Підготовка до опалювального сезону вже на фініші. Тож журналісти «Урядового кур’єра» з’ясовували, коли комунальники збираються подавати тепло.

Київ. Втрати тепла в мережах зменшаться втричі

Інна КОСЯНЧУК,  «Урядовий кур’єр»

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул провів виїзну нараду щодо виконання підприємством «Київенерго» завдань уряду з підготовки столиці до нового опалювального сезону, повідомляє «Урядовий портал».

«Люди мають бути забезпечені стабільним теплом під час нового опалювального сезону. Урядом поставлене завдання місцевим органам влади та підприємствам теплокомуненергетики вжити необхідних заходів щодо модернізації розподільчих теплових мереж центрального опалення та гарячого водопостачання для зменшення аварійності та втрат тепла. Відповідно до законодавства, новий опалювальний сезон розпочинається, коли три доби поспіль середньодобова температура перебуватиме на рівні 8 градусів Цельсія. Тому місцеві органи влади мають відпрацювати з Гідрометцентром і підприємствами ТКЕ своєчасний початок опалювального сезону», — зауважив Олександр Вілкул.

Генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко доповів, що нині в столиці здійснено капремонт енергоблоків ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, відремонтовано майже 600 водогрійних і парових котлів, а також понад 2 тисячі теплопунктів та 16 насосних станцій тощо.

— Готовність столиці до опалювального сезону становить 95%. Паспорти готовності вже отримали 99% житлових будинків Києва, а це 10,7 тисячі, акти готовності — майже 219 котелень, тобто 90%, — доповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Андрій Білоусов.

«Безумовно, необхідно зробити набагато більше. Але найпроблемніші ділянки замінюють вже зараз», — зазначив Олександр Вілкул і поставив завдання збільшити безаварійність тепломереж, адже від цього залежить якість теплопостачання громадянам.

Цього року «Київенерго» за інвестиційною програмою замінило на нові 27 кілометрів тепломереж. Всього до початку зимового сезону в Києві планують замінити 32 кілометри теплотрас. Завдяки цьому втричі зменшаться втрати тепла на цих ділянках.

А загалом по країні, за словами Олександра Вілкула, нині вже оновлено 474 кілометри тепломереж — це 99% плану.

Нарешті можна погрітися. Фото з сайту vecherka.donetsk

Черкащина. Спотикатися на вибоїнах ще доведеться

Владислав КИРЕЙ, «Урядовий кур’єр»

Уже стало звичним напередодні опалювального сезону перевіряти готовність комунального та іншого господарства до зими, хоч, здається, годилося б зайнятися цим набагато раніше.

Заступник міського голови Черкас Павло Карась на останньому засіданні виконкому відрапортував: «Опалювальний сезон у Черкасах розпочнеться вчасно». За його словами, нині всі житлові будинки комунальної форми власності, а також ОСББ та ЖБК готові до опалювального сезону.

— Тепломережі у всіх будинках комунальної форми власності вже заповнені водою. Тоді як раніше починали заповнювати мережі водою лише з 1 жовтня. Цього року ми готові подати тепло в дошкільні заклади та лікарні з 1 жовтня, а з 10 жовтня — в оселі черкасців, — наголосив Павло Карась.

Комунальники міста запевняють, що й котельні до роботи в зимових умовах готові повністю. Ремонт тепломереж завершується. Замінено 10,3 кілометра теплотрас, а залишилося замінити 700 метрів тепломережі КП «Черкаситеплокомуненерго». Підготовлено й усі 82 центральні теплопункти.

Однак член виконкому міської ради Анатолій Бондаренко оцінює стан справ не так оптимістично. Хоч погода вже не сприяє упорядкуванню вулиць і тротуарів, роботи там ще дуже багато. Ямковий ремонт доріг виконаний ледь наполовину, досі не відремонтовані тротуари, не встановлені бордюри, немає достатньої кількості техніки для прибирання доріг і матеріалів для посипання. Ремонт внутрішньоквартальних проїздів також залишається чималою проблемою.

Не дуже розуміють, завдяки чому за три тижні при складних погодних умовах можна виконати обсяг робіт на дорогах міста, що були заплановані на період із травня, й самі дорожники.

У зв’язку з незадовільною, на думку в. о. голови міської ради Віктора Білоусова, організацією ремонту, асфальтування міських автодоріг і тротуарів, а також встановлення бордюрів, критичною ситуацією з утриманням зливової каналізації дано доручення вжити конкретних заходів для усунення недоліків. Нині розробляють концепцію реформування комунальних підприємств міста. Звіт про готовність усього міського господарства до зимового періоду найближчим часом планується розглянути на позачерговій сесії міської ради.

Сумщина. За графіком або й раніше

Олександр ВЕРТІЛЬ,  «Урядовий кур’єр»

У тому, що опалювальні системи на Сумщині увімкнуть вчасно, сумніватися не випадає. Якщо температурний режим вимагатиме дострокового підключення, то проблем не буде. Про це повідомив заступник начальника управління ЖКГ Сумської облдержадміністрації Євген Степаненко. За його словами, станом на 13 годину 24 вересня підготовка до сезону йде чітко за графіком і немає нез’ясованих питань чи задавнених проблем.

На фінішну пряму вийшла робота з підготовки комунальних котелень, систем холодного водопостачання, опалювальних систем. Вони вже готові на 96–98%. А індивідуальні котельні хоч сьогодні можна включати в роботу.

Завершується видача паспортів готовності житла до роботи в осінньо-зимовий період. Їх одержали майже 4400 будинків, або 96%. Значний обсяг робіт виконано з утеплення закладів бюджетної сфери, де встановлені нові теплозберігаючі вікна, двері.

Для економії природного газу котельні поступово переводять на тверде паливо. Сьогодні таких — 405 із 768. І надалі область щорічно скорочуватиме споживання газу щонайменше на 5%, аби до 2015-го зменшити залежність від нього, порівняно з 2008 роком, більш як на третину.

Як підсумовує Євген Степаненко, комунальникам залишається зробити останні незначні штрихи до загальної опалювальної картини. І насамперед в обласному центрі, де один-два об’єкти потребують посиленої уваги.

А якщо так, то вже з 1 жовтня перше тепло надійде до дитячих садків, шкіл, лікарень, інших закладів соцсфери. Що стосується решти, то загадувати рано. На Сумщині нині доволі прохолодно, і навіть за тимчасової появи сонечка вітер проймає до кісток. Тож цілком ймовірно, що опалювальний час «Х» настане ще до середини жовтня.

Дніпропетровщина. На фінальному етапі

Наталія БІЛОВИЦЬКА,«Урядовий кур’єр»

В області підготовка до зими добігає кінця. Представники місцевої влади запевняють, що нині понад 82% тепломереж заповнено, а школи, дитячі садки та лікарні готові до опалювального сезону на 100%. Підготовка котелень і теплових мереж багатоповерхових житлових будинків теж завершується.

— Нині Дніпропетровщина вийшла на фінальний етап підготовки до опалювального сезону. Підготовка завершиться, тільки коли будуть усі необхідні документи на кожен об’єкт: акти та паспорти готовності. Вже 1 жовтня ми повинні бути готові при зниженні температури повітря почати підключати до опалення споживачів. У першу чергу — школи, дитячі садки й лікарні, — зазначив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Анатолій Крупський.

Чиновники обіцяють, що до 1 жовтня будуть готові у разі необхідності підключати споживачів до опалення, завершать комплекс пусконалагоджувальних робіт і пробних пусків котелень, а з 15 жовтня забезпечать усім подачу тепла, а не тільки-но почнуть запускати систему. За словами Анатолія Крупського, практика показує, що невеликі міста можуть забезпечити подачу тепла споживачеві майже без проблем. А таким містам, як Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Павлоград, Нікополь, що мають потужні теплові господарства, для повного забезпечення всіх споживачів якісним опаленням потрібно 10—15 днів роботи всіх бригад ЖЕКів та підприємств теплопостачання. 

ДО РЕЧІ

Синоптики прогнозують заморозки

Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»

…Бабиного літа цього року ми так і не дочекалися. Осінь дедалі нахабніше і агресивніше відвойовує позиції — з похолоданням, із затяжними дощами. Прогнози синоптиків теж не радують — вже цього тижня і заморозки обіцяють. За словами заступника директора Українського гідрометцентру Анатолія Прокопенка, найближчим часом помірного тепла в Україні не буде.

А ось дощитиме по всій країні. Температура повітря останніми днями постійно знижується, аж до того, що 26 вересня буде 3–8 градусів. Власне, якщо на півдні і на Закарпатті холод ще не так відчувається — там буде 15–19 градусів, то на решті території — 11–15. А в північній частині можливі навіть заморозки на грунті від нуля до мінус трьох градусів.

Утім, холодні осінні подихи ми вже відчуваємо, а з ними — і бажання обігріти своє житло. Для жителів приватного сектору це простіше: вмикають котли, коли хочуть, а ось ті, хто користується послугами центрального опалення, ще чекають милості від комунальників. Ті, у свою чергу, запевняють, що готові це зробити хоч сьогодні — до зими підготувалися навіть ліпше, ніж у попередні роки.

Однак коли увімкнуть тепло? Адже є два нормативні старти початку запуску теплоносія. Один — традиційне 15 жовтня, інший — коли три дні поспіль середньодобова температура повітря становитиме не більш як 8 градусів. Зазвичай про другий норматив згадують тоді, коли жовтень видасться теплим, щоб відтермінувати початок обігріву приміщень і зекономити газ. Тим більше, що цього року проблеми в теплоенергетиків із проплатами за спожите блакитне паливо повністю ще не зняті. А тим часом, як правило, період до початку подачі тепла в помешкання традиційно супроводжується збільшенням кількості простудних захворювань.

Утім, уже й зараз багато хто «хлюпає носом» — холодна й сира погода посприяла цьому. Тож нібито й нелогічно для комунальників чекати 15 жовтня. Тим більше, що вони запевняють, що добре підготувалися до зими. До речі, дехто з них обіцяв за потреби почати подачу тепла в дитсадки, школи та лікарні з 1 жовтня, якщо на вулиці буде холодно. Та, можливо, увімкнуть батареї хоч у цих будівлях раніше, орієнтуючись на погоду? Адже саме діти й хворі люди найчутливіше реагують на початок холодів…