Заступник міністра фінансів
Сергій РИБАК

 

Можна розробити найкращі соціальні програми, та без коштів на їхнє забезпечення програмам тим буде гріш ціна. З іншого боку, якщо фінансів навіть удосталь, але розпоряджаються ними невміло, теж великої користі не буде. В Україні нині задекларовано курс на підвищення соціальних стандартів. Однак не бракує й скептичних думок: мовляв, ті стандарти не встигають за цінами. Лунає й критика самого бюджету: не вистачить у ньому грошей на всі ті підвищення соцстандартів, отже, вони так і залишаться задекларованими. Та заступник міністра фінансів Сергій Рибак такого песимізму не поділяє. Про це він розповів «Урядовому кур’єру».

 Сергію Олександровичу, почнімо з найголовнішого: чи вистачить у бюджеті грошей на всі соціальні виплати, які передбачені бюджетом цього року, і чи не станеться, як зауважували деякі політики, що в четвертому кварталі бюджетникам забракне грошей навіть на зарплати?

— Не поділяю думок таких політиків. Цього року всі соціальні виплати будуть забезпечені стовідсотково. У бюджеті 2013-го на оплату праці бюджетників заплановано майже 180 мільярдів гривень. Ці видатки збільшено порівняно з минулим роком, враховуючи зростання мінімальної заробітної плати, посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки (ЄТС), який є базою для обрахунку посадових окладів працівників бюджетної сфери.

Питання виплати заробітної плати перебуває на контролі уряду. Як пам’ятаєте, для підтримки місцевих бюджетів торік чотири рази збільшувались видатки для місцевих бюджетів. Передусім на оплату праці працівників бюджетної сфери на загальну суму 5,5 мільярда гривень, що забезпечило до кінця року всі розрахунки з оплати праці бюджетників.

 Одним з основних завдань бюджетної політики у 2013 році є підвищення прожиткового мінімуму. Причому на початку цього року одне підвищення вже відбулося, наприкінці року планується ще одне. Фахівці кажуть: поки що зростання цін на основні споживчі товари не випереджає збільшення соцвиплат. Чи можливо спрогнозувати ситуацію, наприклад, до кінця року?

— Так, адже встановлення розміру прожиткового мінімуму та рівня його забезпечення визначено на основі зростання показників реального сектору економіки та індексу споживчих цін. За прогнозного індексу споживчих цін 4,8% у грудні 2013-го, порівняно з груднем минулого року, прожитковий мінімум зросте на 7,4%.

Згідно із Законом «Про Державний бюджет України на 2013 рік», з 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становив 1108 гривень, а з 1 грудня він зросте до 1176 гривень. Отже, середньорічний розмір становитиме 1114 гривень, зростання порівняно з 2012 роком — 6,9%, а це на 2,1% більше від прогнозного індексу споживчих цін. Щодо конкретних основних соціальних і демографічних груп населення можна відстежити динаміку по категоріях (див. інфографіку).

Зауважу, що прожитковий мінімум, згідно із Законом «Про державні соціальні стандарти та державні гарантії», є тим базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних гарантій. Тож зростатимуть і розміри пенсій та державних допомог — зокрема сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та іншим вразливим категоріям населення.

 Ось тільки, погодьтеся, це зростання у грошовому вимірі досить незначне…

— Чому ж? Подивімось на конкретні цифри. Наприклад, допомога при народженні дитини. 2013 року вона збільшиться в середньому на 6,8%. Тобто на першу дитину цього року в середньому призначатимуть 29 310 гривень проти 27 460 у 2012-му. На другу — 58 620 гривень проти 54 920 у 2012 році, і на третю і наступну дитину — 117 240 гривень проти 109 840 у 2012-му.

Порівняно з початком минулого року вдесятеро зріс розмір допомоги по догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу. Погодьтеся, це істотне підвищення.

Можливо, наводжу багато цифр. Але без них складно простежити динаміку зростання державної підтримки тим, хто її потребує. Тож наведу ще одну. На цей рік загальна сума субвенції з державного бюджету на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям становить понад 40 мільярдів 145 мільйонів гривень. Це на 20,4% більше, ніж попереднього року.

 Цього року підвищуються й пенсійні виплати низці категорій громадян. Чи вистачить грошей на пенсії?

— З держбюджету в 2013 році до Пенсійного фонду буде спрямовано 83,2 мільярда гривень. Це на 18,7 мільярда, або на 28,9%, більше, ніж торік. А загальний обсяг видатків Пенсійного фонду 2013 року досягне 252 мільярдів гривень, що на 23,3 мільярда більше, ніж 2012-го. Це надасть можливість фінансово забезпечити виконання всіх соціальних ініціатив Президента України, що були запроваджені у 2012 році та посилені у 2013-му. Тож пенсійне забезпечення цього року буде своєчасним і в повному обсязі.

 Для кого цього року пенсії зростуть?

— Для значної кількості громадян. Зокрема, враховано видатки на перерахунок пенсій тим, хто вийшов на пенсію до 2008 року; підвищення доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни; підвищення доплати до пенсій для учасників війни. З 1 січня цього року зростають і пенсії військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу, які залишили службу, в середньому ще на 10,5%. До речі, й торік їм пенсії підвищували — в середньому на 20%.

Зауважу, що цього року передбачено додаткові кошти на поступове збільшення таких пенсійних виплат: доплати до пенсії дітям війни; підвищення до пенсії членам сімей загиблих, померлих осіб, які отримують виплати відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; підвищень до пенсій та розміру мінімальної пенсійної виплати учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, яким виповнилося 85 років і більше.

Також, як і в попередні роки, цього року мінімальні пенсії виплачуватимуться у розмірах, не нижчих за встановлений законодавством прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. За рахунок бюджетних коштів фінансуватиметься пенсійне страхування окремих категорій громадян. Зокрема тих, хто проходить строкову військову службу, та інших.

 Чи є у статтях витрат цьогорічного бюджету такі, які в попередні роки були захищеними, а зараз – ні?

— Для встановлення пріоритетів та окреслення першочергових потреб держави Бюджетним кодексом України визначено поняття захищених видатків. Обсяг таких видатків не може змінюватися під час здійснення скорочення затверджених бюджетних призначень, зокрема і внаслідок зниження можливостей дохідної частини бюджету через кризові явища в економіці.

У процесі виконання Держбюджету передовсім здійснюється фінансування захищених видатків бюджету. Серед них — оплата праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв тощо.

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій РИБАК. Народився 1970 року в Києві. 1992-го закінчив Київський державний університет ім. Т. Шевченка за спеціальністю інженер-геолог; 1999 року — Український фінансово-економічний інститут за спеціальністю економіка і підприємництво. Із 1996 по 2000 рік навчався в аспірантурі Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України. Кандидат економічних наук, заслужений економіст України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки. З березня 2010 року — заступник міністра фінансів України.