АКТУАЛЬНО

Віце-прем’єр Олександр Вілкул проінспектував, як у регіонах виконують соціально важливі програми

Власні квадратні метри — тема, яка, напевно, ніколи не втратить своєї актуальності. Та нині придбати житло самотужки під силу далеко не кожній родині, тим паче — молодій. Як тут допомагає держава?

— Останнім часом уряд значно активізував реалізацію програм доступного житла. Якщо за три роки (2010–2012) завдяки державній підтримці нове житло отримали понад 6 тисяч українських родин, то в цьому році перед нами стоїть завдання надати допомогу в отриманні квартир 6700 родинам. — На цьому 7 червня наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час Всеукраїнського селектору за участю представників центральних і місцевих органів влади та банківських установ.

І додав, що за п’ять місяців цього року підтримку у придбанні житла вже отримали 1503 родини. Надається допомога забудовникам у відведенні землі та проведенні комунікацій. Є практика безкоштовного надання земельних ділянок для будівництва доступного житла.

Достатньо завітати на пошту і оформити документи. Відповідь також надійде поштою. Фото Володимира ЗAЇКИ

Кількість будмайданчиків у рамках різних програм зросла у 2013-му у 9 разів. Планують побудувати 77 багатоповерхівок, а це понад 6 тисяч квартир. Нині зведення доступного житла вже розпочалося у Дніпропетровській, Львівській, Донецькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Харківській областях, а також у Києві та Севастополі.

Також, за словами віце-прем’єра, уряд поставив завдання до жовтня 2013 року створити Єдиний державний реєстр громадян, які потребують поліпшення житлових умов. У ньому систематизують інформацію, яка нині міститься в десятках регіональних та галузевих списків.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник зауважив, що нині виконано лише 22,4% від плану реалізації програм доступного житла, а це означає, що треба активізуватися. Зокрема, за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів, яка нині виконана на 11%, цього року вже придбали житло 475 родин. Найбільше таких кредитів видано у Вінницькій — 53, Сумській областях — 50 і в Києві — 48. А ось на Кіровоградщині й Херсонщині — жодного.

Також через Мінрегіон фінансують програму придбання житла для інвалідів війни. Нині погашена заборгованість за придбання 13 таких квартир за минулий рік. В усіх регіонах є на це кошти, але на сьогодні придбана лише одна квартира — на Хмельниччині. А до кінця року таких квартир мають придбати 220.

Міністр зауважив, що дещо уповільнюють цю роботу банки. «Укргазбанк» видав 71% кредитів за запланованими договорами, «Ощадбанк» — 26%, «Укрексімбанк» — лише 3%.

Ще одне важливе питання, переконаний віце-прем’єр, — реалізація програми «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту». Зараз українці можуть отримати спрощений доступ до адмінпослуг у 1588 поштових відділеннях. До кінця другого кварталу цього року їх кількість має збільшитися майже вдвічі — до 3115.

Завдяки впровадженню цього проекту люди через пошту можуть нині оформлювати субсидії, пенсію, зареєструвати фізичну особу-підприємця, встановити статус учасника чи інваліда війни тощо. Віце-прем’єр наголосив, що це приклад упровадження кращого світового досвіду (у цьому разі — британського) в українську практику управління.

І вже вітчизняний досвід доводить, що проект користується попитом у наших громадян, особливо тих, які проживають на селі, пенсіонерів та людей з особливими потребами. Адже завдяки йому їм не треба витрачати час на дорогу з села до райцентру та вистоювати довгі черги до чиновників в установах. Достатньо прийти у відділення пошти або викликати листоношу додому, надати всі необхідні документи та отримати відповідь поштою.

В Україні проект реалізують із жовтня 2012 року. Першою пілотною областю стала Дніпропетровська, яка надає нині 22 адмінпослуги у 658 поштових відділеннях. Олександр Вілкул доручив головам облдержадміністрацій посилити інформування людей про цей проект — через міських голів, працівників сільрад, комунальників, поштовиків та ЗМІ.

А гендиректор «Укрпошти» Оксана Плотнікова поінформувала, що нині підписано 26 меморандумів про реалізацію проектів між «Укрпоштою» та керівництвом регіонів. Закінчується процедура підписання такої угоди в столиці. Вже нині за цими послугами люди можуть звернутися у 22 регіонах та Севастополі.

Станом на початок червня за адмінпослугами до поштових відділень звернулися майже 700 громадян, 500 з яких уже отримали відповіді. Оксана Плотнікова зауважила, що найчастіше українці звертаються за отриманням довідки про доходи і розмір пенсійних виплат, оформленням субсидій та матеріальної допомоги, призначенням та виплатою грошової компенсації.