ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИЙ СЕЗОН 

Запорізькі аграрії замінять ярими  майже 100000 гектарів втрачених площ під озиминою
 

За інформацією головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, понад 60% посівів озимини на ланах області збереглися у задовільному стані. Всього  озимих посіяли  на площі  понад 600 тис. га.  Але через несприятливі погодні умови, вочевидь, доведеться пересівати площі, де мали б зійти  здебільшого озимі ячмінь і пшениця. Стурбовані аграрії й станом  озимого ріпаку. Така ситуація виникла через  тривалу посуху восени, а взимку — сильні морози з вітрами. Найбільше постраждали  посіви у Михайлівському, Василівському, Вільнянському та Запорізькому районах.

Про те,   як виходити зі скрутного становища — де брати насіннєвий матеріал, техніку, добрива, пально-мастильні матеріали тощо, щоб гідно   реалізувати програму посіву ярих, запорізькі аграрії радилися на  розширеній нараді з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт, яку в рамках інвестиційного форуму ХI  спеціалізованої  виставки  сільськогосподарської техніки  та технологій «АгроТехСервіс-2012» провів заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка. Захід об’єднав керівників  сільськогосподарських підприємств регіону, а також представників органів виконавчої влади, громадських об’єднань.

Позитивним є те, що сільськогосподарські підприємства регіону мають можливість одержати кредити для проведення комплексу весняно-польових  робіт (порівняно  з   минулим роком їх сума  збільшилася  вдвічі, а відсоткові ставки знизилися). Однак існує і низка проблем, розв’язати які аграріям самотужки не під силу. Тому і звернулися за підтримкою до держави. У  Міністерство аграрної політики та продовольства  направили лист  із пропозиціями, що надійшли  до головного управління агропромислового розвитку  облдержадміністрації  від  сільгоспвиробників краю після  спільної наради із першим заступником  міністра Миколою Безуглим. У ньому йдеться про необхідність зберегти фінансову підтримку підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів, а також часткову компенсацію вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.  Є потреба і у спрощенні процедури митного оформлення документів для збуту плодоовочевої продукції в Росію та Білорусь, збільшенні площі земель для придбання у власність до 300 га. Також запоріжці пропонують на державному рівні  встановити допустиме насичення сівозмін соняшником у степовій зоні на рівні 22—25% площі ріллі.

Втім, як зазначили й самі аграрії, чимало питань вони здатні вирішити самостійно. Зокрема без додаткових витрат — матеріально-технічних і трудових — збільшити ефективність використання земель на 15—20%. Передусім завдяки застосуванням науково обгрунтованих сівозмін, системи обробітку грунту і  внесенню оптимальних норм мінеральних добрив. Торік у середньому в Україні під сільгоспкультури було внесено 70 кг/га мінеральних добрив. А в Запорізькій області, зазначили експерти,   цей показник не перевищував й 45 кг/га.

— Пряму залежність урожайності зернових від кількості внесених міндобрив можна простежити на прикладі Великобілозерського району, де  торік отримано найвищий урожай, бо сільгоспвиробники цього району внесли 71 кг/га діючої речовини, — зауважив заступник голови ОДА Олександр Дудка. — Також під час проведення весняно-польових робіт слід  приділити  належну увагу впровадженню сучасних систем обробітку грунту, захисту рослин від бур’янів та шкідників, використанню нових сортів та гібридів сільгоспкультур.

— Очікую, що нинішній рік буде складним, — поділився своїми тривогами  керівник сільськогосподарського підприємства «Агроцентр» із Михайлівського району Микола Шаламов. — Доведеться пересівати принаймні  тисячу га з 4,5 тис., що обробляю. А чим пересівати, щоб економіку  господарства  підтримати? Звісно,  кукурудзою, соняшником, сорго, хоч насіння це і не з дешевих. Та іншого виходу немає. Тож буде  нелегко, втім, сподіваюся, усе не безнадійно.

В ІНШИХ РЕГІОНАХ

Кукурудзо-соєвий «ремонт»

 Олександр ДАНИЛЕЦЬ,  
«Урядовий кур’єр»

Цьогорічної посівної аграрії Полтавщини чекають з нетерпінням і тривогою. Ще не зійшов повністю сніг на полях, а вже видно, що площа пересіву озимих культур буде значно більшою за торішню. Як повідомив  в. о. начальника головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Семен Москаленко, в області було посіяно 288 тис. га озимих. Проте сходи з’явилися лише на 64% площ — це 184 тис. га. Із них на 36 тис. га озимі в хорошому стані, на 54 тис. — у задовільному. На площі 95 тис. га озимі слабкі. Парадоксально,  але найгірша ситуація склалася у районах, котрі в 2011 році дали найбільші врожаї зернових, — Чутівському, Машівському, Новосанжарському.

Сукупно доведеться пересівати принаймні 40% озимих площ. «Ремонт» буде зроблено здебільшого за рахунок кукурудзи та сої. Зокрема кукурудзи на зерно цього року посіють на 95 тис. га більше, ніж торік. Щодо структури посівів, то й цього разу в області витримуватимуть оптимальний баланс зернових, технічних та овочевих культур.

Як запевнив Семен Москаленко, агропідприємства Полтавщини перебувають у повній бойовій готовності: техніка до посівної підготовлена, механізатори пройшли курси підвищення кваліфікації. Насіння для посівної також достатньо. А ось фінансові витрати на посівну порівняно з торішніми істотно зростуть, з огляду на підвищення цін на бензин, дизельне пальне, міндобрива та засоби захисту рослин. Селяни сподіваються, що частково зекономити на пальному вдасться завдяки підтримці держави. Так, торік, відповідно до рішення Кабміну, ДП «Укргазвидобування»  відвантажувало пальне для весняної посівної за пільговими цінами. Нині це питання перебуває на розгляді в уряді.