ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

В Азербайджані Микола Азаров значну увагу приділив пошуку шляхів диверсифікації
джерел енергопостачання 
 

Україна зацікавлена в реалізації проекту Транскаспійського газопроводу, будівництво якого вивчають Туркменістан, Азербайджан і Казахстан. Про це у Баку заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

За його словами, Україна вітає ініціативу з диверсифікації поставок енергоносіїв. При цьому Микола Азаров зазначив, що якщо сторони, які братимуть участь в реалізації цього проекту, досягнуть домовленості, Україна також буде зацікавлена взяти участь у його реалізації.

У свою чергу Президент Азербайджану зазначив, що нафтопровід «Одеса —Броди» має перспективи, але реалізацію цього проекту слід прискорити, надавши йому другого дихання.

Говорячи про інші аспекти двостороннього співробітництва, Ільхам Алієв запропонував українським метробудівцям взяти участь у розробці майстер-планів з будівництва метро в Баку. З його вуст прозвучала також пропозиція українським фахівцям брати участь у будівництві мостів в Азербайджані, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.  

 

 З Президентом Азербайджану у Миколи Азарова повне порозумння. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Вигідно всім

У ході зустрічі Миколи Азарова з Прем’єр-міністром Азербайджанської Республіки Артуром Расізаде співрозмовники оперували конкретними економічними категоріями. Так, для диверсифікації поставок нафти і газу Україна зацікавлена в активізації співпраці з Азербайджаном в паливно-енергетичному комплексі. «Для нас таке співробітництво є надзвичайно актуальним, враховуючи, що нині ми купуємо нафту і газ за дуже високими цінами в Російської Федерації. Ми, безумовно, хотіли б мати альтернативні джерела постачання нафти і газу, тим самим змінивши цінову ситуацію», — сказав Микола Азаров.

Глава вітчизняного уряду переконаний, що поглиблення партнерства у галузі ПЕК позитивно вплине на збільшення обсягів товарообігу. «За результатами зафіксованого зростання товарообігу між нашими країнами ми виходимо на 1,4 млрд доларів. Це, безумовно, непоганий показник. Я думаю, що могли б збільшити його обсяги принаймні удвічі-втричі, якщо ми з вами разом докладемо зусиль, необхідних для реалізації спільних проектів», — резюмував Микола Азаров.

Він запропонував Азербайджану участь у кількох спільних проектах. Ідеться, зокрема, про долучення до роботи транспортного коридору Чорне — Балтійське море (проекту «Вікінг»). «Ми запрошуємо Азербайджан взя?ти участь у роботі цього транспортного коридору. З одного боку, це дасть змогу продовжити коридор в напрямку Центральної Азії, а з іншого — відкриє Азербайджану вихід на Прибалтику, Білорусь, інші європейські країни», — уточнив вітчизняний Прем’єр.

Серед іншого Микола Азаров запропонував використовувати продукцію залізничного машинобудівного комплексу в рамках завершення будівництва залізниці Баку — Тбілісі — Карс. Адже українські підприємства виготовляють майже повний спектр устаткування в залізничному транспорті: від рейок і шпал до магістральних локомотивів і вагонів тощо.

Крім того, транспортні машинобудівні підприємства проводять модернізацію, зокрема розпочато випробування вітчизняного швидкісного пасажирського поїзда на Крюківському вагонобудівному заводі. «Після модернізації наших підприємств ми будемо виробляти все устаткування самі. Я інформую вас про це, аби ви розглянули наші пропозиції для співпраці у залізничній сфері», — додав Микола Азаров.

Освіта визначає майбутнє

Азербайджанського колегу було також поінформовано, що заради модернізації економіки Україна значно збільшує підготовку фахівців в галузі IT-технологій. «У цьому році ми збільшимо на 2 тис. спеціалістів, у наступному — цю кількість буде збільшено на 10 тисяч», — зазначив Микола Азаров, підкресливши, що для підготовки таких фахівців буде створено сучасну лабораторну й матеріально-технічну базу.

Микола Азаров повідомив своєму колезі, що Україна готова розширити перелік спеціальностей у вищих навчальних закладах для студентів із Азербайджану: «Велика кількість ваших студентів здобуває освіту в Україні. Ми готові розширити можливості прийому ваших студентів до наших вишів на потрібні для вас спеціальності».

Він також відзначив необхідність активізації співпраці двох країн у туристичній та культурній сферах, передає УНІАН.

У присутності глав урядів було підписано двосторонні документи. Зокрема, протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про внесення змін до угоди про співробітництво у галузі урядового зв’язку.

***

Микола Азаров поклав вінок до Могили Загальнонаціонального Лідера Азербайджану Гейдара Алієва та його дружини Заріфи Алієвої. А також взяв участь у церемонії покладання вінка до Меморіального комплексу на Алеї Шехідів.

Також Прем’єр оглянув площу-музей Державного прапора Азербайджанської Республіки та зробив запис у Книзі почесних гостей.

Крім того, він зустрівся з главою Міллі Меджлісу Азербайджану Октаєм Асадовим. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»