ПРЕМ’ЄРА 

У Луганському академічному українському музично-драматичному театрі представлено рок-оперу «Розп’ята юність»
 

70 років знадобилося, аби нові автори наважилися розповісти сучасникам про подвиг 92 краснодонських юнаків і дівчат з «Молодої гвардії» без ідеологічних нашарувань. Поняття честі й гідності, зради та сили, а також вибору перед обличчям смерті — поза часом.

Завдання театру не моралізаторство, а роздуми над вибором. Фото надане прес-службою театру

«Завдання театру, на мій погляд, не моралізаторство, а роздуми над вибором. Тому у виставі є узагальнений жіночий образ, що увібрав у себе материнське начало. Тема зла пов’язана з збірним образом катів та зрадників, які завжди ховають свої обличчя за масками, — розповідає режисер-постановник вистави, заслужений артист України Анатолій Яворський. — Я прошу глядачів сприймати те, що ми створили, без політичного підтексту. Ми не сперечаємося з історією, не намагаємося довести чиюсь правоту, ми просто говоримо про підлітків, подвиг яких у тому, що вони залишилися людьми навіть під тортурами та перед обличчям смерті».

За кожною маскою криється душа

Щоб поговорити з нинішніми ровесниками «Молодої гвардії» зрозумілою молоді ХХІ століття мовою композитор, заслужений діяч мистецтв України Юрій Дерзкий та поет, заслужений працівник культури України Володимир Зайцев винайшли емоційно співзвучну форму — рок-опера. І музика — від металевого року до колискової, від міського романсу до ораторії — веде свою розповідь про минуле та вічне, хоча й фактаж історії антифашистської молодіжної організації викладено стисло та грамотно. І суворий мінімалізм костюмів, декорацій, балетної пластики фокусує увагу глядача на головному: якою ціною завойований сьогоднішній мирний день, ціна любові, перемога добра над злом. То бій, який триває в усі часи. І завжди силам добра потрібна власна гвардія — молода і безстрашна, що зневажає компроміси. 70 років тому у гвардійців були імена Уляни Громової, Сергія Тюленина, Любові Шевцової та ще 89 підлітків із Краснодона. Їх не забути. Але якими будуть імена нових гвардійців добра? Чи здатні нинішні нащадки героїв так само відстоювати власну гідність? На ці запитання відповість кожен, хто почує рок-оперу. Стартувавши вдалою прем’єрою в Луганську, відтепер рок-опера «Розп’ята юність» вирушила в гастрольну подорож країною.