ОГЛЯД 

Ціна продажу квартир на вторинному ринку може бути на 20000 доларів  меншою від ціни пропозиції

Попри нечисленні заяви деяких аналітиків, житлова нерухомість в Україні (як на первинному, так і на вторинному ринках) дешевіє на очах. І пересічні українці вже давно перестали довіряти цінам на квартири та будинки, які пропонують сайти нерухомості та спеціалізовані видання.

Так, наприклад, за даними інформаційно-аналітичного порталу «Столичная недвижимость», за підсумками серпня порівняно із липнем 2011 року середня вартість вторинного житла у Києві зросла на 0,4% і становить 2157 дол. за кв. м. Незалежний аналітик ринку Володимир Федорченко зазначає, що такого однозначно не відбулося (хоча і показник зростання дуже малий), і те, що портал, як і більшість видань, надає потенційним покупцям ціни пропозиції, а не ціни попиту. «Таким чином, за умови торгу, який, як правило, відбувається завжди, фактична ціна пропозиції знижується на досить пристойні цифри — від 2 до 10 тис. дол., а то і більше. Фактично ріелтори працюють (і раніше так робили) на так зване штучне збільшення ціни навіть і в наші нелегкі часи безгрошів’я», — зазначає він.

Хоча чимало досить відомих фірм і ріелторів вже не приховують, що ціни на житлову нерухомість у столиці та інших містах знижувалися протягом першої половини 2011 року і цей процес триває. Більше того, наприклад, за аналітичними даними АН «Благовіст», попри те, що в Києві понад 70% проданої нерухомості становлять дешеві одно- та двокімнатні квартири, ціни на них знижувалися чи не найактивніше.

Загалом за січень-червень 2011 року вартість житла у столиці, за даними агенції, знизилася практично на 4%. (Треба розуміти, що знизився показник пропозицій купівлі житла, а ціна продажу взагалі впала на значно більшу цифру — до 20%).

Які ж ціни на нерухомість у найбільших містах України і які регіональні тенденції на ринку?

На 5 вересня цього року в столиці вартість одного квадратного метра (ціна пропозиції) в однокімнатних квартирах, за даними агенції «Мегет», становила 1600-1900 дол. у спальних районах та 1800-2500 дол. у районах, наближених до центру. Отже, наприклад, квартира площею 40 кв. м. у спальних районах повинна коштувати 64-70 тис. дол. Як зазначає кореспонденту «Урядового кур’єра» киянин Олександр Швидкий, він на початку вересня придбав житло на Виноградарі площею 39 кв. м за  47 тис. дол. «Ціна, яку заявили господарі разом із ріелтором, становила 65 тис. дол. Звичайно, що я розпочав торг, а господарі довго тримали ціну. Я вже й призабув про цю квартиру, коли майже через місяць мені телефонує ріелтор, який вів те житло, і пропонує купити його за 52 тис. дол. Цього ж дня господарі взагалі погодилися на суму 47 тис. дол.», — зазначає покупець.

Таким чином, загальний торг становив 18 тис. дол. І такі випадки непоодинокі, і як, вважає аналітик  В. Федорченко, їх набагато більше у регіонах, аніж у столиці.

На 5 вересня середня вартість квартир на вторинному ринку Харкова становила 1023 дол. за кв. метр. Треба зазначити, що на початок травня цього року, за даними агенції «Мегет», ціна «квадрата» навіть збільшилася на 9 дол. Насправді, за даними аналітиків, які орієнтуються на ціни продажу, середній показник у цьому місті не перевищує 945 дол. за кв. м, і торг між покупцем і продавцем може сягати 15-20 тис. дол.

5 вересня в Донецьку квадратний метр житла на вторинному ринку коштував в середньому 1030 дол. за кв. м. Знову ж таки, за даними В. Федорченка, такими ціни продажу були в місті ще на початку року. «Зараз у Донецьку ціна купівлі квадратного метра однокімнатної квартири в нецентральних районах не перевищує 800 доларів. А подекуди таке житло можна купити за 600-700 дол. за кв. м», — зазначає він.

Що стосується Одеси, то тут дуже багато пропозицій з продажу житла. За даними «Мегету», середня ціна «квадрата» становить досить пристойну цифру — 1348 дол. Але ціни купівлі дуже різняться з цінами пропозиції. Так, у «Перлині на морі» реальні показники купівлі одного квадратного метра житла в однокімнатній квартирі у нецентральних районах становлять 1000-1100 дол.

Що ж чекає ринок житлової нерухомості до кінця року? Чимало спеціалістів зазначають, що до нового року житло в Україні буде знижуватися в ціні і надалі. Називають цифри від 1 до 5%. Однак «чесні» експерти впевнені, що у новий рік країна увійде із зниженням цін на вторинну житлову нерухомість в середньому ще на 7-10%.

Треба зазначити, що зниження цін триває не лише на вторинному, а й на первинному ринку. Чимало девелоперів, які побудували свої велетенські комплекси у Києві та інших містах, не можуть розпродати хоча б половину квартир у них.

Ті самі «чесні» експерти також наголошують, що процес подальшого падіння цін на житло в Україні триватиме не менше двох років.