Хочу дізнатися, чи маю право отримати статус учасника Великої Вітчизняної війни? Проблема в тому, що я напевне не можу зібрати всі необхідні документи. Адже часу пройшло дуже багато, деякі згубилися, інші просто немає в кого затребувати.

Як бути в такій ситуації? Порадьте, куди звернутися по допомогу?

Б. ЛИМАНСЬКИЙ,
с. Райки Вінницької обл.

Ірина ТАРАБУКІНА,
директор Департаменту
соціальних послуг
Мінсоцполітики:

— Відповідно до пункту 2 статті 9 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками війни визнаються особи, які в період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією працювали в тилу на підприємствах, в установах, організаціях, колгоспах, радгоспах, індивідуальних сільських господарствах, на спорудженні оборонних рубежів, заготівлі палива, продуктів, переганяли худобу, навчались у цей період у ремісничих, залізничних училищах, школах і училищах фабрично-заводського навчання та інших закладах професійно-технічної освіти, на курсах професійної підготовки або під час навчання в школах, вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, працювали в народному господарстві та на відбудові об’єктів господарського і культурного призначення.

Особам, які народилися до 31 грудня 1932 р. включно і з поважних причин не мають можливості подати документи, що підтверджують факт роботи в період війни, статус учасника війни може бути встановлено за поданням відповідних комісій у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни, відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», створюються згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів від 24.04.1996 р. №458 і діють при органах праці та соціального захисту населення.

Загальним принципом надання статусу учасника війни відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» є безпосередня робота особи в тилу в період війни.

Відповідно до пункту 7 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 12.05.1994 р. №302, «Посвідчення учасника війни» видаються органами праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина.

Враховуючи зазначене, Мінсоцполітики доручило Головному управлінню праці та соціального за?хисту населення Вінницької облдержадміністрації розглянути питання про надання вам статусу учасника війни, наявні документи, надати допомогу у розшуку необхідних документів та за наявності підстав сприяти вирішенню цього питання.