Численні проблеми, що обсіли останнім часом комунальне господарство Полтави, змусили міську владу вдатися до підвищення тарифів на послуги. Але готуючи це непопулярне рішення, вона передала куті меду, підвищивши їх у рази, що викликало негативну реакцію у населення. Люди справедливо обурювалися, що залатати дірки у міському господарстві вкотре намагаються за їхні кровні. А тут ще й деякі опозиційні політичні сили підлили оливи у вогонь. У результаті у другій половині дня 27 вересня під стінами Полтавської міськради  зібралося на мітинг, за приблизними даними, до 800 людей, які вимагали справедливості. Учасники акції двічі перекривали центральну вулицю Жовтневу, попередивши про це водіїв.

На початку акції виступили народні депутати України Сергій Каплін, Юрій Бублик, депутат Полтавської міської ради  Ігор Лебедик, представники громадських організацій. Люди хотіли зустрітися з міським головою Олександром Мамаєм, щоб висловити йому свої вимоги. Натомість до них вийшов начальник управління звернень громадян Полтавського міськвиконкому Ігор Верига і повідомив, що міського голови у приміщенні немає, але делегацію з 10 осіб готова прийняти секретар міськради Оксана Деркач.

Полтавці прийшли до міськради, прагнучи відмінити рішення щодо підвищення тарифів. Фото з сайту «Полтавщина»

Однак людей ця інформація не задовольнила, вони продовжували вимагати зустрічі з міським головою. Багато хто з них тримав у руках плакати з лозунгами, як-от «Мамай! Людей не обкрадай!» або «Ні — зростанню цін!» Так і не дочекавшись очільника міста, люди розцінили це по-своєму, і об 11:19 пішли на штурм будинку міськради.

Працівників міліції, які намагалися не пропустити їх до вхідних дверей, люди не злякалися. Почувся дзенькіт розбитого скла. Правоохоронці не встояли перед натиском, і частина мітингувальників разом із депутатами прорвалася на перший поверх приміщення, а потім, долаючи міліцейські кордони, попрямувала на другий, до кабінету міського голови. Дорогою відбулася штовханина із силовиками, яким на підмогу прийшли бійці спецпідрозділу «Беркут». Урешті представники мітингувальників таки потрапили в кабінет, але голови там не було. Тоді вони рушили в зал засідань міськради, куди їх запросила Оксана Деркач.

Не переповідаючи всю хронологію подій, скажу, що люди таки зустрілися з Олександром Мамаєм, хоч спершу змусили його ретируватися через запасний вхід до свого кабінету, а потім, за деякою інформацією, й за межі міськради. Але пізніше він повернувся і розмовляв з людьми, пообіцявши «вольовим рішенням» призупинити чинність постанови, що викликала невдоволення городян.

Нині цей документ міськвиконкому про встановлення нових тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій від 1 серпня 2013 року вже не є чинним. Про це 27 вересня приблизно о пів на 16 повідомив сам Олександр Мамай під час перемовин із нардепами. Принагідно він запевнив їх і всіх протестувальників у міськраді, що дав доручення начальникові КП «ЖЕО №2» Олександрові Ландарю не розсилати більше полтавцям повідомлень про нові тарифи. Через тиждень-півтора відбудеться позачергова сесія міськради, де мають остаточно розставити всі крапки над «і».

Голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко, після втручання якого й було досягнуто консенсусу, в інтерв’ю журналістам зазначив, що перекладати всі проблеми галузі ЖКГ на гаманці людей — це неправильно, тому такі рішення міської влади він назвав «хибними» і запропонував шукати альтернативні підходи. Обласна влада «підправила» рішення Полтавської міської, тому для останньої це має стати «добрим уроком».

ОФІЦІЙНО

Микола АЗАРОВ,
Прем’єр-міністр України:

— Питання в Полтаві, безумовно, вирішилося б і без застосування силових методів, які я категорично відкидаю і вважаю неправильними. Кілька днів тому голову обласної адміністрації Удовіченка запросили на засідання Кабміну, де йому було доручено вжити всіх необхідних заходів для приведення до тями пана Мамая — міського голови Полтави і виконання рішень уряду щодо тарифів.

Пан Удовіченко пообіцяв на засіданні уряду виконати це доручення. Відповідні доручення було дано й іншим відомствам і міністерствам. І безумовно, це рішення буде виконано і тарифи переглянуть. І для цього зовсім не треба було штурмувати міськраду, треба було просто поінформувати людей про це. Скоріше за все, відіграла свою роль провокація окремих політиків, які хотіли заробити дешеву популярність на людській біді.

Людям треба звертати на це увагу. А нам, звичайно, необхідно своєчасно інформувати нашу громадськість. Особливо сумно, що в ініціюванні штурму відіграли свою роль народні депутати, які, по ідеї, повинні були не кулаками махати, а, використовуючи свій статус, добиватися вирішення питань законним шляхом, адже відповідати за все це доведеться простим людям, а не їм.