ЛІКВІДАЦІЯ ДОВГОБУДІВ

Як отримати квартиру за 15 тисяч гривень


Через 23 роки перебування на квартирній черзі родини 53 працівників Самбірської виправної колонії стали новоселами.
... Багато з тих, хто був першими у черзі, не встигли отримати ключі від помешкань. Їх вручили дітям та онукам, - а серед них уже немало й пенсіонерів. Увесь цей час родини виживали, як могли. Одні винаймали житло. Інші тіснились, як Марія Крет з трьома дітьми, наче в рукавичці, у батьківській хаті. Або щодня, як начальник інтендантської служби Іван Сапарта разом з дружиною Зоряною, інспектором кримінально-виконавчої служби, та трьома дітьми, їздили до райцентру з села Торчиновичі... У багатьох виросли-одружилися діти. Ярослава Мацур на чергу стала, тільки-но народилась донечка Ганна, нині вона вже студентка. А будинок, на який так чекали, почали зводити ще на початку 90-х. Але припинилось фінансування і він став довгобудом.

Та ось за справу взялася ініціативна група. Разом з керівництвом колонії, управлінням Держдепартаменту з питань виконання покарань у Львівській області знайшли вихід, як реанімувати об'єкт, поки крадії не поцупили останньої цеглини. Запропонували скинутись грошима. 7 млн грн дала держава, 2 млн - керівництво колонії, понад 1,5 млн - майбутні новосели.

Кожна сім'я вклала (залежно від площі квартири) 15-25 тис. грн. І нарешті - новосілля. Ключі людям вручили Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова та голова Держдепартаменту з питань виконання покарань Олександр Лісіцков.

- Житловими питаннями працівників пенітенціарних установ не займалися майже 15 років, - говорить Олександр Лісіцков. - Введення в дію цього будинку - перший крок до розв'язання проблеми. Нині зводяться ще два - на Чернігівщині та Київщині. У 2011 р. добудуємо ще п'ять об'єктів. А загалом таких в Україні - майже 20.

Під час будівництва використають самбірський досвід -принцип сумісного фінансування: скооперують державні ресурси, кошти підприємств, які діють у виправних закладах, та майбутніх мешканців. Іншого шляху немає. Через два роки планують відгуляти новосілля у колег зі Львова та Дрогобича.

... Гостей зі столиці на філіжанку чаю запросила щаслива родина Івана Сапарти. Новою оселею, в якій вже й ремонт зробили, не натішаться семирічна Ліля, дванадцятирічна Ірина та син Іван - студент. У трикімнатній квартирі їм тісно не буде, а господиня - пані Зоряна - радіє зі свого "службового кабінету" - кухні. Тепер, каже, нарешті зможуть зібратися всі разом за обіднім столом!