ДОБРОСУСІДСТВО 

Глави урядів України та Росії  підтвердили налаштованість на всебічний  розвиток стратегічної взаємоді 

Вирішення газового питання у відносинах з Російською Федерацією залишається важливою темою для України. Про це Президент Віктор Янукович заявив під час зустрічі з Головою Уряду Російської Федерації Дмитром Медведєвим, який перебував з візитом у Києві.

Віктор Янукович наголосив на важливості спільної роботи над чутливими питаннями у відносинах України та Росії. Насамперед це стосується торгово-економічного співробітництва.

Дмитро Медведєв у свою чергу зазначив, що Україні та Росії сьогодні важливо рухатися вперед за тими напрямками співпраці, які традиційно обговорюються на вищому рівні, — від питань технологічної кооперації, створення нових виробництв до складних питань енергетичного співробітництва, включно з газовою темою.

Глава держави також наголосив на важливості координації зусиль для мінімізації можливих проблем в економіках обох країн, спричинених непростою економічною ситуацією у світі, повідомляє прес-служба Президента.

На це російський гість відреагував заявою, що його країна налаштована на всебічний розвиток стратегічної взаємодії з Україною: «Це найближчий сусід, найближчий партнер. У нас немає жодних підстав переглядати наші стратегічні пріоритети».

У Прем'єрів не бракує політичної волі вирішувати проблемні питання. Фото Олега МАРКЕВИЧА

До зустрічі  президентів  готові

У ході дев’ятого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії глави урядів обох країн домовилися створити двосторонню комісію для вирішення інвестиційних спорів. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив під час зустрічі з Дмитром Медведєвим у вузькому колі під час роботи зібрання. «Потрібно реально захистити українських інвесторів, які працюють в Росії, і російських, які працюють в Україні», — наголосив Микола Азаров.

При цьому підкреслено, що ця комісія дасть змогу у стислі терміни вирішувати всі питання, які виникатимуть у двосторонніх відносинах. Прем’єр-міністр також переконаний, що діяльність міжурядового Комітету з питань економічного співробітництва активізує співпрацю між Україною та Російською Федерацією: «Робота нашого комітету приносить абсолютно реальні результати, які втілюються в ті угоди, та контракти, які підписуються між нашими урядами».

Щоправда, іноді виникають певні питання, вирішення яких потребує не тільки політичної волі, а й терпіння, точних розрахунків і часу. «Найголовніше, що сторони налаштовані на просування вперед, і тому ми обговорюємо всі ці питання, які стримують розвиток наших взаємовідносин», — уточнив Микола Азаров.

За його словами, наші двосторонні відносини розвиваються динамічно. Так, товарообіг між Україною та Росією торік перевищив 55 млрд доларів, і за результатами першого кварталу поточного року зріс на 8% порівняно з аналогічним періодом 2011-го.

Сторони зацікавлені в активізації спільних масштабних інтеграційних проектів, зокрема в атомній енергетиці, авіабудуванні, ракетно-космічній сфері, суднобудуванні, машинобудуванні тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Зі свого боку Дмитро Медведєв повідомив, що 10-те засідання міжурядового Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії відбудеться в другій половині 2012 року в Російській Федерації: «Ми домовилися з Миколою Яновичем, що обов’язково зустрінемося ще раз у цьому році, у другій половині, на території Російської Федерації».

При цьому він підкреслив, що попереднє засідання міжурядового комітету проводилося в червні у Москві, тому сторони домовилися його роботу активізувати. За словами Дмитра Медведєва, з часу попереднього засідання цього комітету накопичилося багато питань двосторонньої співпраці: «Всі вони потребують вирішення. Водночас є позитивні результати, і я впевнений, що наша зустріч дасть змогу обговорити найрізноманітніші аспекти та здійснити повноцінний обмін думками між усіма учасниками комітету».

Нова команда  і нові імпульси

За результатами 9-го засідання Комітету з питань економічного співробітництва підписано кілька документів. Серед них, зокрема, Протокол 9-го засідання комітету, Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про внесення доповнень до Угоди між урядами України та Росії про співпрацю в сфері розробки, виробництва, постачання і експлуатації авіаційної техніки від 20 серпня 1997 року.

Також під час засідання комітету підписано Програму українсько-російського співробітництва в галузі досліджень і використання космічного простору в мирних цілях на 2012 — 2016 роки.

За результатами роботи Микола Азаров заявив, що міжурядовий Комітет з питань економічного співробітництва провів велику роботу з підготовки засідання Міждержавної комісії під головуванням президентів України та Росії Віктора Януковича та Володимира Путіна.

Глава уряду підкреслив, що обговорювалися перспективи співпраці наших країн в космічній галузі, суднобудуванні, машинобудуванні, енергетиці, сільському господарстві. За словами Миколи Азарова, було ухвалено рішення про підготовку програми зі співпраці в галузі машинобудування на 2013 — 2014 роки. Також сторони домовилися продовжувати міжрегіональне і прикордонне співробітництво.

«Я із задоволенням констатую, що керівництво російського уряду та нові міністри щиро зацікавлені в розвитку нашої двосторонньої співпраці. Я переконаний, що з приходом нової урядової команди буде надано новий імпульс нашому співробітництву», — наголосив український Прем’єр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»