ТЕХНОЛОГІЇ 

Попри те, що поквартирні системи опалення через значну економію коштів дедалі більше завойовують популярність серед населення, вони мають чимало недоліків

Постійне зростання тарифів на централізоване опалення в багатоквартирних будинках України ставить на порядок денний питання про широке залучення в практику так званого автономного теплопостачання. Нині собівартість центрального опалення, за даними фахівців, є майже втричі вищою, ніж за автономний зігрів квартир та інших помешкань у європейських країнах. Чи є панацеєю автономне теплопостачання? Чи варто його широко запроваджувати у практику?

Альтернатива є

За даними доктора технічних наук з Росії Петра Хаванова, який проводив ретельні дослідження теплопостачання в Україні, експлуатація централізованих мереж у нашій країні супроводжується тепловими втратами (охолодженням) в обсязі 12-20% від її загальної потужності. "Експлуатаційні витрати електроенергії на перекачування теплоносія становлять 6-10%, а витрати на хімпідготовку - 15-25% від вартості теплової енергії. Значне перевищення нормативних втрат пов'язане з високим ступенем зносу устаткування таких систем і особливо теплових мереж - до 70% та вище", - зазначає він.

Оптимальнішими на цьому фоні є позиції децентралізованого (автономного) опалення, до якого слід віднести як поквартирні системи, так і будинкові, включаючи багатоповерхові з даховою або прибудованою котельнею. Саме автономне опалення дає можливість виключити невиробничі витрати тепла при його транспортуванні, а сучасні високоефективні теплогенератори (включаючи конденсантні котли) - задовольнити запити найвибагливішого споживача.

За економію платитимуть покупці

Директор компанії "СантехНДІпроект" Альберт Шарипов вважає, що забудовникам фінансово не вигідно встановлювати об'єкти автономного опалення в нових будинках. Експерт пояснює це тим, що під час зведення житла на ці роботи доведеться витратити на 10% більше, ніж за умови будівництва будинку, який буде підключено до центрального опалення.

П. Хаванов не заперечує, що витрати на будівництво із запровадженням систем автономного опалення зростуть, але зазначає, що їх можна перекласти на плечі покупців житла, як це робиться в європейських країнах.

"Важливою позитивною якістю децентралізованих систем є можливість встановлення місцевого регулювання в системах квартирного опалення та гарячого водопостачання. Однак експлуатація джерела тепла і всього комплексу допоміжного обладнання непрофесійним персоналом або мешканцями не завжди дає змогу сповна скористатися цією перевагою. Необхідно враховувати, що в будь-якому випадку треба створювати ремонтно-експлуатаційні організації для обслуговування джерел теплозабезпечення", - вважає експерт будівельного ринку Антон Вересай.

Лише на основі рідини

На думку П. Хаванова, раціональною можна визнати лише децентралізацію на основі природного газу або легкого рідинного палива (дизпального, пічного побутового палива), а використання твердих видів ресурсів у багатоквартирних будинках є малоперспективним. Проте тверде паливо можна кидати для розігріву котлів, що обслуговуватимуть приватні будинки. Для таких будівель доцільно зводити групові котельні.

На переконання А. Вересая, систему поквартирного теплопостачання не слід застосовувати в будинку, який розроблено для типового централізованого опалення. "Головна причина - необхідність використання системи димовидалення. Так, для багатоповерхового будинку до стволу димоходу може бути підключено лише один газохід від одного теплогенератора. Тому, приміром, у секційних будівлях на кожну секцію необхідно встановлювати чотири димові труби, а це при проектуванні дому потребує нових інженерних рішень. Однак за умови спорудження дахових котелень таке питання часто вирішується просто", - наголошує він.

Проте великий забруднювач...

На превеликий жаль, експлуатація автономних джерел теплопостачання забруднює довкілля: у цьому одностайна більшість експертів. Розосередженість децентралізованих котелень за умови низької висоти димових труб негативно впливає на середовище, аніж застосовування звичного нам централізованого котла. До того ж, при поквартирному теплопостачанні у багатоповерхівці необхідно думати і про опалення сходових клітин та інших місць загального користування.

Вигідний для невеликих міст

Отже, автономне опалення не є панацеєю і, як свідчить статистика, у країнах Європи його послугами користуються лише третина мешканців. А. Вересай переконаний, що децентралізоване опалення доцільно запроваджувати лише в містах, населення яких не перевищує 100 тис. мешканців. За даними голови Асоціації теплотехнічних компаній України Віталія Яковченка, 80% квартир Ужгорода (де мешкає трохи більше 100 тис. осіб) уже перейшло на автономне опалення. Ефект не забарився - за нетривалий час споживання газу в місті скоротилося практично у п'ять разів. Тож ретельно вивчаючи кожен позитив і негатив упровадження децентралізованого опалення, мешканці багатоповерхівок та приватних будинків, комунальники та держава повинні робити правильні висновки щодо його доцільності.