РЕФОРМА 

Боротьба з тінізацією робочих місць і заробітної плати стає одним із пріоритетів діяльності уряду

На відеоконференцію "Основні напрями соціальної політики", що відбулася у комунікативному центрі уряду, віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко прибув практично без запізнення. Насправді ж спілкування з представниками громадських організацій, профспілок, керівниками місцевих органів соціального захисту та журналістами з Харківщини, Одещини, Львівщини та Дніпропетровщини відбувалося переважно у режимі "запитання - відповідь".

Стисло, але водночас зрозумілою мовою Сергій Тігіпко розповів про затверджені на останньому засіданні Кабінету Міністрів рішення щодо підвищення окладу першого розряду Єдиної тарифної сітки, збільшення різниці в оплаті праці між першими сімома розрядами і перспективи грошового забезпечення працівників освіти, медицини, соціальної сфери. До кінця року посадові оклади цих категорій людей мають зрости щонайменше на 12%. Інфляцію ж уряд передбачає на рівні 8,9%, що дає підстави сподіватися бодай на часткове підвищення рівня життя.

Водночас він не став приховувати від людей реальний стан речей у державі, зокрема у пенсійній системі. Нині, за словами урядовця, співвідношення працюючих і пенсіонерів наближається до позначки один до одного. Це є критичним для економіки і робить пенсійну реформу безальтернативною. Тож разом із невблаганністю пенсійної реформи перед урядом стоїть завдання легалізації заробітних плат і ринку праці. За їх тінізацію має бути підвищено відповідальність, особливо економічного характеру. Провідна роль? тут покладається на профспілки. Та й самі працівники повинні нарешті усвідомити, що при досягненні пенсійного віку пенсію "в конвертах" їм ніхто не платитиме.

Сергій Тігіпко переконаний, що Верховна Рада невдовзі таки отримає законопроект про легалізацію заробітної плати. А проект закону про пенсійну реформу потрібно приймати на поточній сесії парламенту, бо затягувати це питання більше не можна. "Нікуди ми від цього не відійдемо", - наголосив віце-прем'єр.