котельню, що дасть змогу заощаджувати природний газ при опалюванні приміщення.

Андрій Шкатюк також доповів, що під час будівництва термінала використовуються новітні технології та сучасні матеріали, в першу чергу, вітчизняного виробництва (наразі всі використані матеріали саме вітчизняного виробництва).

У цьому розрізі Олександр Вілкул наголосив на тому, що використання матеріалів вітчизняного виробництва під час реалізації великих інфраструктурних проектів є принциповою умовою уряду. «Це основа для розвитку, в тому числі, новітніх високотехнологічних виробництв будівельних матеріалів, підвищення заробітних плат та створення нових робочих місць», — підкреслив віце-прем’єр. 

За результатами наради Олександр Вілкул поставив низку завдань, зокрема, забезпечити виконання заходів, включених до плану реконструкції аеропорту, з дотриманням графіка, а також Мінфіну подати на розгляд уряду порядок залучення у 2014 році кредитних коштів під державні гарантії для будівництва злітно-посадкової смуги.

Як зазначає прес-служба віце-прем’єра, завдяки будівництву термінального комплексу пропускну спроможність аеропорту буде збільшено в 2,5 раза — з 1 мільйона пасажирів до 2,5 мільйона пасажирів на рік. Орієнтовна вартість будівництва термінального комплексу становить 84 мільйони доларів США.

Наступним етапом розвитку аеропорту «Одеса» стане будівництво державою нової злітно-посадкової смуги завдовжки 2800 метрів, що сприятиме підвищенню безпеки польотів, а також дасть змогу приймати важчі типи повітряних суден, включаючи Boeing - 767.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»