Виконуючий обов’язки начальника
Головного оперативного управління
Міністерства доходів і зборів
Олег МАНДЗЮК

Міністерство доходів і зборів України, а також правоохоронні органи непогано попрацювали у сфері боротьби з незаконним обігом тютюнових виробів. Тільки за останні півтора року з незаконного обігу вилучено 214 мільйонів цигарок на загальну суму 82 мільйони гривень.

Найсвіжіший приклад: 18 травня на Сумщині закрито чергову підпільну тютюнову фабрику потужністю 60 мільйонів сигарет на місяць. Про те, як борються із цією проблемою, «УК» розповів в.о. начальника Головного оперативного управління міністерства Олег МАНДЗЮК.

— Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко чітко визначив: організація протидії незаконному обігу підакцизних товарів, зокрема тютюнових виробів — один із ключових пріоритетів для оперативних підрозділів міністерства. І ми це рішення реалізуємо на практиці. Так, за 2012 рік ми вилучили з незаконного обігу підакцизних товарів на 362,5 мільйона гривень.

—  Яку частку в незаконному обігу становлять тютюнові вироби?

— Значну. За останній час ми припинили діяльність трьох підпільних виробництв тютюнового фальсифікату. Це високотехнологічні глибоко законспіровані тіньові фабрики з повним циклом виробництва, обладнані технічними пристроями безпеки, з високим рівнем охорони, в діяльність яких злочинці вкладають мільйони гривень. Аби виявити й припинити їхню діяльність, необхідна наполеглива робота і високий рівень кваліфікації фахівців.

— Як відбувається цей процес на практиці?

— Ми системно аналізуємо криміногенну ситуацію у сфері виробництва й обігу тютюнової продукції. Розробляємо і впроваджуємо нові методи боротьби зі злочинами в цій сфері. Постійно обмінюємося інформацією з колегами з інших країн, насамперед з Росії, Білорусі, Німеччини. До речі, якщо порівнювати з Європою, у нас – одні з найкращих результатів у боротьбі з нелегальним обігом тютюнових виробів.

—  Нелегально вироблені сигарети йдуть на внутрішній ринок чи за кордон?

— І на український ринок, і за кордон. Значну частину цигарок, які було вилучено на нелегальних виробництвах, виготовляли відразу для контрабанди за кордон. Найсвіжіші приклади: на Буковині вилучили 623 тисячі пачок сигарет на суму понад 5 мільйонів гривень, в Одеській області — 60 тисяч пачок вартістю 1 мільйон гривень. Ці цигарки вже були у нелегальному обігу, і злочинці планували вивезти їх у країни ЄС. Цікаво, що були випадки навіть використання планерів легкої авіації для контрабанди нелегальних сигарет — як в Україну, так і за її межі.

Сергій КОСЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Олег МАНДЗЮК. В.о. начальника Головного оперативного управління Міністерства доходів і зборів України. Раніше працював заступником начальника Управління організації викриття податкових злочинів ГУ податкової міліції ДПС України, першим заступником ДПІ Святошинського р-ну м. Києва ДПС України.

КОМПЕТЕНТНО

Бюджет втрачає  на контрафактних цигарках  1,5 мільярда гривень щороку 

Оксана ПРОДАН,
перший заступник  голови Комітету ВР
з податкової та митної політики:

— Із контрафактних цигарок, які виробляються в Україні, не сплачуються жодні податки, жодне соціальне страхування для людей, які працюють на цих нелегальних виробництвах. При цьому йдеться про обіг мільйонів гривень. Держава має захистити легального українського виробника, який сплачує податки, і припинити незаконний обіг тютюнових виробів. 

Олег ДОДУКАЛО,
член кваліфікаційної комісії
Спілки податкових консультантів України:

— Найбільше втрат від тіньового ринку сигарет зазнає держбюджет через несплату акцизу. За даними МВС, у І кварталі 2013 р. втрати від нелегального ринку тютюнових виробів становили приблизно 1,5 мільярда гривень. Частка тіньового ринку тютюну в Україні становить майже 7%. 

Тетяна ШАЛЬМАН,
голова правління Союзу споживачів України:

— Ми бачимо стихійну торгівлю сигаретами. Зрозуміло, що у бабусі, яка продає цигарки у картонній коробці, немає жодних сертифікатів відповідності на цей товар. Це підпільний, іноді контрабандний товар. Звичайно, цигарки, які реалізують із рук або з-під поли, мають дуже низьку якість. Раджу самим споживачам теж реагувати не це — вимагати в Держспоживінспекції проводити позапланові перевірки.