РИНОК ПРАЦІ

В Миколаївській області майже 300 безробітних розпочали свій бізнес

Втрата роботи в наш час — річ неприємна. Людина позбавляється не тільки стабільного заробітку, а й упевненості в своїх силах, порушується звичний хід життя. Одні замикаються, звинувачуючи себе в усіх неприємностях. Щасливчикам таланить, і вони без проблем знаходять власну справу. Саме про них і йтиметься.

У Миколаївському обласному центрі зайнятості працювати з безробітними, які виявили бажання стати підприємцями, вважають пріоритетом. Тут упевнені, що кожен підприємець, починаючи свою діяльність, повинен передусім ясно бачити перспективу своєї справи у фінансових, матеріальних, технічних, інтелектуальних ресурсах, визначити джерела їх отримання, розрахувати ефективність їх використання. Тож для отримання та засвоєння знань для започаткування власного бізнесу безробітні навчаються на курсах підвищення кваліфікації за напрямами «Бізнес-планування для організації підприємницької діяльності», «Основи економіки (підприємницька діяльність)».

Із початку року 346 осіб, з яких 80 — жителі сіл, десятеро людей з обмеженими фізичними можливостями, підвищували свою конкурентоспроможність на цих курсах. Після опанування основ підприємництва 285 осіб уже відкрили власну справу. Серед них 115 жінок, 139 молодих людей віком до 35 років, восьмеро осіб, які потребують додаткових соціальних гарантій, восьмеро з обмеженими фізичними можливостями, 68 осіб, які проживають у сільській місцевості.

Найпопулярніші серед підприємців-початківців сфери діяльності — будівництво, сільське господарство, культура та мистецтво, наука і освіта, фінансова діяльність, побутове обслуговування, торгівля, громадське харчування, різноманітні послуги.

Люди, які розпочали власну справу, впевнені, що їхній досвід допоможе іншим. Причому для більшості початківців-підприємців можливість зайнятися бізнесом стала шансом реалізувати себе, свій творчий потенціал і навіть мрію юності.

Так, Марія Драгіна з Миколаєва ще зі  студентських часів захоплювалася собаками. За двадцять років  захоплення перетворилось на стиль життя і врешті-решт дало змогу жінці знайти новий шлях після скорочення з посади економіста «Телекомпанії «Норма-Центр», де вона пропрацювала 15 років. У Корабельному районному центрі зайнятості Миколаєва Марія ознайомилася з матеріалами, розміщеними в інформаційному секторі, про послуги  служби зайнятості. Її увагу привернула  можливість отримати  одноразову допомогу для започаткування власної справи. Прослухавши низку тематичних семінарів та отримавши матеріальну допомогу центру, Марія відкрила власний салон для  догляду за тваринами, де надають різноманітні  послуги чотирилапим улюбленцям: стрижки, зачіски, біо-тату, купання, манікюр і консультації досвідчених фахівців.

Успішним підприємцем став і Олександр Кожанов зі Снігурівки. Він на власному прикладі переконався в народній мудрості «Немає злого, щоб на добре не вийшло». Через кризу Олександр залишився без роботи, став на облік в Снігурівський районний центр зайнятості. За спеціальністю Олександр Юрійович — слюсар з контрольно-вимірювальних  приладів газового обладнання, працював у нафтодобувній промисловості, де за короткий час став майстром. Однак не покидала його думка про власне підприємство, бажання втілити ідеї та задуми,  експериментувати з металом і бетоном. Задуми здійснилися, коли відкрив своє підприємство. «Сьогодні у мене багато цікавих замовлень та проектів, робота кипить безперервно. Планую залучити найманих працівників. А тим, хто лише думає про організацію власної підприємницької діяльності, можу сказати лише одне: під лежачий камінь вода не тече».

В обласному центрі зайнятості повідомили, що багато хто з колишніх безробітних, які розпочали свій бізнес, не тільки забезпечили себе роботою, а й створили нові робочі місця для інших. Уже понад сім років в Арбузинці діє приватне підприємство «Онищенко В.Г.» — ательє з пошиття одягу. Його власниця Валентина Григорівна Онищенко — колишня працівниця швейного відділення комбінату побутового обслуговування населення. Жінка  не змогла спокійно дивитися на те, що підприємство розпадається внаслідок банкрутства, і вирішила відкрити власну справу.

Цілу мережу аптек створила колишня безробітна з Вознесенська Інна Феняк. У 2007-му році жінка залишилась без роботи і звернулась до Вознесенського центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. Десять років  стажу за фахом провізор, із них вісім на посаді завідувача аптеки визначили вибір теми для написання бізнес-плану: «Створення аптеки».