ПРОБЛЕМА

Як не зруйнувати будинок після утеплення?

Інна КОСЯНЧУК,
Олександр ВЕРТІЛЬ,

«Урядовий кур’єр»

Що ближче холоди, то більше багатоповерхівки нагадують тренажери для альпіністів перед сходженням на гірські вершини. Насправді ж це мешканці квартир замовили додаткову термоізоляцію своїх помешкань. Ці роботи виконують альпіністи, адже без спеціальної підготовки клеїти пінопласт на стіни, наприклад, восьмого чи дев’ятого поверху, чи фарбувати його не зможе ніхто.

І дорого,  й неестетично

Не секрет, що житловий сектор давно називають «чорною дірою» української теплоенергетики. Скільки енергоресурсу для обігріву квартир не подавай, левова частка його все одно «вилетить в трубу», чи то пак повернеться назад, у довкілля через погану теплоізоляцію будинків, особливо багатоповерхових. Тож про тепло у своїх помешканнях кожен дбає сам, як може. Спочатку, як правило, міняють вікна на металопластикові, потім встановлюють якісніші двері. А далі черга доходить і до «шуби» для окремих квартир. Фахівці таке утеплення називають «клаптиковим». Мабуть, усі бачили таку картину: одні квартири утеплені і пінопласт пофарбований де в рожевий, де в жовтий чи в сірий колір, інші ж квартири — без «шуб». А люди, які ще не назбирали грошей на такі роботи, із заздрістю спостерігають, як утеплюються їхні сусіди. От тільки чи є тут чому заздрити? Бо те, що видовище це не дуже естетичне, — то не найбільша біда.

Фахівці з енергоефективності називають цей метод ще й небезпечним. Бо, виявляється, саме через ці «клаптики» можна «угробити» увесь будинок! Ось що розповів інженер-енергетик проекту USIAD «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» Олександр Ніколаєнко:

— Після такого утеплення на стіні може з’явитися… навіть грибок! Виходить, що свою квартиру утеплили, а внизу або вгорі, де «закінчується» ваш шматок пінопласту, може утворитися так званий місточок холоду, або, як його називають фахівці, термомісток, через який ідуть дуже сильні теплові потоки. Саме там може з часом з’явитися грибок: чи у квартирі того, хто утеплив квартиру, чи у сусіда. На щастя, таке трапляється лише в 10–15 % випадків, але воно є. І як тут вгадати — пощастить вам чи не пощастить?

Тепер тепло через стіну не втече. Фото з сайту kharkovremont.com

«Клаптикова» лотерея

За словами Олександра Ніколаєнка, утеплення однієї квартири без відповідних розрахунків може призвести не лише до виникнення грибків, а й до інших проблем з будівлею, аж до того, що вона може навіть… розвалитися, а люди — залишитися без житла. Поки що, кажуть фахівці, про такий ризик мало хто знає. А працівники фірм, які займаються утепленням, не поспішають людям про це повідомляти. Чи то не хочуть, а чи й самі не знають?

Ми подзвонили в одну з таких фірм. Насамперед запитали про ціни. Базова ціна утеплення — 220 грн за квадратний метр стіни, це вже з урахуванням матеріалів. А ось на запитання: «Чи може утворитися після такого утеплення грибок?» відповіді «Ні» ми не почули. Звичайно ж, і «Так» нам не відповіли. Після слів «Та ми вже десять років утеплюємо» на іншому кінці телефонного дроту повисала пауза. І на уточнююче запитання «То жодного разу не з’являвся грибок?», яке ми задали у ході розмови разів, мабуть, із чотири, співрозмовник у відповідь лише запитував: «А хто вам сказав про грибок?» Щоправда, наша настирливість була винагороджена однією фразою: «Грибок може утворитися після внутрішнього утеплення».

Фразу про шкідливість внутрішнього утеплення підтверджує заступник директора Київського комунального підприємства «Група впровадження проекту з енергозбереження» Вадим Литвин:

— Внутрішнє утеплення стін може розглядатися лише коли інші варіанти неможливі. Це пов’язано з тим, що прорахунки при виборі матеріалу та товщини утеплювача можуть призвести до суттєвого зволоження стін під утеплювачем і як наслідок — створення ідеальних умов для утворення грибка та плісняви. А це може суттєво вплинути не лише на конструкцію будівлі (руйнуються стіни через постійне зволоження та промерзання), а й на здоров’я мешканців, особливо за умови незадовільної вентиляції. Не можна забувати також про шкідливі речовини, які виділяються з органічних утеплювачів (пінопластів тощо) та про пожежну безпеку — при горінні виділяється велика кількість отруйних газів.

Проблеми пожежної безпеки необхідно враховувати і в разі зовнішньго утеплення. Так, за діючими нормами, використовувати горючі утеплювачі можливо лише в будинках заввишки до 26,5 м або 9 поверхів, причому через кожні 3 поверхи необхідно влаштовувати «пояс» з негорючих матеріалів (як правило, це мінеральна вата), а також обрамляти вікна таким матеріалом — згідно з Державними будівельними нормами України. При «клаптиковому» утепленні це майже ніколи не виконують.

Та якщо люди навіть усвідомлять загрозу, чи є якісь законодавчі засоби впливу на власника квартири — потенційного руйнівника будинку? На жаль, розводить руками Олександр Ніколаєнко, деякі законодавчі норми є, але…

— В принципі, — каже він, — розроблені містобудівні документи, на основі яких можна говорити про те, що людина без відповідних дозволів змінила фасад, тобто зовнішній вигляд будинку, і таким чином притягти її до відповідальності. Однак відразу скажу, що це може бути нелегко. Адже людина може висунути свої аргументи: по-перше, мені холодно! По-друге, а ви доведіть, що саме через моє утеплення може з’явитися грибок! Реально методів боротьби з «грибковим утеплювачем» не існує. Тож, якщо хочете, щоб ваш дім був теплим і при цьому не ризикувати, найкраще — утеплюватися всім будинком і робити це одночасно. Фахівці радять створювати ОСББ і вирішувати питання разом.

Броварчани збирають гроші

«Урядовий кур’єр» знає адресу одного жахливо енергонеефективного будинку: це дім у Броварах за адресою вулиця Шевченка, 4-А. Нещодавно ми побували в гостях у Валерія Шафоростова, голови правління ОСББ цього будинку. Він розповів, що коли люди почали вселятися, вжахнулися. Виявляється, забудовники так економно поклали цеглу і так заощадили розчин, що пізно увечері, вимкнувши світло у своїх помешканнях, люди просто через стіни побачили… світло ліхтарів на вулиці! Можна собі лише уявити, яких зусиль коштувало мешканцям дому якось «підігріватися» кілька зим поспіль, аби не замерзнути. Однак то була не єдина недоробка будівельників, у боротьбі з якими мешканці будинку й об’єдналися в ОСББ. Нині люди відремонтували покрівлю, виконали ще деякі роботи, але до утеплення всього дому руки ще не дійшли. Цієї зими також зимуватимуть з «дірками від будівельників», а за утеплення стін візьмуться лише в наступному році. Як пояснив Валерій Дмитрович, це саме тому, що люди знають: ці роботи треба виконувати комплексно. Адже у своєму будинку вони хочуть жити без непотрібних ризиків. Валерій Шафоростов розповів також, що якщо утеплюватися всім будинком, то вартість «шуби» може бути в рази менша, ніж та, яку платять за утеплення окремої квартири. Вочевидь, хороша інформація для роздумів — як зробити так, щоб було і тепло, і щоб будинок під «шубою з клаптів» з часом не розвалився.

КОМПЕТЕНТНО

                                   

Олександр БРИТОВ, 
 голова правління ПАТ «Сумбуд»:

— Утеплення житлових будівель — необхідність часу. Але, як і до будь-якої справи, до цієї роботи треба підходити професійно, грамотно, виважено. Як інженер-будівельник, з власного досвіду знаю, що нехтування бодай однією з технологічних вимог неодмінно зведе нанівець хороший і потрібний задум. Насамперед — роботу повинні виконувати спеціалізовані бригади, в яких є відповідні сертифікати і дозволи, а також високоякісні матеріали, зокрема пінопласт, фарби, шпаклівка тощо. Такі фахівці мають досвід висотних робіт, вони знають тонкощі процесу обшивання стін. Нині багато хто береться утеплювати будинки власноруч або ж запрошує спеціалістів сумнівного будівельного авторитету — мовляв, так дешевше. Але дешевий ремонт — холодно взимку, тобто гроші викинуто на вітер у прямому і переносному значеннях.

Встановлено, що саме стіни «винні» у втратах 30–40% тепла. То чи є сенс економити копійки, щоб потім знову братися за ту ж роботу? В Сумах і області вже є приклади, коли мешканцям обіцяють зробити все «під ключ», а через місяць–другий осипається фарба, плити відходять від стіни… Брак швидко дає про себе знати. Тож краще залучити професіоналів один раз, щоб потім усе було гаразд.

ТОЧКА ЗОРУ

Олександр СЕРГІЄНКО, 
заступник начальника управління ЖКГ
Сумської облдержадміністрації:

— Останнім часом на Сумщині зафіксована тенденція до утеплення стін житлових будинків — як висотних у містах і селищах, так і приватних у селах. Правильно роблять люди, коли у такий простий і ефективний спосіб беруться зберігати тепло.

Але цей процес часто залишається «некерованим». Кожен організовує роботу на власний розсуд, незважаючи на юридично-правові аспекти і вимоги. А вони ж є! Обшивання стін теплоізолюючим матеріалом належить до такого виду робіт, як реконструкція будівлі, що потребує офіційного дозволу органу місцевого самоврядування та архітектурної служби.

Ця обставина надзвичайно суттєва, бо «утеплювальна самодіяльність» може дорого коштувати. Йдеться не тільки про належну підготовку до самої реконструкції, а й про естетику будівель: може статися, що стіни нагадуватимуть різнокольорову ковдру, скроєну з плит, різних за розміром, якістю і технологією укріплення. Тому перед тим як узятися за утеплення, неодмінно отримайте дозвіл у місцевій раді. Це нескладна, однак необхідна процедура, що притаманна сучасному цивілізованому містобудуванню.