«Нормативну температуру в приміщеннях під час опалювального сезону знизять з 18 до 16 градусів тепла!» — така інформація гуляє інтернет-простором, у ЗМІ. Вона дуже непокоїть людей. Адже ніхто не хоче, щоб у його помешканні було холодно, до того ж платити за тепло доведеться більше, ніж минулого опалювального сезону. То чи справді планують зниження нормативної температури?

Про це «Урядовий кур’єр» запитав заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуарда Кругляка на брифінгу, що відбувся перед початком роботи прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України. Едуард Кругляк зауважив: «Це може бути тільки тоді, коли у нас елементарно не вистачатиме газу. З цього приводу ми проводимо роз’яснювальну роботу серед населення». Він повідомив, що є доручення розглянути таку пропозицію. Але на законодавчому рівні не так просто узаконити температуру 16 градусів і ввести як норму.

Посадовець зазначив, що температура в помешканнях залежить і від того, як люди переймаються збереженням тепла в будинку загалом. «Багато залежить і від мешканців квартир. Вони скаржились, що холодно. Я сам виїжджав минулої зими, перевіряв і бачив: у під’їзді двері відкриті, вітер гуляє. Треба провести серйозну роботу з населенням». Едуард Кругляк повідомив, що масового утеплення будинків в Україні ще не відбувається. «Як фахівець скажу: якщо утеплювати окремі квартири, до того ж технологічно і технічно неграмотно, то в цій квартирі буде грибок. Треба утеплювати весь будинок. Це пов’язано і з вікнами, і з дверми в під’їзді, і з підвальними приміщеннями, й з тими, де є інженерні комунікації, — все комплексно. Це недешево. Але можна скористатись програмою з утеплення, яка йде через Держенергоефективності».

Едуард Кругляк поінформував, що комплексну роботу відомство веде за чотирма основними напрямами: підготовка об’єктів житлового фонду та соціально-культурного призначення, теплопостачання, водопровідно-каналізаційного господарства та дорожньо-мостового господарства. Станом на 25 серпня загалом підготовлено приблизно 82% усіх об’єктів. Особлива увага — установам соціальної інфраструктури. Вже готові до опалювального сезону 10 430 дитячих садочків із 12 584, 14 335 шкіл із 17 529 і 5650 лікарень із 7863. Стовідсоткова готовність шкіл, дитячих садочків та лікарень, згідно з планами, затвердженими Мінрегіоном спільно з облдержадміністраціями, має бути до першого вересня, а об’єктів теплопостачання, водопостачання та дорожньо-мостового господарства — до 1 жовтня.

Триває підготовка до опалювального сезону і 160 405 житлових будинків, з яких на майже 85 тисяч мають централізоване опалення. 73,4% усіх житлових будинків у країні фактично готові, мають паспорти готовності та відповідні акти (117 813 будинків).

Щодо об’єктів теплового господарства заступник міністра зауважив: нині в Україні є 21 073 котельні,  з них фактично відремонтовано та підготовлено 15 796, тобто 75%. Із запланованих до реконструкції 614 котелень реконструйовано 446. Із 964 запланованих до заміни котлів готові 680, а це 70,5%, Також капітально відремонтовано 166 котлів (заплановано 231, що становить 71,9%, повідомив посадовець. За його словами, з експлуатації виводять насамперед котли із 75-відсотковим, тобто низьким коефіцієнтом корисної дії, і замінюють їх ефективнішіми.

Ремонтують і замінюють тепломережі, лагодять центральні теплопункти, мережі водопровідного та каналізаційного господарств. Стосовно дорожньо-мостового господарства, за словами Едуарда Кругляка, готують 5773 одиниці спеціальної техніки, яку задіють під час прибирання снігу, 120 тисяч спеціальних інструментів, 887 тисяч тонн посипкового матеріалу.