ДОБРА НОВИНА

Учитися ніколи не пізно

На Черкащині Смілянський міськрайонний центр зайнятості переїхав у нове приміщення. Зроблено ще один крок на шляху розвитку єдиних стандартів обслуговування незайнятих громадян, а також роботодавців. Сучасну двоповерхову будівлю служби зайнятості, яка виросла за 10 місяців, побудовано так, щоб відвідувачам було максимально зручно. Величезна зала на першому поверсі повністю «присвячена» безробітним: тепер відразу п’ять потрібних їм секторів — довідково-консультаційний, профінформаційний, реєстраційно-приймальний, активної підтримки безробітних та сектор самостійного пошуку роботи — зосереджені в одному місці. Другий поверх — для роботодавців.

Не тільки Смілянський центр зайнятості, а й усю систему державної служби зайнятості вирізняють зручні, комфортні умови прийому громадян, де впроваджено сучасні інформаційні технології, методи пошуку роботи, обслуговування клієнтів відбувається за європейськими стандартами.

— Ми не тільки відкриваємо нові центри, а й розширюємо мережу навчальних закладів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, — повідомив директор Державного центру зайнятості — керівник виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Володимир Галицький.

За його словами, для багатьох громадян професійне навчання — це єдиний шлях до працевлаштування, адже служба не просто навчає, а й орієнтує на ті професії, які потрібні роботодавцеві. Під час урочистого відкриття було озвучено приємний факт: ситуація на ринку праці Черкащини набуває позитивних тенденцій, що пов’язане з пожвавленням економіки області. Зменшується тут і кількість працівників, які перебувають у стані вимушеної неповної зайнятості.

На початок року на одне вільне робоче місце (вакантну посаду) претендувало дві особи. Гнучка система професійного навчання дає можливість оперативно реагувати на потребу роботодавців у кадрах. Після закінчення навчання 95% безробітних працевлаштовуються. Обласна служба зайнятості готує кваліфікованих робітників для різних галузей економіки — торгівлі та сфери обслуговування населення, будівництва і сільського господарства, підприємств транспорту та зв’язку тощо.

За направленням служби зайнятості на Черкащині професійне навчання пройшли 5,7 тис. безробітних, що на 17,5% більше, ніж за цей період 2010 року. Завдяки профнавчанню 323 безробітних Смілянщини підвищили свою конкурентоспроможність на ринку праці. Протягом січня—липня 2011 року послугами Смілянського міськрайонного центру зайнятості скористалося 3234 особи, що на 7,6% більше, ніж торік.

Лише за сім місяців цього року Смілянський МРЦЗ працевлаштував 1,9 тис. осіб, у тому числі 77 осіб, роботодавцям яких надали дотації з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.