ЗДОРОВ’Я

Влітку Україну знову один за одним вражали масові дитячі отруєння. Батьки хапалися за серце, оскільки їхні діти  замість того, щоб відпочити та оздоровитися, раптом опинялися на лікарняному ліжку. «Найщедрішим» на невтішні випадки був липень. Так, 7 липня через гостру кишкову інфекцію до райлікарні потрапили юні відпочивальники ДОТ «Салют» у Приморському районі Запорізької області. 10-го з діагнозом харчова токсикоінфекція госпіталізували 21 дитину — школярі відпочивали в спортивно-оздоровчому таборі «Колос» у с. Бігач Менського району, що на Чернігівщині. Втім, найбільш масовим було харчове отруєння у Севастополі — там 12-13 липня до лікарні потрапили 74 дитини, які відпочивали в таборах «Альбатрос» і «Нахімовець». Тоді у чотирьох працівників харчо?блоку виявили стафілокок.

Тож якщо раніше дитячі оздоровчі заклади санепідслужба перевіряла планово (попереджаючи за 10 днів), тепер фахівці вдалися до більш жорстких правил: щодня без попередження перевіряють заклади оздоровлення та відпочинку. Зокрема вчора на розширеній нараді стосовно аналізу поточної епідеміологічної ситуації в країні представники МОЗ відзвітували, що лише за один день, 1 серпня, встигли перевірити 179 закладів оздоровлення та відпочинку дітей — порушення санітарного законодавства виявлено в 16 з них — а це майже 9% від кількості перевірених таборів (починаючи з 14 липня вже перевірено близько 3,4 тис. закладів).

Відтак до адміністративної відповідальності притягнуто 18 посадових осіб закладів оздоровлення та відпочинку. А 11 працівників, які не пройшли профілактичний медичний огляд, відсторонили від роботи, повідомляє Мінохорони здоров’я. Фахівці держсан?епідслужби також перевірили 49 підприємств з виробництва й постачання харчових продуктів, з яких на 10 виявлено порушення санітарного законодавства.

За словами головного санітарного лікаря України Анатолія Пономаренка, санепідслужба здійснюватиме щоденний моніторинг ситуації в оздоровчих закладах аж до кінця серпня. «Коли ми отримали критичну оцінку на засіданні уряду, перейшли на щоденний алгоритм дій, щоденний рейд по всій державі... Тож ми щодня звітуємо перед Кабміном за зроблену роботу. Адже працюємо в щоденному рейдовому режимі, включаючи і вихідні дні», — запевняє Анатолій Пономаренко.