Директор департаменту житлово-комунального 
господарства Полтавської облдержадміністрації 
Олександр ТОНКОВ

Нещодавно у Полтаві проаналізували роботу комунальників області протягом минулого опалювального сезону та визначилися із завданнями на майбутній період. Про це й розмовляємо із директором департаменту ЖКГ Полтавської облдержадміністрації Олександром Тонковим.

 Олександре Миколайовичу, на Полтавщині багато котелень працюють на природному газі. А це дороге задоволення...

— Хоч наші водопровідно-каналізаційні і теплові мережі зношені десь на 18%, минулий опалювальний сезон полтавці пережили без проблем. Якщо й були пориви, то їх оперативно усували, і люди цього не помічали. Вони ні разу не залишалися без тепла і води. Наразі все робимо, щоб і далі так було. Вже на 20% упоралися із завданнями, які маємо вирішити до настання холодів.

А щодо газу — вживаємо заходів і для зменшення його споживання та втрат теплової енергії. Сьогодні 15% комунальних тепломереж області — у пінополіуретановій ізоляції. А це означає 8–9% заощадження газу. До кінця року плануємо перекласти за новою технологією ще 14 кілометрів тепломереж. Окрім того, будуємо в Комсомольську котельню потужністю 1,64 мегавата, яка працюватиме на дровах. Реконструюємо котельні згідно з сучасними вимогами, ставимо котли з високим ККД, не нижче, ніж 93%. І переводимо їх в автоматичний режим. На цей рік заплановано модернізувати 5 котелень тільки на підприємстві «Полтаватеплоенерго».

Реконструюємо й водопровідно-каналізаційне господарство області та прокладаємо вже заізольовані труби у нових багатоповерхівках.

Таким попередньо ізольованим трубам, зріз якої тримає директор департаменту житлово-комунального господарства Полтавської облдержадміністрації Олександр Тонков, і які прокладають останнім часом у житлових будинках на Полтавщині, жодна корозія не страшна. Фото автора

— В Україні поширюється практика встановлення індивідуального опалення в багатоквартирних будинках. Як із цим у Полтаві?

— В області є 32 невеликі міста, селища. У 17 з них багатоквартирні будинки повністю перейшли на індивідуальне опалення. Але до цього питання треба підходити зважено. Поясню на прикладі Лохвиці. Там житлофонд забезпечувала теплом централізована система — «Лохвицятеплоенерго». А потім у місті, не зробивши відповідного аналізу, стали масово надавати дозволи на переведення квартир на індивідуальне опалення. Отож велика потужна котельня стала працювати вкрай нерентабельно, бо опалювала будинок, в якому фактично залишалося 4 квартири на централізованому опаленні. Комунальники підняли тарифи. А це викликало невдоволення мешканців, для яких ці тарифи виявилися мало не захмарними.

Торік така сама проблема була і в селі Петрівка Роменська, що в Гадяцькому районі. Там котельню ледь не зупинили, бо вона була завантажена менше ніж на 15% проектної потужності.

Я за те, щоб людям забезпечити комфортні умови в квартирах, щоб вони не мерзли взимку. Але й вони не повинні чинити виключно у власних інтересах. А то якось мені зателефонував житель Полтави і попросив відключити його від центрального теплопостачання. Запитую: «Ви живете в багатоквартирному будинку?» «Так, на 3-му поверсі». Кажу: «Зрозуміло. Я вам допоможу в цьому, але за умови, що ви зробите проект, яким буде передбачена теплоізоляція зовнішніх стін, стелі й підлоги. І заізолюєте транзитні трубопроводи. Потім ми вас відключимо». Він помовчав, сказав: «Я все зрозумів». І більше мені не телефонував.

Коли квартира розташована всередині будинку, там буде плюсова температура, навіть якщо її відключать від тепла. А якщо ще й поставити металопластикові вікна і двоконтурний котел, то там узагалі буде «Ташкент». А потім мешканці скажуть: «Ми дуже заощаджуємо газ!» Це заощадження за рахунок сусідів.

— А як у вас проходить встановлення теплових лічильників та індивідуальних теплових пунктів?

— Житловий фонд забезпечений лічильниками на 19%. Звісно, це показник незначний, але робота триває.

Щодо ІТП — полтавці їх встановлюють, бо вони дають значну економію. Крім того, в області розроблена і діє програма модернізації систем теплопостачання Полтави і ще чотирьох міст обласного підпорядкування, де передбачено встановлення індивідуальних теплопунктів. Тобто й ця робота, хоч і не так швидко, як би того хотілося, але проводиться.

 Коли ж почнеться реконструкція котельні по вулиці Ціолковського, 8, у Полтаві, яку планується зробити за кошти ЄБРР? І скільки на це треба коштів?

— Ця котельня побудована більш ніж 40 років тому, і морально застаріла. Чому тільки морально? Тому, що «Полтаватеплоенерго», знаючи, що вона забезпечує теплом ледь не третину міста, постійно підтримувало її в робочому стані — міняли на нові труби, колектори. Так що її можна ще експлуатувати деякий час. Але все одно без капітальної реконструкції не обійтися. Бо там застаріли пальники, насосне обладнання, магістральні мережі. На це треба понад 200 мільйонів гривень. Нині проводяться підготовчі роботи, аудит, готується необхідний пакет документів. Уже отримано позитивні висновки ЄБРР. Тож найближчим часом розпочнеться і сама реконструкція. Від неї очікуємо значної економії енергоресурсів.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ТОНКОВ. Народився 1955 року в місті Полтава. Закінчив Полтавський інженерно-будівельний інститут (нині — Національний технічний університет імені Юрія Кондратюка), за фахом — інженер-будівельник. По закінченні вишу будував теплові мережі у Кременчуці й Охтирці, служив офіцером у ЗС, працював на заводі. Перебував на керівних посадах в органах виконавчої влади та у КП «Полтававодоканал». Нинішня посада — директор департаменту ЖКГ Полтавської облдержадміністрації.