АКТУАЛЬНО

Не в кожної Насті однакове щастя

Дедалі частіше побутує думка, що якби люди не знали щастя, мабуть, наша цивілізація сьогодні вже б не існувала. Втім, що змушує людей мислити, розширювати кругозір, робити винаходи? Одні вчені вважають: це постійне прагнення до щастя. Їхні опоненти заперечують: за рівнем розвитку техніки й отримання різноманітних знань людство за останні 100 років досягло значно більше, ніж за всю історію свого існування. Але навряд чи можна стверджувати, що воно в цілому і кожна людина зокрема стали від цього щасливішими. Це можна пояснити лише тим, що кожна епоха має свої уявлення про щастя. А яке воно у нас, сьогоднішніх?

Маки цвітуть і в дев’яносто!

Цього року Київський міжнародний інститут соціології провів спеціальне дослідження. Було опитано 2037 респондентів у 110 населених пунктах усіх областей України. Згідно з даними, визначальними чинниками для свого щастя українці називають сімейні цінності (45%), на другому місці — здоров’я (32%), і лише 30% опитаних відверто зізналися, що визначальним фактором для них є гроші. Загалом 63% опитаних так чи інакше вважають себе щасливими.

У відчутті щастя і нещастя може бути й віковий пік. Донедавна психологи вважали, що у віці від 20 до 50 років людина може найбільш гостро відчувати себе повністю щасливою або нещасною. Психологи Каліфорнійського університету спростували це твердження і довели, що пік людського щастя припадає на... 90-річний ювілей. За підсумками цікавого експерименту, в якому брали участь добровольці у віці від 18 до 95 років, вдалося встановити, що люди похилого віку набагато рідше відчувають значні негативні емоції й здатні найкраще проживати час.

Цінуйте те, що маєте — це і є щастя. Фото с сайту biznesosa.ru  

Що породжує апатію

На думку лікарів-фізіологів, за щастя відповідають гормони ендорфіни, які виробляє наш організм. Чим їх більше, тим щасливіша людина.

— «Гормони щастя» були виявлені ще в середині минулого століття, — каже уролог-сексопатолог, лікар вищої категорії Юрій Борисенко. — Якщо у людини багато ендорфінів, вона завжди сповнена сил, енергії, оптимізму й відчуває себе абсолютно щасливою. Якщо мало — стає апатичною, їй здається, що вона — найнещасливіша людина у світі. Як наслідок нестачі ендорфінів маємо глобальну епідемію хронічних захворювань, так званих «хвороб способу життя»: серцево-судинні, онкологічні, хронічні респіраторні захворювання, діабет і ожиріння.

Існує безліч причин, через які «гормони щастя» не виробляються в необхідній кількості. Їхній синтез зменшується при ендокринних, інфекційних та вірусних захворюваннях, синдромі хронічної втоми. Неодноразово робилися спроби створення «пігулок щастя» на базі сильного болезаспокійливого засобу природного походження, до якого не виникає звикання, як до наркотика. Але експерименти не призвели до бажаних результатів: еліксир щастя, як і раніше, недоступний людству.

Щоб підняти настрій і відчути себе щасливими, люди придумали багато способів, зокрема наркотики. Адже сама назва «ендорфіни» походить від слова «морфій». Ендорфін — це внутрішній природний, необхідний для життя морфін. Стимулювати синтез ендорфінів щастя в головному мозку наркотики, звичайно, не можуть, але поводяться в організмі людини подібним чином, викликаючи відчуття щастя, творчого польоту. Проте у кожної медалі є й зворотний бік: прийом наркотиків неминуче призводить до прогресуючого зниження синтезу природних ендорфінів в організмі.

Секс продовжить  молодість

Посилити синтез гормонів безпечно для організму можна кількома способами. Найпростіший і нешкідливий — відвідати спортзал. Півгодинне інтенсивне фізичне навантаження підвищує концентрацію «гормонів щастя» у п’ять-сім разів. Іще один прекрасний спосіб поповнення гормонів щастя — секс. Не випадково східні медики «прописують» секс від усіх душевних і фізичних недуг.

Сучасні дослідження показали, що сексуальна енергія не тільки оздоровлює тіло, а й стимулює мозок. Австрійський інститут біокібернетики виявив цікаві дані: сексуальна енергія активізує ті області мозку, які відповідають за творче натхнення й пам’ять. При цьому виробляються гормони, що сприяють омолодженню. Саме цим пояснюється давно встановлений факт: люди, щасливі в коханні, живуть довше. Англійські вчені довгий час спостерігали чоловіків у віці від 45 до 59 років і з’ясували, що біологічний вік сексуально активних чоловіків на 10-15 років менший від календарного! Жінці ж, щоб відчути себе щасливою, достатньо завагітніти. У цей період в організмі майбутньої мами теж виробляється багато ендорфінів. Їхня кількість досягає свого піку до моменту пологів.

В пошуках таланту

«Я нічого не можу придумати, крім цих слів: «Щастя для всіх, задарма, і нехай ніхто не піде скривдженим!» — герой твору братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі», ризикуючи життям, ішов за своїм маленьким щастям, а коли дійшов, раптом зрозумів, що не знає, в чому ж воно полягає. Чи не так відбувається і з нами? Ми все життя мчимо за чимось, а коли добігаємо, розуміємо, що щастя — це примара.

— Потрібно розрізняти задоволення і радість. Задоволення — це короткочасне переживання від реалізації актуальної потреби: від їжі, якщо голодний, від гарної речі (якщо раніше її не було). Але після задоволення однієї потреби одразу виникає інша. Можливо, тому зараз так багато депресій, що наше суспільство споживання навчилося культивувати ті чи інші потреби, — вважає психолог-консультант Центру психотерапії і медичної психології Київської міської психіатричної лікарні № 1 Веста Бондар. — Але, крім них, є й інші — більш високого порядку. Щастя — це стан душі, і досягти його можна, тільки маючи душу. В цьому відповідь на одвічне питання: чому багато успішних людей не відчувають себе щасливими. Вони наповнюють не ту посудину! Взагалі перше правило щасливого життя — завжди будь у пошуку, шукай свій талант, не бійся відкинути те, що нав’язують тобі інші, виявляй свою самобутність. Експериментуй з життям, професіями, соціальним оточенням, поки не знайдеш свого покликання, свою кохану людину. Не бійтеся зробити крок в інший бік!

На жаль, цей рецепт не завжди спрацьовує. Проблема в тому, що у більшості випадків наші уявлення про щастя соціально детерміновані. «Іноді дуже складно визначити, чи хоче цього особистість або за неї хоче суспільство. Виявити, що це на 100% прагнення самої людини, неможливо, — вважає лікар-психіатр Центру психотерапії і медичної психології Київської міської психіатричної лікарні № 1 Євген Онищенко. — Де тут соціальна, а де духовна складова? Хто її визначає? Іноді людині здається, що це робить саме вона, і водночас людина навіть не підозрює, наскільки її уявлення про щастя залежить від того, що закладено у свідомість або підсвідомість.

До речі, суспільству не вигідно, щоб людина самостійно визначала своє індивідуальне щастя. Уявіть, хтось ходить у лахмітті і вважає за краще не працювати — і в цьому його щастя. Інший перебуває в нірвані. Третій домагається електрифікації всієї країни. А четвертому для щастя необхідно керувати цими трьома. І як йому це зробити, коли один не хоче працювати, а інший перебуває в нірвані? Право на щастя одного обмежує право іншого. Не випадково, вважають фахівці, у суспільстві настільки розвинена індустрія краси і розваг.

— На підміні понять робляться великі гроші, — застерігає Веста Бондар. — Реклама використовує речі, які мають для людини духовну цінність. Наприклад, реклама пива заснована на ідеї патріотизму (батьківщина, спорт, любов до рідної землі). А скільки в нас зараз пивного алкоголізму? Або інший приклад. Раніше було багато людей, які ходили з лупою і не вважали це катастрофою. Потім з’явилися спеціальні шампуні, і люди з лупою почали відчувати себе нещасливими, не підозрюючи, що на них просто заробляють гроші. Більше того, це перетворилося на агресивну психологічну атаку на людей з лупою – як наслідок,  вони почувалися ущербними, а головне — нещасливими! І їм не залишалося нічого іншого, як одразу бігти до магазину за шампунем, аби відчути омріяне щастя. Також кілька років тому мені запропонували взяти участь у рекламній компанії відомої фірми, що випускає газовану воду. Вони придумали «пляшку щастя». Випив — і щасливий. Я відмовилась, бо переконана: не буває пляшок щастя. Єдине, на що вони здатні, — втамувати спрагу.

Так що ж таке щастя? Хімічна реакція, соціологічна проблема, далекий маяк в океані або світлячок поруч з тобою на піску? За всю свою історію людство так і не знайшло відповіді на це запитання. Єдине, що точно відомо, — щастя не можна принести ззовні, купити за гроші або зловити за допомогою наркотиків. Напевно, кожна людина повинна почути себе, озирнутися й зрозуміти: щастя — це не ефемерна тінь, за якою можна гнатися все життя й так і не впіймати, а кожна хвилина твого життя. Можливість бачити сонце, дихати повітрям, радіти тому, що навколо тебе близькі й дорогі люди — цінувати те, що дарує тобі життя, тому що, можливо, це і є найголовніше твоє ЩАСТЯ!

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

«Гормони задоволення» можна стимулювати

Ендорфіни мають одну особливість: якщо їх «підгодовувати», рівень «гормонів задоволення» в організмі моментально підвищується. Це можна зробити за допомогою простої й звичної їжі, передусім вуглеводної, наприклад, рису і картоплі. Підсилюють викид ендорфінів червоний болгарський перець, часник, морква, петрушка, селера і фрукти (цитрусові, ківі, чорна смородина і журавлина). Банани не тільки стимулюють вироблення внутрішнього ендорфіну, а й містять досить велику кількість уже «готового» серотоніну. Подібним чином діє і морозиво. Крім того, серед продуктів, які можуть зробити нас трішки щасливішими, — морські водорості, мигдаль (багаті вітаміном B2 і магнієм, які беруть участь у виробництві серотоніну), риба (багато вітаміну В6, який також синтезує серотонін), морепродукти, яловича печінка.

Забудьте про сигарети, солодощі, алкоголь і каву! Коли вас нестримно тягне з’їсти цілий шоколадний тортик, випити десяту чашечку кави чи закурити чергову сигарету, знайте, що причиною всьому ваш мозок, якому катастрофічно не вистачає серотоніну. Всі названі стимулятори нашого настрою викликають моментальний викид цієї речовини, тим самим породжуючи залежність від них. Адже услід за стрибком серотоніну його рівень стрімко падає, і ми потребуємо нової порції стимулятора.