АКТУАЛЬНО

У Чернігові розглядали найефективніші в Україні практики розвитку ЖКГ

Жителі сучасних українських міст та містечок скаржаться на одні й ті самі проблеми: технічний прогрес зробив відчутний ривок уперед, а міська інфраструктура безнадійно застрягла у вчорашньому дні. Тож і маємо подекуди діряві дахи, холодні квартири, перебої з водою тощо. Втім, люди не бажають миритися з таким станом справ. Але проблема зазвичай упирається в фінансування. Про це йшлося на «круглому столі», організованому Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за сприяння ДП «Агентство розвитку ЖКГ».

Алгоритм спрацьовує

Генеральний директор ДП «Агентство розвитку ЖКГ» Андрій Карпенко та його заступник Андрій Цибулько пропонують грамотний вихід із цієї ситуації: практичний і універсальний загальний алгоритм залучення коштів на модернізацію. Цьому передують кілька підготовчих етапів, зокрема технічний аналіз стану інфраструктури міста, визначення стратегії розвитку та розробка відповідних проектів. Усе це мають затвердити центральні органи виконавчої влади. Тепер можна говорити й про фінансування. Це можуть бути як надходження з  бюджету, так і недержавні інвестиції із залученням  — увага! — управляючих компаній.

Під їх керуванням об’єкти ЖКГ можуть на певний термін передаватися приватним інвесторам в оренду чи концесію. Зазвичай інвестори працюють досить ефективно за рахунок технічної модернізації і, як наслідок, енергозбереження. Фаховий енергоаудит об’єктів ЖКГ та використання енергозберігаючих технологій при їх модернізації дають інвестору змогу істотно підвищити рентабельність, не збільшуючи при цьому тарифів за послуги.

Як успішний приклад партнерства територіальної громади та бізнесу можна навести налагодження водопостачання у м. Сміла Черкаської області. Управляюча компанія реставрувала 13 свердловин та закупила 9 нових глибинних насосів, що дало змогу збільшити добовий об’єм подачі води з 9 до 15 тис. кубометрів. Паралельно було замінено все обладнання на 11-ти підвищувальних насосних станціях. Завдяки цьому цілодобово підтримується загальний тиск у багатоповерхівках і на 30% зменшилося споживання електроенергії. Управляюча компанія погасила 2 млн грн боргу із заробітної плати та 1,2 млн грн за енергоносії. Вкладено чималі інвестиції в модернізацію швидкісних фільтрів, що значно підвищило якість питної води.

Де і як зекономити

Про те, що Чернігівщина також упевнено рухається шляхом реконструкції і переобладнання систем тепло- та водопостачання і водовідведення, промовисто свідчать факти, наведені начальником управління житлово-комунального господарства області Віктором Геращенком. Так, моніторинг показав, що при використанні упродовж нинішнього і минулого років 81 млн грн на модернізацію технічного оснащення об’єктів  ЖКГ та впровадження енергоефективних заходів область економить майже 22 тис. тонн умовного палива, це близько 31 млн грн. Зокрема підприємство «Чернігівтеплокомуненерго» за рахунок власних обігових коштів здійснило реконструкцію чотирьох котелень, що надало можливість зекономити близько 1 млн. кубометрів газу. У нинішньому році  проводять реконструкцію котельні і в місті Семенівка,  вона надає тепло у школу та дитсадок. Це перший на території області приклад використання виготовлених з відходів лісозаготівель пелетів, що економить значні кошти.

Найбільше заощадження енергоресурсів забезпечило комунальне підприємство «Чернігівводоканал», де на суму 20 млн грн замінено насосне обладнання на 55 артезіанських свердловинах. Ці заходи забезпечують щорічну економію близько 1,6 млн КВт/год.

Одним із напрямків розвитку міської інфраструктури в регіоні вважається створення ефективного власника житла. Сьогодні в області функціонують 202 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 238 помешкань загальною площею 450 тис. кв. м. За сприяння облдержадміністрації обласним центром зайнятості спільно з КП «Чернігівський обласний навчальний курсовий комбінат Чернігівської облради» проведено заняття з безробітними на право займати посаду голови управління ОСББ.

У планах ЖКГ області також знайти інвестора для реалізації досить незвичного, але актуального за всіма параметрами проекту: використання з полігонів твердих побутових відходів метану. Уже здійснені дослідження щодо забору цього газу  для вироблення теплової та електричної енергії. Його загальний річний обсяг становить близько 35 млн кубометрів.

Учасники «круглого столу» мали нагоду ознайомитися також із передовим досвідом застосування енергозберігаючого обладнання, ефективних технологій для комунальної теплоенергетики та з сучасними підходами усунення боргових проблем в ЖКГ.